ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Лазар Новковић победник првих квалификација ''Беседа у Зоранову част'' у Сремској Митровици

- A +
Квалификационо такмичење младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Сремској Митровици Сремска Митровица, 14. фебруара 2016.

У Сремској Митровици одржано је прво овогодишње квалификационо такмичење младих у беседништву "Беседе у Зоранову част", а за најбољег је проглашен деветнаестогодишњи Лазар Новковић са беседом "Знање".

Друго и треће место заузели су Марко Петковић и Весна Тадић, а своје беседничко умеће показали су и Лука Радовановић, Маја Лазић, Марко Петковић, Мина Кузминац, Мирјана Барићак, Никола Станковић.

Беседе се ове године одржавају под мотом "Знање је моћ. Ако је незнање моћ, последице су тешке", једним од најпознатијих цитата српског премијера убијеног пре 13 година.

Победник, Лазар Новковић, није крио радост након што је стручни жири прогласио резултате такмичења.

"Увек сам био други, на свим такмичењима, републичким, зонским, општинским... у спорту, у беседништву, ишао сам на многа такмичења и први пут да сам победио", одушевљено је реаговао Лазар.

Победом на квалификационом такмичењу у Сремској Митровици, Лазар Новковић је изборио учешће у финалу "Беседа у Зоранову част" 12. марта 2016. у Београду.

Квалификационо такмичење младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Сремској Митровици У препуној сали сремскомитровачког позоришта, такмичаре и госте поздравила је глумица Гордана Лукић и подсетила да су поруке Зорана Ђинђића, иако смо 13 година без њега, актуелне и живље него икад.

"Неки од вечерашњих беседника су 2003. када је Зоран убијен били само деца. Чињеница да су добро разумели његове поруке и припремили беседе њему у част, најбоље показује да живи Зоранова реч", рекла је Гордана Лукић и подсетила да је премијер Ђинђић веровао у младе, храбре, образоване људе, веровао у модерну, европску Србију.

Председник жирија, глумац Бранислав Лечић похвалио је све учеснике и учеснице, рекавши да и сам има трему пред њиховим беседама, од којих су неке биле метафоричне, а друге директно говориле о садашњем времену у којем живимо и значају Зоранове поруке у њему.

Он је подсетио да је Зоран говорио како Србија, у свом заостајању за светом, не може ићи праволинијски већ скоковито, како би га достигла, да јој је потребно да даје "тројке" као у спорту. Лечић је казао и да је став убијеног премијера био да је једини наш излаз знање, млади људи, те да тако можемо да прескочимо заостајање за светом.

Ове беседе, као прекрасан обичај, шанса су младим људима да саберу своје мисли, да виде где смо и шта може да се промени на боље, не само у политичком систему, већ у животу, како би он био културнији и богатији, додао је он.

И Љиљана Лучић, чланица жирија и чланица Главног одбора ДС, указала је на значај теме овогодишњих беседа у част Зорана Ђинђића.

Квалификационо такмичење младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Сремској Митровици "То је било време вере у будућност, а у овом тренутку који живимо, као да се остварио други део Зоранове поруке – ако је незнање моћ, последице су тешке", рекла је Љиљана Лучић.

У жирију су били и члан Главног одбора ДС Зоран Алимпић, стипендисткиња Фондације др Зоран Ђинђић Наташа Танасић и директорка Високе школе струковних студија за образовање васпитача Слађана Миленковић.

Једанаесто такмичење у беседништву под називом "Беседе у Зоранову част", у знак сећања на првог демократског премијера Србије и председника Демократске странке др Зорана Ђинђића организују Демократска странка и Фондација др Зоран Ђинђић.

Промовишући вредности модерне и европске Србије које је дефинисао управо др Зоран Ђинђић, желимо да омогућимо младим људима, без обзира на њихову страначку, националну, верску или полну припадност, да искажу своје лидерске потенцијале и унапреде вештине беседништва.

Организатори позивају све заинтересоване младе од 18 до 30 година, који поштују визију Зорана Ђинђића, да се пријаве за учешће на квалификационим такмичењима у другим градовима.

Квалификациона такмичења биће одржана и у Нишу, Београду, Новом Саду, Врању, Крагујевцу, Кикинди. Победници квалификација бориће се својим беседничким вештинама на финалном такмичењу 12. марта 2016. године у Београду.

Организациони одбор "Беседа у Зоранову част"