ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Јелена Марић и Нађа Лазаревић победнице ''Беседа у Зоранову част'' у Ужицу

- A +
Првопласиране учеснице на квалификационом такмичењу младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Ужицу, са члановима жирија Ужице, 21. фебруара 2015.

Мисао Зорана Ђинђића оживела је поново кроз беседе младих учесника и учесница такмичења, овог пута у Ужицу. Четврто квалификационо такмичење у беседништву, одржано у Великој сали Градске куће, улепшано је чињеницом да победу није однела једна, већ две беседнице. Јелена Марић обратила се бројној публици беседом под називом "Невидљиви корак", је, док је Нађа Лазаревић наступила са беседом "Мати, немој плакати!".

Друго место припало је Верици Радојичић, док се за треће место, по мишљењу жирија, изборила Јована Вукотић. Поред њих, могле су се чути и беседе Ане Вилотијевић, Бојана Димитријевића, Катарине Радовић, Лазара Јеремића, Мирјане Глишић и Саре Кнежевић.

Публика на квалификационом такмичењу младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Великој сали Градске куће у Ужицу Тема овогодишњих беседа је цитат Зорана Ђинђића "Живот је оно што од њега направимо. И Србија је оно што од ње направимо", а о најбољим беседама је одлучивао петочлани жири у следећем саставу: Бранимир Јованчићевић, декан Хемијског факултета; Зоран Алимпић, члан Градског одбора ДС Београд; Мирјана Авакумовић, чланица Извршног одбора ДС; Милић Драговић, старешина цркве Св. Марка; Ђорђе Беламарић, координатор Центра за едукацију ДС.

Након што је проглашена за једну од победница, Нађа је поручила младим људима да јасно и без страха износе своје ставове, јер како и сама каже: "Говорите слободно, увек има ко да вас чује", а Јелена је нагласила да добра идеја, искрена порука и лепа реч увек пронађу свој пут, а да вером у себе можемо да се изборимо са свим препрекама, било да се ради о инвалидитету или о ограничењима које нам наша средина намеће.

Учеснице и учесници на квалификационом такмичењу младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Ужицу Верица и Јована су се сложиле око тога да никада не треба одустајати од сопствених одлука и избора, већ се за њих треба борити, као и да сваку прилику за напредовање треба искористити.

Чланови жирија на челу са Бранимиром Јованчићевићем, изразили су своје задовољство пре свега због великог броја младих људи који се пријављују за ово такмичење, јер управо ти млади показују да је Србија жива, пуна позитивне енергије, а да се праве вредности негују и поштују.

Стручни жири и публика на квалификационом такмичењу младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Великој сали Градске куће у Ужицу Милић Драговић је још додао да државни механизам није најадекватнији и да верује да већина људи дели управо те праве вредности у које спадају свакако и идеје Зорана Ђинђића, али да им је просто онемогућено да испливају на површину и дођу до изражаја. "Верујем да ће ова генерација, када буде још мало стасала, имати велики утицај на све нас и да ћемо схватити да заједничким трудом можемо да створимо боље окружење, бољу државу и боље услове за све."

Такмичење у беседништву под називом "Беседе у Зоранову част", у знак сећања на првог демократског премијера Србије и председника Демократске странке др Зорана Ђинђића, по десети пут организују Демократска странка и Фондација др Зоран Ђинђић, уз подршку Фондације Фридрих Еберт.

Победнице квалификационог такмичења младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Ужицу, са члановима жирија Промовишући вредности модерне и европске Србије које је дефинисао управо др Зоран Ђинђић, желимо да омогућимо младим људима, без обзира на њихову страначку, националну, верску или полну припадност, да искажу своје лидерске потенцијале и унапреде вештине беседништва.

Демократска странка и Фондација др Зоран Ђинђић позивају све заинтересоване да се пријаве за учешће на "Беседама у Зоранову част".

Квалификациона такмичења до сада су одржана у Сенти, Смедеревској Паланци и Нишу, а млади беседници и беседнице такмичиће се и у Београду, Панчеву, Новом Саду, Владичином Хану, Сремској Митровици, Лесковцу, Крагујевцу. Победници квалификација бориће се својим беседничким вештинама на полуфиналним, а затим и финалном такмичењу 12. марта 2015. године у Београду.

Организациони одбор "Беседа у Зоранову част"