ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Деспотовац: ДС неће дозволити противзаконито деловање власти

- A +
Демократска странкаДеспотовац, 12. септембра 2013.

Обраћање председника Демократске странке у Деспотовцу др Златка Марјановића, грађанима општине Деспотовац:

Као одговорни људи сматрамо да је неопходно информисати грађане општине Деспотовац и целокупну јавност о дешавањима на дан одржавања Скупштине општине 9. септембра 2013. године, али и догађајима који су предходили том дану.

Наиме за 9. септембар заказана је седница Скупштине општине са 23. тачке дневног реда. Одмах након заказивања седнице, знајући да немају потребну већину за одржавање Скупштине, представници владајуће коалиције почињу са претњама и уценама појединих одборника Демократске странке.

Гледано кроз шири политички аспект, ово није први пут да се у општини Деспотовац грубо крше начела демократије и поштовања слободно изражене воље грађана.

Подсетићу вас да је Демократска странка на изборима за одборнике у Скупштини општине освојила натполовичну већину, и да је, након бројних притисака, уцена, претњи и застрашивања одборника, на шта смо давно упозоравали јавност и надлежне институције, упркос томе остала у опозицији.

Наведени притисци односе се на одборнике и чланове њихових породица у виду:

· распоређивања на радна места са нижом зарадом,
· истеривање са посла,
· примењиване су све врсте притисака како на запослене у општинским јавним предузећима тако и на запослене у ЈППУ, чиме су одборници и чланови њихових породица егзестицијално угрожени.

Демократска странка након сазнања да је вршен прогон њених одборника и одборника осталих чланова опозиције, није желела да да легитимитет Скупштини и учествује у њеном раду 9. септембра.

Поред наведеног, нашим присуством на Скупштини дали бисмо легитимитет изабраним кандидатима за директоре који су супротно Закону о јавним предузећима предложени и на одржаној, нелегалној седници изабрани.

9. септембра у 10 часова, председник Скупштине општине Деспотовац констатује да нема кворум за рад и заказује ванредну седницу за 11 часова са једном тачком дневног реда "Верификација мандата одборника", на којој супротно Закону о локалној самоуправи верификују мандат Крстић Саши. Након противзаконите верификације мандата, а после паузе од 15 минута настављају седницу са делимично измењеним дневним редом.

Због свега овога ми смо уложили жалбу Управном суду и обавестили министра регионалног развоја и локалне самоуправе Игора Мировића.

Ову конференцију користим да обавестим јавност и чланице власти да су чином нелегално одржане Скупштине довели у питање евентуално увођење привремених мера а самим тим и до ванредних локалних избора уколико се до 16. септембра не одржи редовна или ванредна Скупштина са потребном легитимном већином.

Овом приликом захваљујем свим одборницима Демократске странке али и осталим одборницима опозиције који су издржали све притиске и још једанпут показали храброст и доследност.

Демократска странка као озбиљна и највећа политичка странка у општини Деспотовац неће дозволити противзаконито деловање власти а нарочито неће давати легитимитет таквом деловању. Ми смо пре свега за нормализацију политичких прилика без притисака, уцена и реваншизма, нисмо за увођење привремених мера, нисмо за додатно излагање трошку грађана општине Деспотовац око евентуалних ванредних локалних избора, али се њих не плашимо, ми смо за њих спремни.

Општински одбор Демократске странке Деспотовац

Повезане вести

Потпредседник Демократске странке Јован Марковић (Фото сервис ДС, архива)

Странке владајуће коалиције више немају права да причају о моралу

Ужице, 10. јануара 2013.Потпредседник Демократске странке Јован Марковић изјавио је поводом дешавања на...
Конференција за медије Правно-медијског тима Демократске странке (Фото сервис ДС)

Застрашивање, притисци и реваншизам према одборницима ДС у Деспотовцу

Београд, 7. новембра 2012.Правно-медијски тим Демократске странке протестовао је због...
Конститутивна седница Скупштине општине Деспотовац (Фото сервис ДС)

Демократска странка води Деспотовац

Деспотовац, 1. јуна 2012.  У Деспотoвцу је oдржана конститутивна седница Скупштине општине на којој је Малиша Алемпијевић по други пут изабран за председника...
Потпредседник Демократске странке Драган Шутановац у обраћању у Деспотовцу (Танјуг)

Шутановац: Једино ДС и Тадић воде Србију ка ЕУ

Деспотовац, 2. маја 2012.Потпредседник Демократске странке Драган Шутановац оценио је да ће та странка на изборима 6. маја однети апсолутну...
Кандидат за посланика листе ''Избор за бољи живот'' Мирко Цветковић у обраћању грађанима на скупу ДС у Ресавици крај Деспотовца (Танјуг)

Цветковић: Са ДС и Борисом Тадићем нема неизвесности

Ресавица, 29. априла 2012.Кандидат за посланика листе "Избор за бољи живот" Мирко Цветковић поручио је да са том листом и њеним...