ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Евелин Бакош победница првог квалификационог такмичења ''Беседа у Зоранову част'' у Сенти

- A +
Победница првог квалификационог такмичења младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Сенти Евелин Бакош, са члановима жирија Сента, 15. фебруара 2015.

Победница првог квалификационог такмичења младих у беседништву у част Зорана Ђинђића, одржаног у Дому културе у Сенти, је студенткиња Евелин Бакош. Њена беседа, под називом "A megoldás bennünk rejlik!" ("Решење се крије у нама!"), је утолико лепше обележила ово десето јубиларно такмичење јер је говорила на матерњем мађарском језику.

Друго место припало је Димитрију Гушићу, а трећепласирани је био Жолт Хегедиш. Празнично вече у Сенти употпуниле су и беседе Александра Јанковића, Андреје Бошковић и Илдико Удварди.

Тема овогодишњих "Беседа у Зоранову част" је цитат Зорана Ђинђића "Живот је оно што од њега направимо. И Србија је оно што од ње направимо.", а о најбољим беседама је одлучивао петочлани жири у саставу: уредница недељника НИН Антонела Риха, професорка немачког језика, редитељка и глумица Изабела Шантић, посланица у Скупштини АП Војводине Анико Жирош Јанкелић, народна посланица у републичком парламенту и портпаролка Демократске странке Александра Јерков, као и председник жирија, глумац Борис Исаковић.

Учесници и учеснице првог квалификационог такмичења младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Сенти, са члановима жирија Након што је проглашена за најбољу беседницу у Сенти, Евелин је изјавила да јој је била жеља да и са другима подели своје мишљење о Србији и животу у њој:

"Било ми је јако важно да пренесем нека своја размишљања и осећања другима и покушам да их уверим да је упркос свему живот у Србији добар, али и да се вреди борити да буде још бољи."

И Димитрије и Жолт су били сличног мишљења, изразивши уверење да су речи најјаче оружје које људи поседују и да се њима треба борити против опште апатије у коју наше друштво пада, као и да баш млади треба да буду најгласнији борци колективног буђења.

Најбољи на првом квалификационом такмичењу младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Сенти Евелин Бакош, Димитрије Гушић и Жолт Хегедиш Председник жирија, глумац Борис Исаковић се присетио времена док је покојни премијер био жив и наде која је тада живела међу грађанима Србије. "Кризна времена и немање новца нису никад мањкали у Србији, али то не значи да су то безнадежна времена. Зоран Ђинђић је мојој генерацији заиста био инспирација и једна светла тачка у том мраку, али оно што је најважније је да он наставља да инспирише и нове генерације младих људи и да их подстиче да се боре. Није новац једина ствар од које живимо, а они можда најбоље показују да и реч некада може да значи живот."

За Анико Жирош Јанкелић, иначе рођену Сенћанку, било је посебно задовољство што су прве квалификације ове године одржане баш у Сенти. "Ово је заиста велика част за Сенту, а нарочито ми је драго што су на првим беседама овде и националне мањине узеле активно учешће. Евелин је најбољи пример тога, и њена одлична изведба је показала да беседе нису само речи већ и емоције које не познају језичке разлике."

Најбољи на првом квалификационом такмичењу младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Сенти, са члановима жирија И остале чланице жирија су биле сагласне да је ово такмичење на неки начин расадник свежих идеја које млади износе на веома оригиналан, али и промишљен начин, и да ће вероватно баш ти млади људи једног дана водити ову земљу у неку бољу будућност. Закључак је био да је већина беседница и беседника говорила о проблему одласка омладине из Србије, и да је њихова одлука да остану и боре се најјача порука која се вечерас чула из Сенте.

Такмичење у беседништву под називом "Беседе у Зоранову част", у знак сећања на првог демократског премијера Србије и председника Демократске странке др Зорана Ђинђића, по десети пут организују Демократска странка и Фондација др Зоран Ђинђић, уз подршку Фондације Фридрих Еберт.

Учесници и учеснице првог квалификационог такмичења младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Сенти Промовишући вредности модерне и европске Србије које је дефинисао управо др Зоран Ђинђић, желимо да омогућимо младим људима, без обзира на њихову страначку, националну, верску или полну припадност, да искажу своје лидерске потенцијале и унапреде вештине беседништва.

Демократска странка и Фондација др Зоран Ђинђић позивају све заинтересоване да се пријаве за учешће на "Беседама у Зоранову част".

Квалификациона такмичења биће одржана и у Београду, Смедеревској Паланци, Нишу, Ужицу, Панчеву, Новом Саду, Владичином Хану, Сремској Митровици, Лесковцу, Крагујевцу. Победници квалификација бориће се својим беседничким вештинама на полуфиналним, а затим и финалном такмичењу 12. марта 2015. године у Београду.

Организациони одбор "Беседа у Зоранову част"