ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Горан Петровић, председник ДС Пожаревац: Данас се боримо за демократију

- A +
Горан Петровић, председник Градског одбора ДС Пожаревац, у обраћању на конвенцији листе ''Са Демократском странком за демократску Србију'' (Фото: Градски одбор ДС Пожаревац) Пожаревац, 28. фебруара 2014.

Говор Горана Петровића, председника Градског одбора ДС Пожаревац, на конвенцији листе "Са Демократском странком за демократску Србију": 

Ко смо ми? Шта смо ми? Зашто смо вечерас овде? Зашто се боримо? За голу власт? За своје фотеље? Ми не желимо бити господари. Не желимо ни господарити, ни потчињавати друге људе.

Желимо помагати свима колико је год то могуће. Деци, старима, болеснима инвалидима, свима. Желимо створити амбијент да људи раде и да им животи буду испуњени. Ми желимо помоћи свима, да људи у овој земљи буду срећни, хумана бића су таква.

Желимо да живимо кроз међусобну радост, живот достојан човека, не кроз патњу, беду и мржњу.

Не желимо да понижавамо друге људе, желимо друштво слободних у коме партијска књижица није мерило вредности и виза за посао. У Србији има места за све, све нас Србија може нахранити.

Наш стил живота су слобода и лепота, а демократија и правда једини пут. Живот и правда за све људе, за сваког човека...

Ипак, чини се да смо у једном тренутку изгубили пут, похлепа нас је отровала и ограничила мржњом и омогућила да се вратимо на старо и вртимо у круг. Више од свега потребни су нам снага и храброст, али исто тако и хуманост, доброта, солидарност и захвалност, јер без тих квалитета живот постаје насилан, а држава клизи у једноумље, владавину једног човека и насиље над онима који другачије мисле.

Србија није на добром путу и све може бити изгубљено. Али никада не сме човек нити народ мислити да је дошао крај. Губитак поседа лако надокнадимо, за друге губитке нас утеши време, само једно зло је неизлечиво, ако народ дигне руке од себе.

Међутим, увек, али увек у Србији, у овом народу постоји један његов део који је брана аутократији и неправди, један глас може вечерас допрети до стотина хиљада очајних људи у овој земљи, до свих жртви надолазећег бесмисленог система који покушава да зароби умове људи, до система који влада путем медија, путем таблоида и страха.

Али, све је пролазно и зато вам вечерас кажем не очајавајте, беда над нама је пролазећа похлепа људи који се боје демократије.

Горан Петровић, председник Градског одбора ДС Пожаревац, у обраћању на конвенцији листе ''Са Демократском странком за демократску Србију'' (Фото: Градски одбор ДС Пожаревац)Људска мржња пролази, диктатори нестају, а моћ коју су тренутно узели од грађана грађанима ће се вратити. Док се људи боре слобода неће ишчезнути.

Не смемо дозволити да неко господари нашим животима и да нам говори шта ћемо мислити, шта ћемо радити и шта ћемо осећати. Не смемо дозволити да нас прогањају и терају као овце и користе као бројеве да би на крају уништили нашу земљу.

Не смемо дозволити да нас пљусак лажи просутих преко таблоида заведе. Да верујемо да је црно бело, да је ноћ дан, да је зло добро.

Не дајте себе таквим људима, људима који мењају мишљења, људима који мењају партије, људима који мењају и издају људе зарад својих бесмислених каријера. Не дајте себе људима који желе да сви мисле једнако, да су најбољи и ако то нису, да су урадили све оно што нису и да ће учинити све оно што им не пада на памет да учине. Не дајте да лажима купују наше душе, да лажима купују наше породице, не дајте да нам узму достојанство. Ми имамо своје животе и то је једино што нам је остало. Ми смо људи са својим манама и врлинама, али ми смо слободни људи који мисле својом главом.

Ми знамо да разоткријемо лаж и када се она пласира две године узастопно.

Ми имамо љубав и хуманост у срцима, ми не мрзимо никога, само невољени мрзе. Невољени и вештачки са наученим фразама, са наочарима без диоптрије, са склопљеним шакама, са састављеним прстима, са купљеним дипломама, са гомилом лажи коју просипају свакога дана. Данас се боримо за слободу и по цену наших живота, нико нам је неће узети, данас се боримо за демократију чија је количина обрнуто пропорционална лудилу које постоји у овој земљи.

Молим вас да не дамо моћ једном човеку или једној групи људи јер ми желимо систем. Само систем може Србију извести из кризе, не један човек... Ми имамо снаге да се изборимо са свим што је лоше и зато у име демократије коју смо тешком муком изборили не смемо дозволити да нас газе. Сви заједно морамо бранити достојанство, сви заједно се морамо борити за достојанствену Србију у којој слободни људи имају прилике да раде, издржавају своје породице, и да знају коме и какву Србију у будућности остављају.

Сви диктатори лажним обећањима долазе на власт и никада не желе да је врате, имали смо прилике да то видимо, срећом па смо знали да покажемо таквима где је излаз из наше куће! У овим најгорим временима због таквих остали смо без ичега, остали су нам голи животи и остаје нам само то да се боримо до краја за демократску Србију, Србију без таблоида, Србију без "Фарми", без лажи и превара, Србију моралних вредности и великих достигнућа, Србију без мржње и нетолеранције, Србију независних државних институција, за Србију знања и развоја, против диктатуре и популизма, јер ми смо једна једина и непоновљива Демократска странка која је показала да уме да се бори за ову земљу и да су најбољи у њој жртвовали своје животе за бољу Србију и њену будућност.

И зато нема предаје, нема одустајања, нема малодушности, будимо храбри, боримо се за идеју, а идеја увек побеђује. Боримо се за демократију, а демократија је на истој адреси!

Градски одбор Демократске странке Пожаревац

Повезане вести

Конференција за медије Демократске странке у Пожаревцу (Фото: www.boom93.com)

ДС Пожаревац представила кандидата за градоначелника Дејана Савића

Пожаревац, 11. фебруара 2016.Градски одбор Демократске странке Пожаревац представио је на конференцији за...