lat

Јован Марковић

Потпредседник Демократске странке. Председник Градског одбора Демократске странке Ужице

Рођен је 1972. године у Ужицу. 
Дипломирао је 1996. године на Филозофском факултету у Нишу — дипломирани педагог за физичку културу. 
Магистрирао је 2011. године на Учитељском факултету у Ужицу и стекао академски назив Магистар дидактичко-методичких наука. 
Од 1996. до 2001. године радио је као професор у основној и средњој школи. 
Од 2001. до 2008. године радио је као директор установе Дечји вртић — Ужице где се истакао на пословима унапређивања васпитно-образовне делатности Установе, повећања смештајних капацитета, безбедности боравка деце и организацијом рада Установе. У току његовог мандата директора изграђена су три вртића, отворене поподневне смене у два вртића и отворена група за децу са посебним потребама. 
Од 2008. до 2012. године био је градоначелник града Ужица и у току његовог мандата реализовани су пројекти РСД "Дубоко", реконструисан Градски стадион, изграђен затворени базен, реконструисана гасоводна и топловодна мрежа, и преко сто километара улица, обезбеђено преко 1000 паркинг места, формирана Слободна зона Ужице, Царина, Дом за старе, Градски културни центар, Млечна пијаца. 
Члан је Демократске странке од 2000. године, а од 2006. године три пута биран за председника Градског одбора ДС Ужице. Био је потпредседник Демократске странке. 
Био је посланик Демократске странке у Народној скупштини Републике Србије од 2014. до 2016. године. 
На првим непосредним изборима одржаним 24. септембра 2016. године изабран је за потпредседника Демократске странке.
Ожењен је Валентином и има Теодору и Богдана.