ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Бојана Павловић: Нисмо овај живот задужили да бисмо га проћердали

- A +
Бојана Павловић, победница квалификационог такмичења у беседништву у част Зорана Ђинђића у Београду (Фото сервис ДС)Београд, 11. марта 2014.

"Можда и није све изгубљено. Ви, који сте данас овде, ви нисте одустали. Дошли сте да нас чујете и подржите. Стало вам је. И мени је. За почетак, има нас. Ако и један трен моје речи буду живеле у вама, знаћете да не спавате. Да сте будни. И онда пробудите оне до себе, а они друге спаваче, летаргичне и све недужне зомбије утонуле у демагогију", поручила је у својој беседи "Идиотес" Бојана Павловић, студенткиња медицине из Београда и чланица Демократске странке.

Бојана каже да се пријавила на такмичење "Беседе у Зоранову част" да би пробудила свест код људи како бисмо "сви заједно учествовали у стварању цивилизованог и демократског друштва".

"Оно што је мене инспирисало да се пријавим јесте јединственост овакве манифестације. Част ми је што сам део Србије у којој још увек постоје младе генерације које не заборављају, које говоре, чије речи допиру далеко, чије ће мисли оставити трага", рекла је Бојана Павловић.

Шта за тебе значи пласирати се у финале овог такмичења?

- Ово такмичење од самог почетка доживљавам као прилику, прилику која ми се указала да могу да пренесем своје виђење стварности земље у којој живим. Пласман у финале је велики подстицај за мене у смислу да сам успела да оставим утисак на људе, што јесте мој циљ.

Одакле црпиш инспирацију за садржај беседе?

- Чињеница да се целокупно друштво налази у расколу између чисто физичког постојања и духовних вредности, јесте оно што ме је инспирисало.

Да ли је тема за тебе била тешка?

- Уобличити садржај мисли и идеја у такав концепт који ћу у одређеним временским оквирима пренети маси, свакако није лак задатак, без обзира која тема била у питању. У раду на беседи уложила сам много труда и енергије, али сам све то радила са неописивим задовољством.

Како си у себи открила беседницу?

- Снага поједница у којој се манифестује смисао стваралаштва, што беседништво свакако јесте, ме је одувек фасцинирало и управо то ми је дало подстрек да преиспитам своје могућности.

Како си се припремала за учешће на такмичењу?

- Као студент Медицинског Факултета, са неописивом жељом да будем део културне и друштвене епохе, упустила сам се у непознато. Самосталним радом, уз помоћ стручне литературе, успела сам да савладам основне технике беседништва.

Шта је за тебе значио Зоран Ђинђић?

- Зоран Ђинђић је био геније, човек са визијом, човек који је уливао наду и поверење, човек који је желео да се бори за свој народ и за бољу Србију. Човек чије ће идеје вечно живети.

Шта је оно што си запамтила о Зорану Ђинђићу?

- Борба за демократију у суровим условима времена и друштва.

Веб редакција ДС, Центар за едукацију ДС