ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Студент Ђорђије Андрић најбољи беседник на квалификацијама ''Беседа у Зоранову'' част у Новом Саду

- A +
Квалификационо такмичење младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Новом СадуНови Сад, 23. фебруара 2016.

У препуној сали Клуба посланика Скупштине Војводине у Новом Саду одржано је квалификационо такмичење младих у беседништву у част Зорана Ђинђића, а најбољи од тринаесторо учесника и учесница био је студент Ђорђије Андрић са беседом "Мајстор Бата".

Другопласирани је био Горан Ерор, док је треће место освојила Драгица Анђелић. Запажене наступе и беседе имали су и остали такмичари и такмичарке: Андреј Ковачевић, Душко Дунђеров, Јаков Чизмар, Јелена Убовић, Јована Пекез, Катица Маринков, Константин Ђурић, Наташа Јокић, Татјана Вуковић и Владица Војиновић.

Тема овогодишњег такмичења младих у беседништву "Беседе у Зоранову част" је порука Зорана Ђинђића: "Знање је моћ. Ако је незнање моћ, последице су тешке".

"Пријавио сам се зато што поседујем такмичарски дух и изузетно ми је драго што сам победио. Иако је на списку такмичара било пуно чланова Демократске странке, победио сам ја који нисам члан а ви сте показали да је ово једно фер такмичење и драго ми је због тога", био је искрен и задовољан Ђорђије Андрић након проглашења за победника.

Квалификационо такмичење младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Новом СадуЖири није имао нимало лак задатак. Председник жирија био је Динко Грухоњић, председник Независног друштва новинара Војводине. Он је изјавио да му је жао што нису сви могли бити победници јер је било много добрих беседа. Додаје да је улога жирија увек непријатна али да му је драго што постоје млади људи који размишљају и о прошлости и о садашњости и без којих нема будућности.

У жирију је био и Милан Антонијевић, директор YUCOM-а /Комитета правника за људска права/. "Занимљиво је било слушати их, јако много младих људи размишља на један зрео начин. Ово је занимљиво искуство како за такмичаре тако и за мене, сви ми имамо предрасуде о младим људима и мислим да их на овај начин разбијамо", рекао је Милан Антонијевић.

Вељко Крстоношић, председник Градског одбора ДС у Новом Саду, такође је као члан жирија одлучивао о победнику овог такмичења. "Изузетно ми је драго и велика ми је част што сам био члан жирија. Слушајући беседе младих људи који су доказали да имају своје ставове и јасне визије и ја постајем оптимистичнији и имам наду да ће се у наредном периоду догодити значајне промене у овој држави које ће тешку ситуацију преокренути на боље", изјавио је Вељко Крстоношић.

Квалификационо такмичење младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Новом СадуЧланица жирија Гордана Чомић, заменица председника Демократске странке, рекла је да је "сведочити култури говора, лепоти беседништва и потреби младих људи да допру једни до других, најбољи начин да се сетимо Зорана Ђинђића. Колико је он био ходајућа етика, толико је пазио на културу говора и на начин на који људима саопштава своје мисли. Отуда толике метафоре, кратке, јасне и свима блиске. Велико је задовољство видети људе који су тада били јако млади да данас са разумевањем праве беседе које прате ту нит, тако неопходну нашем друштву".

"Ово је било лепо и узбудљиво вече где смо видели младе људе који имају свој став, поглед на свет и добре текстове. Ја сам обратио пажњу на то колико је ко усвојио текст који је сам и писао, колико говори из себе и како је реаговала публика", речи су Миодрага Петровића, добитника Стеријине награде и првака драме Српског народног позоришта.

Једанаесто такмичење у беседништву под називом "Беседе у Зоранову част", у знак сећања на првог демократског премијера Србије и председника Демократске странке др Зорана Ђинђића организују Демократска странка и фондација др Зоран Ђинђић.

Квалификационо такмичење младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Новом СадуПромовишући вредности модерне и европске Србије које је дефинисао управо др Зоран Ђинђић, желимо да омогућимо младим људима, без обзира на њихову страначку, националну, верску или полну припадност, да искажу своје лидерске потенцијале и унапреде вештине беседништва.

Организатори позивају све заинтересоване младе од 18 до 30 година, који поштују идеје и визију Зорана Ђинђића, да се пријаве за учешће на квалификационим такмичењима у другим градовима.

Квалификациона такмичења биће одржана и у Врању, Крагујевцу, Кикинди. Победници квалификација бориће се својим беседничким вештинама на финалном такмичењу 12. марта 2016. године у Београду.

Организациони одбор "Беседа у Зоранову част"