ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Боривоје Матић: Решење смо ми

- A +
Боривоје Матић, победник квалификационог такмичења у беседништву у част Зорана Ђинђића у Руми (Фото сервис ДС)Рума, 25. фебруара 2014.

Да ли знате шта се подразумева под појмом "урбано, цивилизовано и европско друштво"? Ко чини то друштво? Реч цивилизован води порекло од латинског појма "civitas". Овај епитет добијали су слободни људи уружени у једну целину. Данашњим речником — грађани.

Грађанско друштво изграђено је на слободи грађана, на слободи да мисле и буду другачији. Ова слобода није Богом дана; за њу су се вековима многи борили и полагали жртве. Хиљаде и хиљаде жртава су падале и многе неправде учињене, да би 1215. године била усвојена — чувена Велика повеља слободе. Ова декларација сматра се стубом грађанских права; њоме су ограничена права владара, а зајемчена права грађана. Наравно, тадашњи краљ Иван није олако пристао да му се ограничи власт, али британска грађанска класа није савијала кичму, него се вековима борила за своју слободу.

Међутим у овом друштву као и у Србији постоје појединци који се залажу против ових вредности; који желе и да туже и да суде; који унапред одређују кривца који после мора доказивати да је невин; којих се читава земља плаши. Главна је разлика, наводи Зоран Ђинђић, је у томе што урбаном, цивилизованом и европском друштву, овакви никада не могу доћи на власт.

Вероватно се питате зашто су Британци било тако истрајни у својој борби, која их је то идеја водила?

Боривоје Матић, победник квалификационог такмичења у беседништву у част Зорана Ђинђића у Руми (Фото сервис ДС)Британци су на време схватили да је слобода ствар од свих ствари најпреча. Схватили су да не постоји појединац, лидер — мађионичар са чаробним штапићем који ће се појавити и решити све проблеме него им је потребна слобода да би решавали сами своје проблеме. То је оно мало што треба да се преломи код нас, да кажемо себи "Хоћу да будем слободан, не допуштам да ми узмете слободу; не допуштам да ми таблоиди испиру мозак; не допуштам да живим у диктакторском режиму, хоћу грађанску Србију!"

Живот је као бицикли, говорио је Ајнштајн, да бисте одржали равнотежу морате стално ићи напред. То значи учити, данас учити из својих и туђих грешака из прошлости, да бисмо сутра били бољи. Хајде да заједно учимо да будемо грађани, хајде да учимо како да развијамо и бранимо своју слободу да другачије мислимо и ту слободу више никада не допустимо да нам је узму. Неће се створити лидер, појединац који ће решити све наше проблеме. Напротив, решење смо ми.

(Боривоје Матић, победничка беседа, Рума, 25. фебруара 2014)