ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Давид Симоновић: Човек ми је највећа инспирација

- A +
Давид Симоновић, победник квалификационог такмичења у беседништву у част Зорана Ђинђића у Београду (Фото сервис ДС)Београд, 11. марта 2014.

"Беседништвом против бестидништва" назив је беседе чије је извођење студенту Давиду Симоновићу на квалификацијама у Београду донело пласман у финале такмичења у беседништву у част Зорана Ђинђића.

Наводећи шта све може бити диктатура, од младића који отимају слабијима, мужева који туку жене, до сељака који биљке третира отровима, овај млади човек је проговорио о модерним друштвима и специфичној врсти насиља јачих над слабијима.

А зашто је баш његова беседа заслужила највише оцене жирија, можда најбоље говори цитат: "Доста нам је војних поклича, макијавелизма и сиритиње! Докле ћемо свет делити на Америку и Русију? Ја их делим на добронамерне и злонамерне".

Откуд идеја да се пријавиш за такмичење?

- Ретко ћете у животу имати прилике да се борите за "друштвену улогу", а која се стиче на основу одмеравања знања, вештина, способности. Друштвене позиције моћи и одговорности одливају се другим, често загађеним каналима. Нажалост, "бољи" побеђује само на такмичењу.

Одакле црпиш инспирацију за садржај беседе?

- На то питање је лако одговорити. Најпре лечим ране које највише боле. А према томе какве су природе и дубине, тражим им мелеме. Неки су у науци, неки у религији, а има их и у природи, но најтврђи чвор им је у међуљудским односима и личности. Човек ми је највећа инспирација.

Да ли је тема за тебе била тешка?

- Размишљати о теми и као резултат извести имплицитне закључке, свакако да причињава задовољство, јер сте "сазнали". Но пре свега тога, морали сте искусити "тешка времена". Овде су људи пропатили и то је чињеница коју ни златна реторика не може да сакрије. Теже је преживети, него написати говор о преживљавању.

Како си у себи открио беседника?

- Свако од нас у себи открива беседника, када у свом свакодневном животу буде приморан да иступи испред других, решен да дијалогом одбрани себе, своје ближње и вредности. Свесни смо и тога да у нашем друштву често загосподаре баш они говорници који, будући да су "харизматични предатори", настоје да шармом и реториком прикрију неморал. Они су ми изазов у будућности.

Како си се припремао за учешће на такмичењу?

- Нисам имао довољно времена да бих се укључио у одређене радионице или едукације, те сам се ослонио на критику пријатеља, везано за саму интерпретацију. Што се тиче садржаја поруке, није могуће посебно се припремити, јер се он заснива на специфичности и квалитету мишљења, осећања и аутентичном животу онога ко креира сам садржај. Развој критичке мисли је дуготрајан процес.

Веб редакција ДС, Центар за едукацију ДС