ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Ђорђије Андрић: Мајстор Бата

- A +
Ђорђије Андрић, победник квалификационог такмичења у беседништву у част Зорана Ђинђића у Новом СадуНови Сад, 23. фебруара 2016.

Нисам гласао за ову власт. Али, мислећи тада, од два зла, ово је мање, потајно сам навијао да побједе. И побиједили су. Сада видим како нам је и докле смо догурали. Знање је моћ. Ако је незнање моћ, последице су тешке. Последице јесу тешке, али не кривим полуписмен народ што је преварен, јер људи су вјеровали да ће бити боље, желе да вјерују, имају потребу да се надају, јер човјек који нема наду, јесте очајник.

Дошли су преваранти, дошли су лажни доктори са лажним дипломама без икаквог знања. Постали су директори јавних предузећа, градоначелници и министри. Врсни продавци магле. Уче нас како зими треба да се носи јакна јер је хладно, а да је љети добро склонити се у хлад јер је вруће.

Зоран Ђинђић је рекао: "Етику добрих намера требало би да заменимо етиком одговорности за последице". Хеликоптерска несрећа. Да ли је намјера Бате и Лончара била да људи погину? Сигуран сам да није. Да ли је намјера била да се сликају на аеродрому као спасиоци бебе? Сигуран сам да јесте.

Шта се догодило? Догодио се Бата. Бата је упркос упозорењу генерала Бандића да процедура није испоштована, наредио, УРГЕНТНО ЈЕ, КРЕНИТЕ НА ЗАДАТАК. Последица: 7 Живота је нестало. Седам људи је погинуло. 7 Породица је уништено. Ко сноси одговорност? Немојте да јурите ГАШИЋА и ЛОНЧАРА, јер ја њих нећу да дам! Прије било ког извјештаја надлежних комисија изрекао је наш премијер. Ајде мајчин сине, да те видим, ко ће рећи да су они одговорни?

Наредних дана кривац је био Бог, магла и алкохол. Таблоиди су здушно пренијели извјештај стручне комисије за основно испитивање удеса војног хеликоптера у ком Комисија тврди да је откривено присуство алкохола код "вође посаде и летача техничара".

Дакле није крив Бата, није крив Лончар, није крив Вучић који их не да, није крив Бата који је наредио да се прекрше процедуре, Омер Мехић је попио. Омер Мехић је био пијан. Омер Мехић је крив. Лажеш како зинеш!

(Ђорђије Андрић, победничка беседа, Нови Сад, 23. фебруара 2016)