ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

У Свилајнцу најбоља беседница у част Зорана Ђинђића ученица Милица Стојковић

- A +
Милица Стојковић, Андрија Хаџић и Катарина Јоловић, троје првопласираних на квалификационом такмичењу у беседништву у част Зорана Ђинђића у Свилајнцу, са члановима жиријаСвилајнац, 24. фебруара 2013.

Милица Стојковић, ученица Друге крагујевачке гимназије, победница је квалификационог такмичења у беседништву у част Зорана Ђинђића одржаног у Центру за културу Свилајнац. Друго место освојио је Андрија Хаџић, док је треће место заузела Катарина Јоловић.

Победничка беседа Милице Стојковић носила је назив "Дела, не речи".

Овогодишња тема "Беседа у Зоранову част" је цитат др Зорана Ђинђића "Србија ће бити боља него што јесте ако сви ми будемо бољи него што јесмо".

Петочлани жири који су чинили директорка Центра за културу Свилајнац Ивана Нешић, глумац Бода Нинковић, народне посланице Демократске странке у Скупштини Србије Горица Мојовић и Маја Виденовић и директорка средње школе "Свилајнац", професорка српског језика и књижевности Слађана Стојадиновић, оцењивао је квалитет беседа, оригиналност извођења, јасност поруке и реакцију публике. Жири је имао тежак задатак да одабере најбољег од четрнаесторо беседника и беседница.

Председник жирија, глумац Бода Нинковић, рекао је, објављујући заједничку одлуку жирија о најбољој беседи, да је "Зоран Ђинђић имао ту моћ да код много људи пробуди енергију. Нажалост, због трагичног догађаја, људи који су били покренути мислим да нису довољно схватили његову енергију и стали су. Његова идеја је свакако била да свако буде покретач свог рада, не очекујући да то неко други ради уместо нас. И ја се надам да ће та његова идеја коначно заживети, јер једини начин да изађемо из свега овога је то да се сами покренемо и да неспорне квалитете које овај народ има изнесемо на светлост дана".

Милица Стојковић, победница квалификационог такмичења у беседништву у част Зорана Ђинђића у Свилајнцу"На ове беседе дошао сам са неким расположењем које је, ето, уобичајено у овом времену, а из сале излазим са великим оптимизмом, јер ако ова деца заиста на овај начин размишљају, онда је то невиђен потенцијал који треба само пустити и омогућити да исплива на површину", поручио је Бода Нинковић.

Наког што је проглашена за најбољу беседницу, Милица Стојковић је изјавила да јој је "инспирација за такмичење био став младих поводом тренутне ситуације у Србији. Желела сам на тај начин да мишљења већине младих сјединим у једну беседу и гласно кажем шта та већина мисли".

"За мене победа не значи ништа ако се ми сами не мењамо као људи. Победи се нисам надала, али она дође сама када човек нешто ради искрено и од срца", рекла је Милица Стојковић.

Директорка Центра за културу Свилајнац Ивана Нешић изјавила је да је ово одлична прилика да млади искажу свој став о бољкама које муче ово друштво, да покажу и смисао за стварност у којој живе, али и да покажу који су путеви којима ово друштво треба даље да иде.

"Зоран Ђинђић је то својим животом потврдио. У неким питањима која су везана за наше друштво, за нашу државу, за наш народ, не треба се колебати. Треба јасно пред собом имати један циљ, а то је здравије и боље друштво", поручила је Ивана Нешић.

Народна посланица Демократске странке Маја Виденовић истакла је да су "Беседе у Зоранову част" фантастична прилика да млади људи кажу шта Зоранова визија и дело значе за њих.

Учеснице и учесници квалификационог такмичења у беседништву у част Зорана Ђинђића у Свилајнцу, са члановима жирија"Част је и привилегија бити у жирију и оцењивати младе људе који кроз своју беседу исказују важност Зоранове визије и како њу примењују у свакодневном животу. Ово је одлична прилика за младе људе да се афирмишу и да поделе са неким другим младим светом своја размишљања, као и да мотивишу публику", рекла је Маја Виденовић и оценила:

"Задатак жирија није био ни мало лак, јер као и сваког пута и овог пута су нијансе одлучивале и оно што је кључно је да беседа буде аутентична и да се говори о томе шта је Зоран за тог младог човека значио, колика је та покретачка снага и његова енергија била важна за један млади живот".

Демократска странка и Фондација др Зоран Ђинђић осми пут организују такмичење у беседништву под називом "Беседе у Зоранову част", у знак сећања на првог демократског премијера Србије и председника Демократске странке др Зорана Ђинђића.

Промовишући вредности модерне и европске Србије које је дефинисао Зоран Ђинђић, желимо да омогућимо младим људима, без обзира на њихову страначку, националну, верску или полну припадност, да искажу своје лидерске потенцијале и унапреде вештине беседништва.

Квалификациона такмичења су одржана и у Новом Саду, Кикинди и Ужицу. Квалификациони циклус се наставља беседама у Лесковцу, Нишу, Руми и Суботици. Победници и победнице квалификација бориће се својим беседничким вештинама на финалном такмичењу 11. марта 2013. у Београду.

Демократска странка и Фондација др Зоран Ђинђић позивају све заинтересоване да се пријаве за учешће на квалификационим такмичењима.

Правила такмичења, начин пријављивања и распоред квалификација можете погледати на www.ds.org.rs/besednistvo. Више информација на: besednistvo@ds.org.rs или на Facebook и Twitter налозима.

(Центар за едукацију ДС, Веб редакција ДС)