ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Слушам савете многих, али одлуке доносим сам

- A +
Председник Скупштине Србије Оливер ДулићИнтервју Оливера Дулића "Европи"

Одлучио сам да стартујем у доброј атмосфери и пошаљем сигнал и опозицији и јавности да хоћу да радим другачије, каже председник Скупштине Србије


Оливер Дулић (32), најмлађи председник Скупштине Србије у историји српског парламентаризма, свестран је човек – специјализира ортопедију, бави се спортом, воли језике, свира тамбуру, гитару и клавир, а за Европу говори о ситуацију у друштву и парламенту, Косову и љубави према бившој Југославији.

Стиче се утисак да је влада рад започела с ентузијазмом, а скупштина траљаво?

- У влади не седи опозиција, већ истомишљеници који предложе законе и доставе их парламенту. У парламенту, богами, седи опозиција, и то не обична, већ врло активна, којој понекад није у интересу да влада и парламент добро раде, па користи различите методе опструкције. Од владе смо добили неколико закона, међутим, опозиција је упутила примедбе како седница није заказана у складу са Уставним законом. Уставни закон је прилично непрецизно дефинисао обавезе које нови сазив парламента има. Учинио сам нешто што нико досад није – без обзира на то што смо имали већину да изгласамо те законе, одлучио сам да се за корак вратим.  

Зашто?

- Нисам желео да као председник скупштине стартујем са сумњом да смо прекршили Уставни закон. Зато сам одлучио да се консултујемо с владом, као и са стручњацима – с обзиром на то да Уставни суд немамо – да бисмо видели како да изађемо из те кризе.

Како је реаговала извршна власт?

- И влада је била расположена да стартује позитивно, па смо се договорили да се ти закони повуку, а у процедуру убаце они који су у складу са Уставним законом. При томе ништа нисмо пореметили; до краја месеца усвојићемо буџет. Опозиција мора да се поштује. Не може парламентарна већина да се користи као средство које понекад сили процедуру.

Како то технички функционише? Имали сте проблем, назвали сте кабинет премијера и...

- Имали смо састанак, присуствовао му је и председник Србије Борис Тадић. Оно што је мени фасцинантно од почетка – 100 правника, 101 тумачење – правници никада не могу да се договоре. За то служи Уставни суд, а пошто га немамо, нашли смо се у ситуацији да морамо да се ослањамо на савете стручњака из области правних наука, који не могу да се сагласе. То је пресечено одлуком да се за корак вратимо, стартујемо у доброј атмосфери и пошаљемо сигнал и опозицији и јавности да хоћемо да радимо другачије.

Који правни стручњаци вас саветују?

- Судије Уставног суда у пензији, службе скупштине, искусни парламентарци, људи из владе. Од 20 правника с којима сам разговарао – међу којима је неколико судија Уставног суда, неколико професора уставног права и неколико људи који су активно учествовали у писању Устава и Уставног закона – сви су то тумачили на различит начин.

Колико иначе људи саветује председника скупштине, формално и неформално?

- Ја сам човек који слуша савете многих, али одлуке доносим сам. Од људи који су у скупштини запослени по различитим основама, имамо саветника за спољну политику, унутрашњу политику и медије, новоизабрани секретар парламента је, такође, искусан правник и има свој тим. Када је реч о осетљивим стварима, помаже ми неколико људи.

Најавили сте дораде Устава?

- То је погрешно интерпретирано. Као председника Уставне комисије, новинари су ме питали шта ће бити с неким несавршеностима у нашем Уставу. Рекао сам да о томе вреди разговарати, да нећу блокирати тај процес, али да то не зависи само од мене. У овом тренутку, на пример, за промену уставног положаја Војводине не постоји политичка воља јер нема две трећине посланика који би гласали за то. Ми смо тек на почетку испуњења обавеза према Уставном закону. Устав тек треба да заживи и зато мислим да је рано за уставне промене.

Спремни сте да комплетирате лустрациону комисију?

- Најавио сам да ћу урадити све на шта ме обавезује Закон о лустрацији. А он ме обавезује да у лустрациону комисију предложим два посланика, по једног из власти и опозиције, а да по кандидовању осталих, који су чланови те комисије (тројица судија Врховног суда, двојица заменика тужиоца и двојица представника стручне јавности), предложим парламенту комплетан састав лустрационе комисије. Што се мене тиче, нећу бити препрека потпуном оживљавању тог закона.

Мислите ли да ће закон оживети, а лустрација бити спроведена?

- Јако тешко, с обзиром на то да не постоје политичка воља и расположење. Постоји дебата унутар политичких странака је ли у овом тренутку право време да се улази у процес лустрације. Многи сматрају да је за то касно, а ја мислим да тренутно имамо озбиљније и прече теме.

Да би се спровела лустрација, најпре се мора донети закон о отварању досијеа.

- Неке посланичке групе најављују да ће такве законске предлоге ставити у процедуру. Мислим да нам је потребније окретање ка будућности него ка прошлости. Будућност се не може градити само на основу суочавања с прошлошћу, које јесте важан сегмент опоравка друштва, али није једини. Наша друштвена атмосфера производ је мешавине националних фрустрација и тешких економских прилика. Имамо високу стопу незапослености, нефункционалну економију, и мислим да ту лежи решење наших проблема, а не у вечитом преиспитивању ко је крив за ситуацију у којој се налазимо.

Да ли подржавате захтеве Одбора за безбедност поводом хапшења Толимира?

- Посланици имају право да питају извршну власт све оно што их занима. Извршна власт је дужна да одговара на посланичка питања, а њени представници морају да долазе на седнице одбора. Не бих се изјашњавао о конкретном случају. Најважније је да је један од људи са списка Хашког трибунала стигао у Хаг. Волео бих да буду приведени и остали, у Србији, Републици Српској или на било којој тачки земљине кугле.

С обзиром на потребу цивилне контроле служби безбедности, да ли одбор треба да буде информисан о том хапшењу?

- Одбор није место где се врши цивилна контрола служби безбедности. Постоји неколико успешнијих модела. Парламент мора да контролише службе безбедности, мора се обезбедити цивилна контрола, али и ефикасан рад посланика који раде на тим пословима. У прошлости се дешавало да неодговорни људи располажу службеним и државним тајнама и да их достављају жутој штампи.

Колико ће трајати мандат владе?

- Уколико се у наредном периоду реше тешки проблеми, не постоји ниједан разлог да мандат владе не траје четири године. Најтежи проблеми су сарадња с Хашким трибуналом, наставак преговора о стабилизацији и придруживању са ЕУ, решење статуса Косова и, наравно, економске теме, које у суштини највише брину наше грађане.

Да ли ће буџет проћи глатко?

- Расправе о буџету увек су тест за владу. Сигурно је да ће влада предложити добар буџет, али већ сад могу да предвидим неколико ствари због којих ће се укрштати копља између владајуће већине и опозиционе мањине, као и између појединих странака унутар владајуће већине.

Претпоставља се да ће камен спотицања бити Косово.

- Надам ће да ће влада успети да обезбеди наставак преговора. Скупштина кроз парламентарну дипломатију настоји да заступа виталне националне интересе земље. Решење за Косово требало би да буде прихватљиво за обе стране, да ниједна не буде фрустрирана. Уколико се то не деси, а постоји велики број земаља које би да наметну решење неповољно за нашу страну, оно што ће вероватно бити камен спотицања јесте наша реакција на то. Надам се да у том случају неће доћи до промене наше стратешке оријентације – европских интеграција.

Како ћете дисциплиновати посланике?

- Немам намеру да дисциплинујем одрасле људе, не могу да их преваспитавам. Треба да подижемо углед парламента и поправимо односе између политичких странака. Покушавам да водим парламент тако да не буде превеликих тензија и да наш рад буде ефикасан. Покушавам и да парламентарној мањини омогућим довољно времена да критикује власт. Очекујем да ће се то догодити доношењем закона о скупштини и променом пословника.

Постоји одијум према високим посланичким платама. Да ли ће представници народа током лета зарађивати своје плате?

- Парламент ће радити готово целог лета; имаћемо неколико недеља паузе. Од прве недеље септембра настављамо с радом. Потрудићу се да ритам парламентарног рада буде такав да посланици заиста зараде своје плате, за које, иначе, не мислим да су високе. Сматрам да су, нажалост, плате наших грађана ниске и да ми треба да радимо на томе да се оне повећају.

Заложили сте се и за веће плате скупштинских службеника и намештеника?

- Доношењем закона о скупштини и финансијском независношћу обезбедићемо да запослени у парламенту имају веће плате, које су сада срамотно ниске у односу на плате, на пример, запослених у јавним предузећима. Некоректно је да возач у јавном предузећу има десет пута већу плату од возача у парламенту.

Јавност је на функцији председника скупштине очекивала Драгољуба Мићуновића. Откуд ви на том месту?

- Не знам због чега је професор Мићуновић одустао. Мислио сам до последњег тренутка да ће он бити председник скупштине. Драго ми је што ми је дао пуну подршку. Много ми помаже у раду.

Ко Вам је саопштио да ћете бити кандидат за шефа парламента?

- Борис Тадић ми је рекао да ће ме предложити за председника скупштине. Био сам изненађен.

Је ли било непријатних изненађења када сте преузели дужност?

- Од старта. Када сам почео да радим овај посао, било је људи који су покушали да ми помогну и оних који су хтели да ми одмогну. Није лако. Много је опструкције и неразумевања међу запосленима, посланицима, а понекад и међу шефовима посланичких клубова. Налазимо се на почетку реформе институције која је дуго функционисала по једној логици.

Незадовољни су и у скупштинским службама, упркос томе што желите да им повећате плату.

- Да, али од њих тражим да раде више.

Шта вас је пријатно изненадило?

- Неки политичари опозиционих странака подржали су моје идеје, а ја то од њих нисам очекивао. Пријатно су ме изненадили и неки посланици које сам познавао само као политичке противнике.

Какав однос имате с Томиславом Николићем?

- Коректан. Трудим се да о сваком потезу обавестим све шефове посланичких клубова. Досад смо углавном успели да се договоримо у вези с организацијом и током седнице. Међу нама постоје велике политичке разлике, али Николић досад није био некоректан према мени. У неким стварима имао сам његову подршку, што ми је драго.

Ваша породица је супстрат свих етничких група и народа који су живели на територији бивше Југославије. Да ли је то предност?

- То је велика предност. Од свих ствари које су ме питали, најснажнији ефекат је изазвало моје изјашњавање и осећање према бившој Југославији, према СФРЈ.

Изјашњавате се и осећате као Југословен. Мислите ли да ће то једног дана бити модерно?

- Већ је модерно. Живели смо у предивној земљи, која се састојала од предивних људи. Не говорим о политичком устројству и како је функционисала комунистичка партија, већ о привредној и културној сарадњи, о имиџу који је та земља имала у свету. Говорим о љубави коју смо сви гајили према њој, о поносу с којим смо носили грб и устајали на химну, а онда су дошли националисти који су покушали и успели да је исцепају. Посвађали су народе, довели до ратова, економске пропасти и великих несрећа. Ја нећу да функционишем по матрици коју су ти националисти успоставили и нећу да кажем да она земља није ништа ваљала.

Југоносталгичар у срцу?

- Сигуран сам у то да се сваки становник свих шест република те некадашње земља пита – шта нам је све то требало. Волео бих да имам временску машину, па да се вратимо у тај период и, богатији за искуство које нам се десило, покушамо да изменимо ствари – сад бисмо били богата, срећна земља, пуноправна чланица ЕУ. Када кажем да сам велики југоносталгичар, говорим то из срца. И када кажем да сам срећан што ћемо опет једном бити заједно у већој интеграцији која се зове Европска унија, поносан сам на то. Не можемо да вратимо време, али можемо да радимо на томе да што пре будемо заједно у ЕУ.

Да с друштвом славите улазак Србије у ЕУ, шта бисте свирали?

- Неку песму Ђорђа Балашевића или Оливера Драгојевића, нешто лепо.

Породица се брине за моје живце

Је ли свих пет хиљада Дулића, колико их отприлике има у Србији, гласало за вас?

- Не верујем.

Хоће ли следећи пут гласати за вас?

- Надам се. Учинићу све да што већи број људи гласа за политичку опцију у којој сам.

Шта су Вам родитељи рекли кад сте изабрани за председника скупштине?

- Нису били најсрећнији.

Зашто?

- Па зато што су забринути да ли ћу успети да, пре свега, сачувам живце. Друга њихова велика брига је шта ће бити с мојом струком, трећа да ли ћу због обавеза успети да имам породични мир и како ће супруга реаговати на мој нови посао.

Јесу ли Вам дали неки савет?

- Саветовали су ми да се не секирам превише и да будем оно што јесам.

А шта браћа кажу?

- Охрабрују ме. Имам сјајну браћу. Ја, у ствари, имам сјајну породицу. Виђамо се или се чујемо свакодневно.

Имате још тројицу браће и сви припадате истој политичкој опцији. Да ли вас они, ипак, некада критикују?

- Наравно! Унутар политичке опције постоје увек различити ставови. Моја браћа имају замерке на начин мог излагања и наступа.

Сматрају да би требало да будете оштрији?

- Ја сам то што јесам, а од своје браће јесам најблажи. И у ставовима, и у начину на који их излажем. Они мисле да би понекад требало мало више да показујем зубе.

Захвалан Ђинђићу

Зоран Ђинђић је у Вас имао поверења?


- Кад ме је предложио за начелника округа, на влади су се питали да ли је озбиљан кад за то место предлаже клинца од 25 година. Ја сам му на томе увек био захвалан. Мислим да сам тај посао радио добро и да је он био задовољан.

Политичку каријеру започели сте 1997. године. Да ли је заједничко учешће у студентском покрету створило специјалне везе између Вас и Чедомира Јовановића и да ли оне још трају?

- Чеда Јовановић је мој пријатељ. Заједно смо учествовали у студентском протесту, касније били у неким студентским организацијама, после тога у Демократској странци, учествовали у рушењу Слободана Милошевића, сарађивали у влади др Зорана Ђинђића. Мислим да је у овом тренутку политика Чедине странке погрешна, али драго ми је да, без обзира на све то, имамо коректне и пријатељске односе.

(Извор: Европа; аутор: Драгана Ђевори)

Повезане вести

Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Зарђала кашика у Европи

Крушевац, 23. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Кад неко после година ревносног ношења Шешељевог шињела схвати да је тај комад гардеробе демоде, па хватајући корак са светским модним...
Председник Демократске странке Драган Шутановац на Самиту лидера социјалдемократских партија у Сарајеву

Завршен самит лидера у Сарајеву, Шутановац: Националисти уништавају земље региона

Сарајево, 19. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац каже да је један од важних закључака...
Шутановац и Папандреу: Настављамо заједничку борбу

Шутановац и Папандреу: Настављамо заједничку борбу

Београд, 12. октобра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац састао се данас са председником Социјалистичке интернационале и некадашњим премијером...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац писао европским институцијама: Упаљен аларм за заштиту медијских слобода

Београд, 19. септембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац у својству члана председништва...
Демократска странка

Пресуда Оливеру Дулићу је хајком донета, на суду је било само да је објави

Београд, 12. јула 2017. Пресуда која је донета бившем министру, председнику Народне скупштине Републике Србије и...