ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Демократе Чачка: Од СНС још једно поскупљење

- A +
Демократска странкаЧачак, 1. августа 2015.

Када су грађани Србије помислили да су им високе летње температуре једини проблем, да су сва поскупљења прошла, да су плате у јавном сектору и пензије смањене и да их више ништа не може изненадити од ове власти предвођене СНС-ом, уследило је још једно, морамо признати најављено, поскупљење електричне енергије. Постављамо сада питање шта је следеће и шта ће тај "труст мозгова" окупљених око СНС, без идеје и визије, смислити за овај напаћени народ.

Поскупљење електричне енергије од 1. августа је 12 процената, од тога је право поскупљење 4,5 процената (приход Електропривреде), а 7,5 процената (приход буџета Србије) је акциза на струју која једном уведена никада више неће бити укинута.

Акциза се уводи на луксуз и плаћа се на кафу, цигарете, алкохолна пића, нафтне деривате. Да ли је струја луксуз па акцизу треба уводити и на њу? То нам је Влада СНС-а припремила као летње изненађење, а посебно је питање где ће се трошити новац од акцизе. Нема дилеме за обезбеђивање владавине СНС-а па ће добар део тога новца бити потрошен на куповину гласова за предстојеће локалне изборе.

Посебно је питање да ли ће ово поскупљење бити само 12 процената, јер не заборавимо да су поред акцизе ту и следећи намети: обрачунска снага, трошкови јавног снабдевача, накнада за повлашћене произвођаће и на све то ПДВ по стопи од 20 процената. Стопа правог поскупљења ће се видети тек када добијемо прве рачуне у септембру месецу и сигурни смо да ће то поскупљење бити веће од 12 процената како је сада најављено.

Ово поскупљење је директан удар на грађане Србије, а индиректан удар као последица овога поскупљења биће тешко израчунати јер се цена електричне енергије калкулише у сваки производ и услугу.

Повећање цене електричне енергије Влада Србије објашњава потребом да на основу договора са Међународним монетарним фондом цена електричне енергије достигне тржишни ниво. Очигледно је да ММФ није сугерисао увођење и акцизе на струју, већ је то одлука Владе Србије на челу са премијером Вучићем.

Што се тиче града Чачка очекивали смо да ће многобројни кадрови СНС-а који су своје ухлебљење, ничим заслужено осим партијске припадности, нашли у Електродистрибуцији, објаснити грађанима како да се носе са новим поскупљењем и које мере да примене да би смањили трошкове. Као и увек брига СНС за обичне људе је изостала али ће сигурно неки од њих потрчати до локалних тајкуна и њима објаснити како да им рачуни за струју буду што мањи.

Градски одбор Демократске странке Чачак

Повезане вести

Конференција за медије у Градском одбору Демократске странке у Чачку (Фото: Градски одбор ДС Чачак)

ДС Чачак: СНС није партија, то је један човек коме сви слепо верују

Чачак, 17. септембра 2015.Демократска странка не жели коалицију са СНС, јер је то партија која је...
Демократска странка

Демократе Чачка: Власт посвећена останку на власти заборавила на младе

Чачак, 12. августа 2015.У ЧАЧКУ ЋЕ УСКОРО ПЕНЗИОНЕР БИТИ НА ЧЕЛУ МЛАДИХ На жалост свих нас...
Демократска странка

ДС Чачак: Градско веће касни за свим догађајима

Чачак, 29. јула 2015.Најновија седница Градског већа Чачка показала је да овај састав на челу са градоначелником ни после три године...
Народна посланица Демократске странке и портпаролка ДС Александра Јерков (Фото: www.cacak.ds.org.rs)

ДС ће организовати антивладине митинге широм Србије

Чачак, 5. јуна 2015.Демократска странка ће, поред Београда и Крагујевца, одржати антивладине митинге и у другим градовима,...
Демократска странка

Власт Чачка неодговорна према грађанима

Чачак, 22. децембра 2014. Још једном је локална власт начином заказивања седнице Скупштине града Чачка показала колико је неодговорна и...