ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Демократе Ниша: Агонија запослених у ЈКП

- A +
Конференција за медије у Градском одбору Демократске странке у Нишу (Фото: Градски одбор ДС Ниш)Ниш, 25. фебруара 2016.

На конференцији је говорио Миодраг Станковић, председник Градског одбора Демократске странке у Нишу.

Агонија запослених у Јавно-комуналном предузећу "Горица" и даље траје, иако је скупштинска већина у Нишу донела одлуку о реорганизацији и некадашње секторе "Зеленило" и "Сигнализација" пребацила у ЈКП "Медијана", односно ЈКП "Паркинг сервис", а сектор "Погребних услуга" - сахрањивања и уређења гробних места, оставила у оквиру ЈКП "Горица".

Приликом доношења Одлуке о реорганизацији на седници Скупштине града Демократска странка је упозоравала да се тако неће решити проблеми које је направило нестручно и недомаћинско руководство, већ да ће се тако угрозити и пословање ЈКП "Медијана" и ЈКП "Паркинг сервис". Након више месеци од почетка реорганизације ЈКП "Горица" решења проблема нису ни на видику.

Наиме, ЈКП "Медијана" и ЈКП "Паркинг сервис" су, ионако већ оптерећени сопственим проблемима, осим преузимања радника морали да подижу и додатне кредите за текућу ликвидност. Још увек није, нити ће ускоро бити урађен деобни биланс, јер су дугови ЈКП "Горица" вишеструко већи од вредност опреме, односно капитала са којим је располагала.

Да ли неко из руководства града размишља шта ће бити са ЈКП "Паркинг сервис" које је ових дана подигло кредит за исплату зарада?

Ових дана је почео попис од стране судских извршитеља и те преостале имовине – погребних возила, те се поставља питање: са чиме ће ЈКП "Горица" којој су остали послови одржавања гробља, моћи да ради, како ће обављати и ту делатност од значаја за Ниш, када јој се возила распродају?

И оно што је изузетно значајно, шта ће бити са 232 запослена који су остали у ЈКП "Горица" који већ више месеци уназад нису примили своје зараде? Да ли неко размишља о 232 породице које живе од тих зарада? Да ли уопште неко размишља о могућности да једног дана ти људи евентуално крену у штрајк и онемогуће сахрањивање покојника у Нишу на градском гробљу? Ко ће за то бити одговоран?

Изгледа да су запослени у ЈКП "Горица" једино у Демократској странци пронашли неког коме верују и коме се обраћају за помоћ. Ових дана су двадесетак радника ЈКП "Горица" тражили да се састану руководством ДС у Нишу и на састанку су, између осталог, замолили да се што пре и што ефикасније помогне људима који месецима не примају зараде.

Демократска странка захтева да радна група која је формирана, поднесе извештај о "напретку рационализације", ако се уопште и може говорити о икаквом напретку, да градско руководство хитно смени руководство ЈКП "Горица" и да формира комисију у којој ће бити представници свих странака, која ће спровести јавни поступак избора новог стручног руководства које ће бити способно да извуче предузеће из ситуације у коју га је довело неспособно руководство под патронатом изгледа још неспособнијег градског руководства.

Неопходно је санирати предузеће тако што ће се урадити санациони план - програм који ће усвојити Скупштина града и пратити кроз извештаје како се санациони програм спроводи.

Санација предузећа би омогућила и разрешавање спорних ситуација и са ЈКП "Медиана" и са ЈКП "Паркинг сервис".

Оваквим "маћехинским" односом руководства града према јавним комуналним предузећима, постоји реална опасност да целокупан комунални систем града Ниша буде угрожен и Демократска странка се одлучно томе супротставља.

Нека се неспособни склоне и нека препусте способним људима да исправљају грешке неспособне власти у Нишу.

Градско руководство мора да престане да се игра судбинама људи. Јер Ниш заслужује боље.

Градски одбор Демократске странке Ниш

Повезане вести

Демократска странка

За најтежи положај становника Ниша у последњих 50 година криви они који претходне четири године управљају градом

Ниш, 3. јула 2016.Одборници Демократске странке, на предстојећој седници Скупштине града Ниша, гласаће против избора предлога кандидата СНС и њених коалиционих партера за руководство града Ниша. СНС и њени нови – стари коалициони партнери су у претходне четири године показали да не знају и не могу одговорно и успешно да управљају градом и да су за најтежи положај становника Ниша у последњих 50 година криви управо они који су и претходне четири године управљали градом. ДС ће гласати и против именовања директора јавних предузећа, институција и установа, против предлога за руководства градских општина које ће уследити након поделе плена од стране радне групе СНС која ће одлучивати о расподели јавних предузећа и функција у Нишу. ДС ће остати опозиција СНС против чије политике и нечасних дела се борила преходних 26 година с обзиром да је након ових избора грађанима коначно постало јасно да је СНС само друго име за СРС. Такође, коначно је постало јасно и да је поново на власт дошла црно-црвена коалиција која је деведесетих година грађанке и грађане Србије понизила, довела до ивице сиромаштва и водила ратове са земљама у окружењу. Грађани Ниша добро памте како су живели под влашћу коалиције која је сада на власти и они нису гласали за градску власт која се формира ових недеља у Нишу. И то ће ДС јасно рећи у Скупштини града и против такве власти ће се борити свим расположивим средствима политичке борбе. Одборници ДС у Нишу ће у Скупштини града Ниша и Скупштини градске општине Медијана у наредном периоду заступати интересе грађанки и грађана Ниша, у оквиру самосталних одборничких група ДС. Градски одбор ДС Ниш
Конференција за медије у Градском одбору Демократске странке у Нишу (Фото: Градски одбор ДС Ниш)

Демократе Ниша: Улагањем у културу и спорт улажемо у будућност

Ниш, 7. априла 2016.Култура и уметност су области друштвеног живота које у исто време представљају...
Конференција за медије у Градском одбору Демократске странке у Нишу (Фото: Градски одбор ДС Ниш)

Демократе Ниша: Образовање пред изборе 2016.

Ниш, 31. марта 2016.Однос власти према образовању и знању у Србији је јако лош. Доказ за ово су сумњиве дипломе, смањење плата...
Конференција за медије у Градском одбору Демократске странке у Нишу (Фото: Градски одбор ДС Ниш)

ДС Ниш: Крајње време да се заустави урушавање институција

Ниш, 18. фебруара 2016.Крајње је време да се заустави даље урушавање институција и свега онога што је неопходно да би...
Миодраг Станковић, председник Градског одбора Демократске странке у Нишу и члан Председништва ДС (Фото: Градски одбор ДС Ниш, архива)

Миодраг Станковић: Научници више не станују у Нишу

Ниш, 14. фебруара 2016.Поштоване Нишлије, Ових дана пласирана је још једном вест да – нема вести. Не зна се, наиме када ће бити...