ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

У Врању најбоља беседница у част Зорана Ђинђића ученица Милица Стојановић

- A +
Квалификационо такмичење младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Врању Врање, 25. фебруара 2016.

Ученица Милица Стојановић са беседом "Знање је највеће богатство" проглашена је за најбољу од деветоро учесника и учесница на квалификационом такмичењу младих у беседништву у част Зорана Ђинђића одржаном у Врању.

Друго место освојила је Александра Поповић, док је треће место припало Синиши Анђелковићу. Одличне наступе и беседе имали су и остали такмичари и такмичарке: Андријана Ђорђевић, Душан Поповић, Исидора Крстић, Катарина Стаменковић, Никола Станковић и Милица Николић.

Тема овогодишњег такмичења младих у беседништву "Беседе у Зоранову част" је цитат Зорана Ђинђића: "Знање је моћ. Ако је незнање моћ, последице су тешке".

"Ово је потпуно неочекивано и ја сам презадовољна, јер нисам ништа очекивала. Пријавила сам се због себе, јер желим овим да се бавим, то јест желим да будем правник. Ово је само још један корак напред", рекла је Милица Стојановић непосредно након проглашења њене победе.

Квалификационо такмичење младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Врању Другопласирана Александра Поповић рекла је да јој је задовољство што је и ове године била део такмичења, да је ово дивно искуство за њу, да је упознала дивне људе и да ће се сигурно поново пријавити.

Трећепласирани Синиша Анђелковић се захвалио свима који су учествовали и додао: "Пријавио сам се да покажем колико је тешка наша политичка и социјална ситуација. Желим сву срећу победници у финалу такмичења и да што достојније представи наш крај у Београду".

Председница жирија у Врању била је Маја Виденовић, потпредседница Демократске странке, која је нагласила да је велика част бити део овог такмичења овог пута као део жирија:

"На мисли Зорана Ђинђића, на њихову снагу и утицај проток времена није имао дејство. Оно што је најважнија ствар је начин на који његове мисли мотивишу младе људе и на који начин они у његовим мислима и говорима, за које имају прилику да упознају само гледајући снимке или читајући неке интервјуе, критикују друштво и одређени тренутак у друштву."

Чланица жирија је била и редитељка Биљана Вујовић која је истакла да је важно што се велики број младих људи одазвао овогодишњем такмичењу и да их интересује деловање Зорана Ђинђића као велика инспирација, што су и такмичари кроз своје беседе показали.

Квалификационо такмичење младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Врању Др Слободан Стаменковић, председник Градског одбора ДС у Врању и члан жирија, рекао је да све што је изговорио Зоран Ђинђић јесте увек актуелно и да како време протиче те речи постају све инспиративиније и актуелније.

"Јако је лепа ствар да су и у мањим срединама млади људи мотивисани и младе људе дотичу мисли Зорана Ђинђића, чак иако су неки били веома млади када је Зоран Ђинђић нестао са политичке сцене, што говори о дуготрајности тих порука које ће бити вечита мотивација," додао је Стаменковић.

Члан жирија проф. др Душан Милисављевић, посланик Демократске странке у Скупштини Србије, рекао је да је "изузетна је част бити део овог процеса 13 година након убиства нашег председника. Беседе ове године су под мотивом да је знање моћ, за то се залагао и Зоран, за то се залаже и Демократска странка. То мора бити циљ нашег деловања и нашег рада у Србији":

"Прелепо вече са девет младих такмичара, квалитетним беседама и препуна сала која је аплаузима поздрављала беседе је нешто што ја носим као лепо сећање са вечерашњих беседа. Порука Демократске странке је реформа образовања и посвећивање више пажње младим и паметним људима и да им се да шанса да остану у нашој земљи".

"Драго ми је што сам ове године била у жирију и изузетно се радујем што су овогодишњи беседници разумели и схватили у потпуности лик и дело Зорана Ђинђића и што су покушали да нам дочарају све оно што мисле и за оно због чега се боре", изјавила је Милица Ђорђевић Митић, професорка српског језика и књижевности.

Квалификационо такмичење младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Врању Једанаесто такмичење у беседништву под називом "Беседе у Зоранову част", у знак сећања на првог демократског премијера Србије и председника Демократске странке др Зорана Ђинђића, организују Демократска странка и фондација др Зоран Ђинђић.

Промовишући вредности модерне и европске Србије које је дефинисао управо др Зоран Ђинђић, желимо да омогућимо младим људима, без обзира на њихову страначку, националну, верску или полну припадност, да искажу своје лидерске потенцијале и унапреде вештине беседништва.

Организатори позивају све заинтересоване младе од 18 до 30 година, који поштују идеје и визију Зорана Ђинђића, да се пријаве за учешће на квалификационим такмичењима у другим градовима.

Квалификациона такмичења биће одржана и у Крагујевцу и Кикинди. Победници квалификација бориће се својим беседничким вештинама на финалном такмичењу 12. марта 2016. године у Београду.

Организациони одбор "Беседа у Зоранову част"