ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Најбољи беседник на квалификацијама ''Беседа у Зоранову част'' у Нишу Душан Стевановић

- A +
Квалификационо такмичење младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Нишу Ниш, 19. фебруара 2016.

Двадесетогодишњи Душан Стевановић из Лебана са беседом "Ко се мрака не нагледа, тај се светла не зажели", победник је другог овогодишњег квалификационог такмичења младих у беседништву "Беседе у Зоранову част", одржаног у сали Симфонијског оркестра у Нишу.

Другопласирана је била Марија Тасић, треће место освојила је Сандра Митровић, а своје беседничко умеће показали су и Марија Нешић и Андрија Радичковић.

Тема такмичења у беседништву у част Зорана Ђинђића ове године је: "Знање је моћ. Ако је незнање моћ, последице су тешке.".

Душан Стевановић, чије је проглашење за победника публика испратила громогласним аплаузом, обезбедио је директан пролазак у финале 12. марта у Београду.

Квалификационо такмичење младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Нишу "Вечерашња победа у Нишу је велика част за мене. Ово је мој трећи наступ, јер мислим да је ово такмичење јединствена прилика да млади кажу отворено шта мисле, шта их тишти и да предложе решења. Енергија коју имам на сцени је потпуно иста енергија коју имам док читам Зоранове цитате. То је енергија која ме сваког дана покреће", рекао је Душан.

У препуној сали Симфонијског оркестра у Нишу, публици се обратио и члан жирија др Славиша Ковачевић, ванредни професор Правног факултета у Нишу, и том приликом је нагласио да је значај овог такмичења за младе људе вишеструк. Поред тога што такмичење позитивно утиче на унапређење културе говора и комуникације у друштву, др Славиша Ковачевић истакао је и веома велики значај идеја и мисли на којима се ово такмичење заснива и које су ванвременске.

"Те идеје и мисли су универзалне и важне за сва времена, али оне имају и контекстуални значај зато што су све оне идеје и теме које произилазе из мисли и дела Зорана Ђинђића још увек актуелне за Србију која се налази у процесу неуспешне, закаснеле транзиције и консолидације демократије", навео је Ковачевић.

Квалификационо такмичење младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Нишу Члан жирија и ванредни професор Филозофског факултета у Нишу др Иван Цветановић навео је да су сви учесници и учеснице заслужили да буду први, и нагласио важност говорне културе и рада на њеном унапређивању.

"Када су медији толико заводљиви, врло је тешко радити на говорној култури и говорници морају да се ухвате у коштац са тим и да схвате да је то једини начин да се права порука пренесе. То је оно због чега је и Зоран Ђинђић био јак и због тога заслужује да буде у врху говорника не само код нас, него и у свету. Оно што је он говорио, он је веровао у то. Мислим да је Душан то данас оправдао, јер је он веровао у оно што говори", рекао је Цветановић.

У жирију је био и редовни професор ВШСС др Јован Живковић и председник Управног одбора Фондације др Зоран Ђинђић и народни посланик Горан Ћирић.

Једанаесто такмичење у беседништву под називом "Беседе у Зоранову част", у знак сећања на првог демократског премијера Србије и председника Демократске странке др Зорана Ђинђића организују Демократска странка и Фондација др Зоран Ђинђић.

Квалификационо такмичење младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Нишу Промовишући вредности модерне и европске Србије које је дефинисао управо др Зоран Ђинђић, желимо да омогућимо младим људима, без обзира на њихову страначку, националну, верску или полну припадност, да искажу своје лидерске потенцијале и унапреде вештине беседништва.

Организатори позивају све заинтересоване младе од 18 до 30 година, који поштују идеје и визију Зорана Ђинђића, да се пријаве за учешће на квалификационим такмичењима у другим градовима.

Квалификациона такмичења биће одржана и у Београду, Новом Саду, Врању, Крагујевцу, Кикинди. Победници квалификација бориће се својим беседничким вештинама на финалном такмичењу 12. марта 2016. године у Београду.

Организациони одбор "Беседа у Зоранову част"