ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Тијана Стојадиновић: Кад се говори из срца, речи долазе саме

- A +
Тијана Стојадиновић, победница квалификационог такмичења у беседништву у част Зорана Ђинђића у Свилајнцу (Фото сервис ДС)Свилајнац, 10. марта 2014.

Тијана Стојадиновић је средњошколка која сматра да не треба само желети, већ и говорити, а потом и делати. Ова ученица из Свилајнца дугогодишња је активисткиња Црвеног крста у свом граду, а пред публику и жири изашла је са беседом насловљеном са "Глас младости".

"Залажем се за урбано, цивилизовано и европско друштво, а против диктатуре", започела је своју беседу Тијана.

"Знамо ли уопште шта значи реч урбано? А цивилизовано? Какав је осећај бити део европског друштва? Ми одавде знамо једино шта значи диктатура... Диктатура потиче од нас самих. Ми живимо под њом, жалимо се, одлазимо на изборе, мењамо власт, а несвесни смо да само мењамо руку која држи бич. И највећу грешку правимо онда када помислимо да је најбоље решење побећи", рекла је Тијана у беседи.

У кратком интервјуу датом организаторима такмичења, Тијана између осталог објашњава због чега се пријавила за такмичење, одакле јој инспирација и шта је за њу значио др Зоран Ђинђић:

Откуд идеја да се пријавиш за такмичење?

- Сматрам да је ова манифестација прилика да унапредимо своју средину тако што ћемо постати део њеног функционисања. Млади у својим рукама имају прилику да изврше реформе, а ово такмичење је само прва степеница на том путу.

Шта за тебе значи пласирати се у финале овог такмичења?

- Дванаестог марта акценат се не ставља на финале такмичења, већ на деветоро младих људи који су имали храбрости да своје мишљење јавно искажу. Поштујући лик и дело др Зорана Ђинђића, ми ћемо својој земљи и свом народу представити идеју о држави какву желимо и о друштву чији део желимо да будемо.

Одакле црпиш инспирацију за садржај беседе?

- Живот је највећа инспирација, те моја беседа представља ситуацију у којој се тренутно налазимо, али и начин да то исправимо.

Да ли је тема за тебе била тешка?

- Тема је за мене била инспиративна, јер садржи тежњу свих нас овековечену реченицом човека који се залагао за њено остварење.

Како си у себи открила беседника? Како си се припремала за учешће на такмичењу?

- Када се говори из срца, када се прича о ономе што се заиста и мисли, речи долазе саме. За мене, припремити се за такмичење значи преиспитати себе, своје ставове и мишљења. Представљање онога у шта истински верујемо не може и не сме бити проблем.

Шта је за тебе значио Зоран Ђинђић? Шта је оно што си запамтила о Зорану Ђинђићу?

- Др Зоран Ђинђић је био човек са новом идејом, чије нам је остварење оставио у аманет. Реформе о којима је сањао остају на нама да их извршимо.

Веб редакција ДС, Центар за едукацију ДС