ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Најбољи беседник у част Зорана Ђинђића у Сремској Митровици Никола Станковић

- A +
Троје првопласираних на квалификационом такмичењу у беседништву у част Зорана Ђинђића у Сремској Митровици, са члановима жирија Сремска Митровица, 1. марта 2015.

Квалификационо такмичење "Беседа у Зоранову част" у Сремској Митровици одржано је пред препуном салом позоришта "Добрица Милутиновић", а за победика је проглашен Никола Станковић са беседом "Чекање на снове".

За другопласираног је изабран Лазар Новковић, док је треће место освојила Јадранка Јездић. Пред публиком Сремске Митровице својим беседама представили су се још Марко Вукићевић, Сенка Пајић, Весна Тадић и Владан Васић.

Учеснице и учесници квалификационог такмичења у беседништву у част Зорана Ђинђића у Сремској Митровици, са члановима жирија Тема овогодишњих беседа је цитат Зорана Ђинђића "Живот је оно што од њега направимо. И Србија је оно што од ње направимо.", а о најбољим беседама је одлучивао петочлани жири у саставу: професорка реторике Јасна Арбанас, генерални секретар Демократске странке Бранимир Кузмановић, члан Извршног одбора Демократске странке Игор Јојкић, бивша стипендисткиња Фондације др Зоран Ђинђић и бивша учесница "Беседа у Зоранову част" Наташа Танасић, као и потпредседница Демократске странке у улози председнице жирија Маја Виденовић.

Никола Станковић, након што је проглашен за победника, изјавио је да је управо аплауз највећа награда коју један беседник може да добије. "Свако од такмичара самим тим што је изашао на сцену, изразио свој став и проузроковао реакцију код публике, може себе са пуним правом да сматра победником."

Никола Станковић, Лазар Новковић и Јадранка Јездић, најбољи на квалификационом такмичењу у беседништву у част Зорана Ђинђића у Сремској Митровици Лазар је истакао да млади треба што више да се такмиче, јер на тај начин из себе извлаче максимум и терају себе да сваким даном и сваким искуством буду све бољи.

"Ово је сјајна прилика за младе да изразе свој став о ситуацији у Србији и стекну нова искуства", додала је Јадранка, сада већ искусна беседница, јер је ово већ други пут да учествује на овом такмичењу.

Беседништво и култура говора веома је важна, а храброст ових младих људи да стану на сцену и богатство њихових речи и мисли посебно треба неговати, нагласила је Јасна Арбанас.

Учеснице и учесници квалификационог такмичења у беседништву у част Зорана Ђинђића у Сремској Митровици Председница жирија Маја Виденовић желела је пре свега да се захвали на привилегији која јој је пружена да чује ове младе људе и то на који начин су они били инспирисани речима Зорана Ђинђића после толико година. "Чим ове младе и паметне људе речи Зорана Ђинђића и даље покрећу, а да су притом они могли о томе само да читају из неких старих интервјуа или гледају инсерте говора, показатељ су тога да су његове мисли и дело нешто што и даље живи".

Жири је поручио да после свега што су чули у Сремској Митровици, на тему "Живот је оно што од њега направимо. И Србија је оно што од ње направимо.", могу бити сигурни да ће ови људи који су говорили беседе заиста бити испуњени и да ће од својих живота успети да направе нешто значајно.

Публика и жири на квалификационом такмичењу у беседништву у част Зорана Ђинђића у Сремској Митровици Такмичење у беседништву под називом "Беседе у Зоранову част", у знак сећања на првог демократског премијера Србије и председника Демократске странке др Зорана Ђинђића, по десети пут организују Демократска странка и Фондација др Зоран Ђинђић, уз подршку Фондације Фридрих Еберт.

Промовишући вредности модерне и европске Србије које је дефинисао управо др Зоран Ђинђић, желимо да омогућимо младим људима, без обзира на њихову страначку, националну, верску или полну припадност, да искажу своје лидерске потенцијале и унапреде вештине беседништва.
 
Демократска странка и Фондација др Зоран Ђинђић позивају све заинтересоване да се пријаве за учешће на квалификационим такмичењима у другим градовима.
 
Правила такмичења, распоред квалификација и пријаве на: www.ds.org.rs/besednistvo. Више информација на: besednistvo@ds.org.rs или на Facebook и Twitter налозима.
 
Квалификациона такмичења до сада су одржана у Сенти, Смедеревској Паланци, Нишу, Ужицу, Панчеву, Београду, Новом Саду и Владичином Хану, а млади беседници и беседнице такмичиће се и у Лесковцу, Крагујевцу, као и другом квалификационом такмичењу у Београду. Победници квалификација бориће се својим беседничким вештинама на полуфиналним (Параћин, Инђија), а затим и финалном такмичењу 12. марта 2015. године у Београду.

Организациони одбор "Беседа у Зоранову част"