ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Демократе Ниша: Образовање пред изборе 2016.

- A +
Конференција за медије у Градском одбору Демократске странке у Нишу (Фото: Градски одбор ДС Ниш)Ниш, 31. марта 2016.

Однос власти према образовању и знању у Србији је јако лош. Доказ за ово су сумњиве дипломе, смањење плата запосленима у образовању, популистичке теме које пласира премијер као што је нереална идеја дуалног образовања којом смо се бавили неколико месеци и сад смо је заборавили и изборни циклуси на две године који онемогућавају суштинску реформу образовног система који је инертан и у коме се промене не могу дести у току двогодишњег мандата.

Демократска странка обећава много одговорнији однос према образовању. Вратићемо плате запосленима у образовању на ниво пре смањења, као и плате у здравству, војсци и полицији. Пензије ће такође бити враћене на ниво пре смањења уз враћање свега што је смањењем одузето.

Извршићемо контролу свих диплома у јавном сектору, промовисати и награђивати знање, стручност и академску честитост, а не политичку припадност.

За младе који дипломирају омогућићемо лакше запошљавање кроз ослобађање од пореза послодавца који запосли ове младе људе или кроз олакшице за покретање своје прве предузетничке радње. Средња школа ће постати обавезна, ужина за све ученике биће бесплатна као и градски превоз. Такође, сваки ученик основних и средњих школа добиће таблет на коме ће моћи да користи бесплатне електронске уџбенике као што то раде његови вршњаци у технолошки савременим земљама.

Однос Града према образовању се огледа кроз доскорашње блокаде школа и милионе неисплаћених обавеза према школама. Да неме избора и сада би се видела права слика, али се пред изборе скоро сви рачуни измирују из кредита за текућу ликвидност који се мора вратити до краја године. Уз то три четвртине новца планираног за образовање у 2016. ће отићи на дугове из претходних година, па ће реално у овој години школе располагати са само четвртином предвиђеног и потребног новца. ДС у Нишу зна да су деца и њихово образовање приоритет Града Ниша и у складу са овим и нова градска власт коју ће чинити ДС ће се понашати финансијски одговорно према школама и образовним установама у граду.

Институције образовања пропадају. Регионални центар за професионални развој запослених у образовању због лошег односа Града не обавља своју функцију у мери у којој је то неопходно. Демократска странка има идеју другачије политику финансирања стручног усавршавања наставника новац за семинаре уместо школама прослеђивати управо Регионалном центру и тиме ојачати ову установу која ће функционисати по европском моделу. Велико нам је задовољство да је коначно постигнут договор који је иницирала Демократска странка у прошлом мандату да наставници из овог дела Србије испит за лиценцу полажу у Регионалном центру уместо да иду у Београд.

Огромни проблеми у дечијем одмаралишту "Дивљана" су резултат лошег управљања овом установом. Чињеница да се школа у природи за коју је и намењена ова установа не реализује говори односу одговорних према образовању и деци у овом граду. ДС ће кроз професионални менаџмент и субвенције нишкој деци за боравак у Дивљани успети да овој установи врати праву намену и поново је стави у функцију деце и образовања.

Позивамо грађане да 24. априла изађу на изборе, гласају за Коалицију Ниш, мој град! Демократска странка, СДС, НПС и ЛДП и омогуће нам да зауставимо суноврат образовања и подигнемо га на ниво на коме мора бити како би било у функцији опоравка и напретка ове земље и свих њених грађана.

На конференцији је говорио Саша Поповић, председник Ресорног савета Градског одбора Демократске странке у Нишу.

Градски одбор Демократске странке Ниш

Повезане вести

Демократска странка

За најтежи положај становника Ниша у последњих 50 година криви они који претходне четири године управљају градом

Ниш, 3. јула 2016.Одборници Демократске странке, на предстојећој седници Скупштине града Ниша, гласаће против избора предлога кандидата СНС и њених коалиционих партера за руководство града Ниша. СНС и њени нови – стари коалициони партнери су у претходне четири године показали да не знају и не могу одговорно и успешно да управљају градом и да су за најтежи положај становника Ниша у последњих 50 година криви управо они који су и претходне четири године управљали градом. ДС ће гласати и против именовања директора јавних предузећа, институција и установа, против предлога за руководства градских општина које ће уследити након поделе плена од стране радне групе СНС која ће одлучивати о расподели јавних предузећа и функција у Нишу. ДС ће остати опозиција СНС против чије политике и нечасних дела се борила преходних 26 година с обзиром да је након ових избора грађанима коначно постало јасно да је СНС само друго име за СРС. Такође, коначно је постало јасно и да је поново на власт дошла црно-црвена коалиција која је деведесетих година грађанке и грађане Србије понизила, довела до ивице сиромаштва и водила ратове са земљама у окружењу. Грађани Ниша добро памте како су живели под влашћу коалиције која је сада на власти и они нису гласали за градску власт која се формира ових недеља у Нишу. И то ће ДС јасно рећи у Скупштини града и против такве власти ће се борити свим расположивим средствима политичке борбе. Одборници ДС у Нишу ће у Скупштини града Ниша и Скупштини градске општине Медијана у наредном периоду заступати интересе грађанки и грађана Ниша, у оквиру самосталних одборничких група ДС. Градски одбор ДС Ниш
Конференција за медије у Градском одбору Демократске странке у Нишу (Фото: Градски одбор ДС Ниш)

Демократе Ниша: Улагањем у културу и спорт улажемо у будућност

Ниш, 7. априла 2016.Култура и уметност су области друштвеног живота које у исто време представљају...
Конференција за медије у Градском одбору Демократске странке у Нишу (Фото: Градски одбор ДС Ниш)

Демократе Ниша: Агонија запослених у ЈКП

Ниш, 25. фебруара 2016.На конференцији је говорио Миодраг Станковић, председник Градског одбора Демократске странке у Нишу. Агонија запослених у...
Конференција за медије у Градском одбору Демократске странке у Нишу (Фото: Градски одбор ДС Ниш)

ДС Ниш: Крајње време да се заустави урушавање институција

Ниш, 18. фебруара 2016.Крајње је време да се заустави даље урушавање институција и свега онога што је неопходно да би...
Миодраг Станковић, председник Градског одбора Демократске странке у Нишу и члан Председништва ДС (Фото: Градски одбор ДС Ниш, архива)

Миодраг Станковић: Научници више не станују у Нишу

Ниш, 14. фебруара 2016.Поштоване Нишлије, Ових дана пласирана је још једном вест да – нема вести. Не зна се, наиме када ће бити...