ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Боривоје Матић: Хајде да заједно учимо да будемо грађани

- A +
Боривоје Матић, победник квалификационог такмичења у беседништву у част Зорана Ђинђића у Руми (Фото сервис ДС)Београд, 11. марта 2014.

Британци су на време схватили да је слобода ствар од свих ствари најпреча. Схватили су да не постоји појединац, лидер — мађионичар са чаробним штапићем који ће се појавити и решити све проблеме него им је потребна слобода да би решавали сами своје проблеме. То је оно мало што треба да се преломи код нас, да кажемо себи "Хоћу да будем слободан, не допуштам да ми узмете слободу; не допуштам да ми таблоиди испиру мозак; не допуштам да живим у диктактоском режиму, хоћу грађанску Србију!", поручио је у својој победничкој беседи "Решење смо ми" Боривоје Матић, студент права из Београда.

Боривоје каже да је његова идеја да се пријави за такмичење у беседништву заснована на поштовању визије др Зорана Ђинђића о стварању модерне и грађанске Србије.

"Поред тога, сматрам да је ово такмичење добра прилика за лично усавршавање и стварање нових пријатељстава", рекао је Боривоје Матић.

Шта за тебе значи пласирати се у финале овог такмичења?

- Сматрам да ће финале такмичења Беседе у Зоранову част бити једно сјајно искуство и изузетна ми је част што ћу се наћи међу финалистима. Сам пласман ми је дао додатну мотивацију. Потрудићу се да се што боље припремим и пружим максимум.

Одакле црпиш инспирацију за садржај беседе?

- Садржај беседе представља лични став који градим на основу свог формалног и неформалног образовања, честих полемика о различитим друштвеним и политичким темама, као и досадашњег искуства.

Да ли је тема за тебе била тешка?

- У наслову саме теме, тј. у реченици коју је изговорио др Зоран Ђинђић, може се видети суштина његове визије. Визије о нашем друштву изграђеном на модерним и грађанским вредностима. Као поштоваоцу и поборнику тих вредности, ова тема је за мене била веома инспиративна.

Како си у себи открио беседника?

- Веома млад сам био када сам први пут говорио у јавности. Тада сам осетио енергију и ентузијазам људи којима сам се обраћао и то ми је улило самопоуздање и дало додатну мотивацију да пружим свој максимум. Енергија људи у публици и жеља за слободом су основне ствари које су ме навеле да се бавим беседом. Цицерон каже да се песник рађа а беседник постаје. Мислим да још много морам радити на отклањању одређених грешака да бих постао добар беседник.

Како си се припремао за учешће на такмичењу?

- Вештину беседе покушавам да савладам кроз читање литературе о беседништву и јавном наступу. Свима који би волели да стекну или унапреде знања о беседи препоручујем књиге Реторика — наука о беседништву — Бранислава Нушића и Rhetorike techne — проф др Симе Аврамовића. Осим читања, у слободно време волим и да на Youtube-у гледам и анализирам добре беседнике и беседе.

Шта је за тебе значио Зоран Ђинђић?

- Више пута сам гледао видео записе, читао белешке и размишљао о говорима, анегдотама и порукама др Зорана Ђинђића. Сматрам га изузетним филозофом и реформатором. На мене је оставио утисак лидера који невероватном харизмом успева да своју визију приближи различитим друштвеним слојевима на веома једноставан начин.

Шта је оно што си запамтио о Зорану Ђинђићу?

- Као веома млад, стицајем околности, упознао сам др Зорана Ђинђића. Тада нисам имао интересовања за дневно-политичке теме. Гледано из данашњег угла, сматрам да је био потпуно несхваћен у том времену.

Да ли желиш нешто да додаш што смо пропустили да те питамо?

- Пожелео бих срећу такмичаркама и такмичарима који ће учествовати у финалу. Имао сам прилику да прочитам беседе осталих такмичара и задовољство ми је што ћу се наћи у таквом друштву.

Веб редакција ДС, Центар за едукацију ДС