ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Победници београдских квалификација ''Беседа у Зоранову част'' Давид Вучинић и Алекса Савић

- A +
Квалификационо такмичење младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Београду Београд, 20. фебруара 2016.

Београдске квалификације донеле су двојицу финалиста! Треће квалификационо такмичење "Беседа у Зоранову част", одржано у Пан Театру у Београду, задало је тежак задатак жирију, који је одлучио да Давид Вучинић са беседом "Српска салата" и Алекса Савић са беседом "Знање или моћ" подједнако заслужују прво место.

Нијансе су одлучиле да друго и треће место освоје Никола Белоица и Јелена Анасоновић, али једнако снажну поруку пренели су и Александар Томић, Катарина Јоловић, Милица Поповић, Сања Милутиновић, Слађана Бушић и Марика Радоњић.

Такмичење младих у беседништву "Беседе у Зоранову част" ове године се одржава под мотом "Знање је моћ. Ако је незнање моћ, последице су тешке", једном од најпознатијих порука премијера Србије убијеног пре 13 година.

Квалификационо такмичење младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Београду Алекса Савић без премишљања, на питање шта њему значе Беседе, одговара да су оне једно од ретких, ако не и једино место где се може чути слободна реч, где нема цензуре и страха.

Давид Вучинић поручује да се на оваквим догађајима најбоље види колико је тешко борити се за идеје, али и да је борба једини пут који вреди.

Николи Белоици је ово невероватни осми узастопни пут како се такмичи. Он додаје да сваке године када у Алеји великана види како гори стотине свећа за човека чије идеје бледе у друштву, он нема избора и мора да настави да говори оно о чему се ћути. Јелена Анасоновић се надовезује да управо млади треба да буду гласноговорници који друштво буде из апатије.

Приликом проглашења резултата такмичења, председница жирија Нада Колунџија дала је можда једно од најбољих објашњења колико је тешко бити у жирију Беседа:

Квалификационо такмичење младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Београду "Ми нисмо оцењивали само оно што пише у пропозицијама такмичења. Оцењивали смо и колико беседници верују у оно што говоре. Вечерас су сви они били искрени, и колико год нам тиме отежали одлуку, показали су да све ово итекако има смисла и да је Зоран и даље жив."

И Горица Мојовић, чланица жирија, сагласна је да се кроз младе беседнике и беседнице наставља све оно за шта се покојни премијер борио, и да је сваки пут охрабри колико они, који га се можда и не сећају, разумеју и осећају његову поруку.

Оливера Викторовић, глумица и чланица жирија, истиче да је врло радује чињеница да у овом друштву и даље постоји млад мислећи свет, али да је посебно инспирише да они то могу и сјајно да артикулишу.

У жирију, који је оцењивао квалитет беседе, оригиналност извођења, јасност поруке и реакцију публике били су и редитељка Тања Мандић Ригонат и координатор Центра ресорних одбора ДС, члан Управног одбора Фондације др Зоран Ђинђић Слободан Милосављевић.

Квалификационо такмичење младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Београду Једанаесто такмичење у беседништву под називом "Беседе у Зоранову част", у знак сећања на првог демократског премијера Србије и председника Демократске странке др Зорана Ђинђића организују Демократска странка и Фондација др Зоран Ђинђић.

Промовишући вредности модерне и европске Србије које је дефинисао управо др Зоран Ђинђић, желимо да омогућимо младим људима, без обзира на њихову страначку, националну, верску или полну припадност, да искажу своје лидерске потенцијале и унапреде вештине беседништва.

Организатори позивају све заинтересоване младе од 18 до 30 година, који поштују визију Зорана Ђинђића, да се пријаве за учешће на квалификационим такмичењима у другим градовима.

Квалификациона такмичења биће одржана и у Новом Саду, Врању, Крагујевцу, Кикинди. Победници квалификација бориће се својим беседничким вештинама на финалном такмичењу 12. марта 2016. године у Београду.

Организациони одбор "Беседа у Зоранову част"