ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Љубица Мићуновић: Нема више стајања, ми морамо да преузмемо одговорност

- A +
Љубица Мићуновић, победница квалификационог такмичења у беседништву у част Зорана Ђинђића у Суботици (Фото сервис ДС)Суботица, 11. марта 2014.

"Зашто сви причају да се промене дешавају, а ја их не примећујем? Зашто сви пристају да буду неми посматрачи своје судбине? Зашто стојимо?", питала је студенткиња Љубица Мићуновић у својој беседи "Стојим у месту, а осећам корак" којом је победила на квалификационом такмичењу у беседништву у част Зорана Ђинђића у Суботици.

Успешност ове двадесетседмогодишњакиње у беседништву може се објаснити и чињеницом да се бави глумом у аматерском позоришту у родном Врбасу. Описујући стварност младих људи у Србији, у својој беседи она поручује:

"Србија чезне да се креће ка будућности, да се креће достојанствено и подигнуте главе, поносно. Србија је у нашим рукама! Само ми можемо успети то што нико пре нас није. Ми смо млади, образовани, пуни самопоуздања, воље, наде и жеље, желимо то боље сутра, за нас, вас, нашу и вашу децу. Желимо мир!".

Откуд идеја да се пријавиш за такмичење?

- Желим да мотивишем људе, првенствено младе, да се пробуде и отворе очи, да не стоје у месту, већ да покажу своје потенцијале, храброст и вољу. Не можемо да стојимо у месту и ништа не радимо. Ми морамо да преузмемо одговорност. Док стојимо видимо боље, док стојимо видимо даље. Нема више стајања. Сада је тренутак да јавно кажемо све што мислимо.

Шта за тебе значи пласирати се у финале овог такмичења?

- Пласирати се у финале овог такмичења за мене је изузетна прилика да се мој глас још даље чује. Такође и знак да су моје речи стигле до људи на начин на који сам желела, то је још већа мотивација да не станем, већ да се и даље борим у својим циљевима.

Одакле црпиш инспирацију за садржај беседе?

- Инспирацију црпим из свега. Довољно је само да погледам око себе и могу да пишем у недоглед. За мене беседништво доприноси развијању конструктивног мишљења и пропагирању боље перспективе.

Да ли је тема за тебе била тешка?

- Ова тема је актуелна целог мог живота. Тако да није било превише тешко писати о нечему са чиме се сусрећете сваког дана. То је прилика да изнесем своје мишљење и кажем све оно што лежи на мом срцу. Тренутно немамо прилике да јавно искажемо своје ставове. А ову јединствену прилику нисам желела да пропустим.

Како си у себи открила беседницу?

- Од како сам постала свесна себе и света око себе, пишем и говорим о томе. Одувек сам желела да мењам свет, да своју енергију пренесем на друге и да заједно успемо да направимо да живимо боље. Одувек се залажем за то боље сутра. Само што сада имам прилику да јавно говорим о томе.

Како си се припремала за учешће на такмичењу?

- Нисам се превише припремала, јер све што је написано, то сам ја. Написала сам беседу за кратко време, а после сам радила на неким финесама. Сматрам да је најбитније бити природан и свој.

Шта је за тебе значио Зоран Ђинђић? Шта је оно што си запамтила о Зорану Ђинђићу?

- Зоран Ђинђић је за мене значио стуб државе. Просто неко ко је знао шта би требало да уради, такође, неко ко је знао кључ за отварање свих врата. За мене је значио и сигурност и поверење. Имао је став и енергију, коју многи данас безуспешно покушавају да копирају. Памтим његову енергију, снагу, храброст и вољу. Такође, мото да нема стајања. Увек је износио своје мишљење јавно, без обзира на последице. Залагао се за наше боље сутра и променио структуру државе за јако кратко време.

Веб редакција ДС, Центар за едукацију ДС