ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

ДС Зајечар: Одлука о измештању јавних скупова неуставна и незаконита

- A +
Конференција за медије Градског одбора Демократске странке у Зајечару (Фото: Градски одбор ДС Зајечар) Зајечар, 3. марта 2015.

Поводом подношења иницијативе Уставном суду за оцену уставности Одлуке Скупштине града Зајечара о одређивању простора за јавне скупове (Службени лист Града Зајечара бр. 10/2015), у просторијама Градског одбора Демократске странке у Зајечару одржана је конференција за медије.

Повереник Градског одбора Демократске странке Милош Стојадиновић изјавио је да Одлука о одређивању простора за јавне скупове коју је донела Скупштина града Зајечара, не само да је у суштинској несагласности са одредбама Закона о окупљању грађана, већ грубо нарушава и повређује демократско право грађана на слободу окупљања предвиђено чланом 54. Устава Републике Србије, што ову Одлуку чини неуставном и незаконитом, због чега је неопходно њено уклањање из правног поретка Републике Србије.

Правни тим Градског одбора Демократске странке Зајечар сматра да је одлуком о измештању скупова политичког и протестног карактера на у Одлуци изабране локације, намерно остављена само једна локација у центру града која не задовољава услове, јер се налази у близини две основне школе и може примити мали број људи, те ће надлежним органима бити олакшан посао да скупове измесете на друге две локације које су неприступачне и налазе се ван града.

Такође сматрамо да је одређивање депозита од 30.000 динара за све протестне скупове, иако у поменутом закону стоји да се депозит одређује само за јавни скуп организован на простору на коме се одвија јавни саобраћај превозним средствима, још један покушај да политичке противнике градске власти одврати од истих.

Конференција за медије Градског одбора Демократске странке у Зајечару (Фото: Градски одбор ДС Зајечар) Последње али не и најмање важна је дискриминативна подела скупова која није предвиђена ни Уставом, а ни Законом о окупљању грађана, па остаје нејасно по чему Скупштина града сматра да скупови верског, спортског и културног карактера задовољавају услове за одржавање на Тргу ослобођења а скупови политичког и протестног карактера не задовољавају.

Поверник Градског одбора је затим окупљеним новинарима предао примерак иницијативе за оцену уставности и додао да је Зајечар град у коме породиље своје право остварују једино преко суда, у коме васпитачице не примају редовно плате, у коме су школе и спортски глубови у блокади, центар за културу и дирекција за изградњу нема струју, у коме је порушен исправан мост који повезује два дела града, а нови није изграђен, те да је овај покушај ограничавања Уставом и законом загарантованих права грађана Зајечара само кап која је прелила чашу и усмерила Градски одбор Демократске странке у Зајечару да узме активно учешће у организацији протестног скупа заказаног за 9. март 2015. и превазиђе све идеолошке разлике са осталим учесницима у интересу града Зајечара и суграђана Зајечараца.

Градски одбор Демократске странке Зајечар

Повезане вести

Милош Стојадиновић (Фото: www.zajecaronline.com)

Милош Стојадиновић: За вртиће НЕМА ПАРА, али има 5 МИЛИОНА за кума Бошка Ничића!

Зајечар, 1. октобра 2017.Милош Стојадиновић, председник Градског одбора...
Конференција за медије у Градском одбору Демократске странке у Зајечару (Фото: Градски одбор ДС Зајечар)

Зајечарске демократе о писму Фашизам у Зајечару

Зајечар, 16. септембра 2015.У просторијама Градског одбора Демократске странке у Зајечару одржана је конференција за медије поводом "Писма...
Демократска странка

ДС Зајечар: Градска власт неспособна да обезбеди бољи живот грађанима

Зајечар, 2. септембра 2015.Фабрика каблова у Зајечару ових дана врши попис опреме јер постаје све...
Демократска странка

ДС Зајечар: Бахато и немарно понашање челника градске управе

Зајечар, 21. јула 2015.У прошлонедељном маниру, челници градске управе Зајечара настављају бахато и немарно...
Кандидат за председника Србије и председник Демократске странке Борис Тадић у сусрету са грађанима у Зајечару (Фото сервис ДС)

''Из дана у дан доводимо нове инвеститоре, и тај посао не смемо да прекинемо''

Зајечар, 26. априла 2012.Председнички кандидат коалиције "Избор за бољи живот"...