ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Грађански и студентски протести 1996-97.

- A +


Београд је светУ 188 општина у Србији 17. новембра 1996. одржан је други круг локалних избора, на којима је, према првим незваничним резултатима, Коалиција "Заједно" добила изборе у више београдских општина и у већим градовима у Србији. Међутим, режим Слободана Милошевића наређује судовима и изборним комисијама да пониште изборну победу опозиције.

На првом протестном митингу Коалиције "Заједно" због фалсификовања изборних резултата у Нишу 19. новембра окупило се 35.000 грађана. Посланици опозиционих партија почели су 20. новембра штрајк у Скупштини Србије због поништавања изборних резултата. Београђани који су се 21. новембра окупили испред Скупштине Србије, кренули у прву "шетњу", предвођени лидерима Коалиције "Заједно". Протести су настављени, а број учесника кретао се између 100 и 300 хиљада. На платоу испред Филозофског факултета је 22. новембра почео студентски "Протест 96.".

Први општински суд у Београду је 24. новембра поништио изборе за одборнике градске скупштине на 210 бирачких места у 12 општина, а Градска изборна комисија поништила избор 33 одборника Коалиције "Заједно". Београђани су 26. новембра из протестне поворке гађали јајима градску скупштину, зграду Радио телевизије Србије и "Политике". Полиција је 27. новембра спречила студенте да у протестној шетњи пођу на Дедиње.

Министарство за саобраћај и везе СРЈ је 3. децембра укинуло Радио Б-92 и Радио Индекс. Полиција је ухапсила и брутално претукла Дејана Булатовића који је на протестним скуповима Коалиције "Заједно" у Београду носио лутку са ликом Слободана Милошевића. Пиштаљке и шетња биле су карактеристика протеста, али и кордони милиције - доведене из унутрашњости. У једном "пробијању кордона" учествовао је и патријарх Павле.

На Теразијама је 24. децембра СПС организовао контрамитинг који је вишеструким кордоном полиције био одвојен од грађанског протеста на Тргу Републике. Према извештају РТС, на митингу подршке Слободану Милошевићу било је пола милиона људи, а према независним медијима само 40.000. На скандирање присталица доведених аутобусима из целе Србије "Слобо ми те волимо", председник им је узвратио са "Волим и ја вас". Пре, за време и после митинга било је неколико ескцесних ситуација између присталица Коалиције "Заједно" и присталица Слободана Милошевића. Све се завршило интервенцијом полиције, погибијом Предрага Старчевића и рањавањем Ивице Лазовића, обојице присталица Коалиције "Заједно", као и са више десетина повређених на обе стране. Србија је тог дана била на ивици грађанског рата.

Скинута петокракаУ Београд је 20. децембра на позив Милошевића допутовала Комисија ОЕБС да испита регуларност локалних избора у Србији. Председник Комисије је бивши шпански премијер Фелипе Гонзалес, који је 27. децембра саопштио да је комисија ОЕБС-а утврдила да је Коалиција "Заједно" победила на локалним изборима у 13 градова у Србији и у девет београдских општина. Шеф југословенске дипломатије Милан Милутиновић оценио известај комисије ОЕБС као "конструктиван и избалансиран", али је рекао да су у неким деловима тог извештаја "побркани лончићи". Групе младића у цивилу, наоружаних пендрецима и палицама брутално претукле пролазнике, после завршеног митинга опозиције, на Теразијама.

На Тргу Републике је 31. децембра одржан величанствен дочек Нове године, каквог Београд не памти. То је уједно био и 41. дан протеста коалиције "Заједно", коме је присуствовало око 300.000 људи на београдским улицама и трговима.

Због полицијског спречавања грађанских шетњи Коалиција "Заједно" је своје присталице позивала да из различитих праваца долазе на Трг Републике. Тако је у ноћи између 2. и 3. фебрура 1997. на Бранковом мосту дошло до масовног полицијског пребијања грађана који су хтели да са Новог Београда дођу у центар града. Шетњу са Новог Београда предводио је лидер СПО Вук Драшковић. Та колона била је, око 20 сати, блокирана кордоном на почетку новобеоградске стране моста. Остатак демонстраната који је несметано стигао на Трг из других делова града кренуо је кроз Бранкову улицу како би се придружио Новобеограђанима. Међутим и ту колону коју су предводили председници ДС и ГСС Зоран Ђинђић и Весна Пешић, дочекао је кордон на почетку Бранковог моста. После скоро три сата блокаде, полиција је деловала истовремено на обе стране моста. Напад на демонстранте почео је употребом водених топова који су дошли Поп Лукином улицом. Многи грађани били су поливени водом, иако је те вечери у Београду било 10 степени испод нуле. У општој паници која је настала повређено је више грађана, а пендреком је више пута ударена и Весна Пешић. Полиција је, у јурњави за демонстрантима, зашла и по дорћолским улицама, тако да је по сведочењу очевидаца, један број грађана претучен и у Француској улици. Биланс интервенције је неколико десетина повређених, међу којима и неколико полицајаца, као и неколико приведених демонстраната.

После протеста који су трајали три месеца, победа опозиције на локалном нивоу је призната тако што је Слободан Милошевић донео "lex specialis".