ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Урош Павлов, победник такмичења у беседништву 2012. године

- A +
Урош Павлов, победник седмог такмичења у беседништву у част Зорана Ђинђића одржаног 12. марта 2012. (Фото сервис ДС)Интервју: Урош Павлов, победник седмог такмичења у беседништву у част Зорана Ђинђића, одржаног 12. марта 2012. у Београду, на тему "Реформе у Србији могу да успеју само ако осећање наде и воље победи над осећањем празног мудровања и цинизма"

Какав је осећај бити победник овог такмичења? Како си се осећао кад си схватио да си најбољи беседник у част Зорана Ђинђића?

- У први мах веома изненађено, то је нешто што те затекне, нешто чему се надаш од првог трена кад станеш на те даске, али не можеш бити спреман за тако нешто. Емоције су биле прилично чудне и помешане. Доминантан је био осећај задовољства. Вероватно би ме мучила грижа савести да сам се 12. марта осећао пресрећно, исувише је тужан датум, али одличан датум и јединствена прилика да се гласно чују речи које су крајње искрено упућене свеопштем бољитку. Тако да тиме, не само због личног успеха, оправдавам своје задовољство.

Откуд идеја да се пријавиш за такмичење?

- Учинио сам то да бих искушао своје способности, то је такође била сјајна шанса да јавно искажем своје мишљење, скренем пажњу на актуелне проблеме, нарочито оне везане за омладину, то је био крик моје генерације. Идеја ми је била да пробам да са сцене понудим решење проблема.

Да ли си и на који начин учио вештине беседништва?

- Да, свакако. Похађао сам један сјајан семинар пре две године у Кикинди. Такође сам користио Нушићеву Реторику, која је убедљиво најбоља књига из ове области код нас.

Како си се припремао за учешће на такмичењу?

- Нисам се претерано припремао, имао сам на моју срећу доста искуства са јавним наступима кроз позориште и водитељство, чиме се такође бавим. У суштини врло је битно добро савладати текст, онда је много лакше порадити на финесама.

Шта говорник мора да зна или учини да би га публика пажљиво слушала?

- Постоји једно старо правило говорништва, које гласи: Устани да те сви виде, говори снажно да те сви чују и говори кратко да те заволе.

Какав је однос разума и емоција у доброј беседи?

- Разум и емоције би требало да буду у складном и хармоничном односу.

Одакле црпиш инспирацију за садржај беседе?

- Инспирацију налазим на заиста сваком кораку, од медија, преко литературе, до свог окружења. Разлог томе је што говорим о актуелним темама.

Шта је за тебе значио Зоран Ђинђић?

Урош Павлов, победник седмог такмичења у беседништву у част Зорана Ђинђића одржаног 12. марта 2012. (Фото сервис ДС)- Представљао је најсветлију тачку једне мрачне епохе. Једноставно, визу за бољу будућност.

Искористићу део своје беседе: Као образовани и модерни просветитељ, школован у Европи, Зоран Ђинђић није само Европу уводио у Србију, већ је и Србију уводио у Европу. Али, не Србију, примитивну, гејачку, епску и патријархалну, већ једну нову, чија се младеж школовала на најпознатијим европским универзитетима, ону у дипломатским фраковима и за универзитетским катедрама. Деловао је као убеђени демократа, широке културе и великог професионалног знања, спреман да све своје снаге и способности стави у службу своје земље и свог народа.

Твоја порука младима, будућим учесницима/цама "Беседа у Зоранову част"?

- Ово је једна јединствена прилика, каквих нема пуно у Србији, да се чује шта млади људи мисле, шта опажају. Такође, за младе је ово сјајна прилика да искушају своје способности и таленат. Велика могућност да науче доста тога, а свакако да доживе једно сјајно искуство.

Како је то Зоран умео рећи: "Нико није толико добар, како би могао бити ако се још мало потруди". Самим тим што стајете на те даске, доказујете да сте бољи од других, да сте победили, јер сте ви нешто урадили... Јер ако ми будемо вреднији и бољи, и Србија ће бити боља...

Урош Павлов

• Рођен је 23. фебруара 1992. године • По занимању је студент • Живи у Српској Црњи •

Победничка беседа

Урош Павлов: ''Вера у прави пут''

(Извор: Центар за едукацију ДС, Веб редакција ДС)