ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

ДС Зрењанин: Запошљавање и запослени у јавном сектору

- A +
Демократска странкаЗрењанин, 18. маја 2016.

На редовној конференцији за медије Градског одбора Демократске странке у Зрењанину, портпаролка Алиса Коцкар обратила се медијима и указала како се Зрењанин двојако односи према проблему (вишка) запослених у јавном сектору.

С једне стране, имамо јавна предузећа која послују крајње упитно. Градска топлана је по девети пут за три године у блокади, док се ситуација бар на први поглед чини срећнијом у водоводу. Како кажу запослени у водоводу, у последњих месец дана (баш у време избора) запослено је више од 20 особа.

"Демократска странка има дужност да постави неколико питања. Пре свега, да ли је тачно да је 20-ак особа запослено? Ако јесте, да ли су наши капацитети заиста толико велики да уместо да смањујемо број запослених у јавном сектору, ми треба да га повећамо, посебно узевши у обзир да у овом тренутку од фабрике воде немамо чак ни земљиште са машинама које не раде? Треће, имамо ли новца да то финансирамо? Даље, ако је информација тачна, да ли је био расписан конкурс и ко су људи који су запослени, односно, какве су њихове квалификације? И, на крају, шта о свему томе имају да кажу истакнути чланови Српске напредне странке који раде у водоводу?", упитала је Коцкарева.

С друге стране, имамо константну небригу о људима који раде изузетно важан посао. Исплата путних трошкова запослених у просвети значајно касни, чиме се не крши само Закон о раду, него и посебан колективни уговор који је са њима потписан. Да ситуација није безазлена говори и упозорење синдиката да ће на један дан престати са радом и протестовати испред Скупштине ако се проблем не реши у наредне две недеље. Ако имамо новца за нова запошљавања у јавном сектору и за параде, зашто онда није испуњена законска обавеза према запосленима у области образовања?

"Запошљавање и достојанствен рад изузетно су важне теме у Србији, па тако и у Зрењанину, и једини принцип по ком може да функционише рад у овим областима јесте транспарентност. Зато ДС поставља ова питања и инсистираће да добије одговоре, ако је потребно и на следећим конференцијама и седницама скупштине," закључила је Алиса Коцкар.

Градски одбор Демократске странке Зрењанин

Повезане вести

Одборница Демократске странке у Зрењанину Алиса Коцкар (Фото: Градски одбор ДС Зрењанин, архива)

ДС Зрењанин: Замислите да...

Зрењанин, 23. новембра 2016.Шеста седница Скупштине заказана је за 29. новембар. Власт је дочекала последњи тренутак да се заиста позабави проблемом јавних предузећа и сад...
Портпаролка Градског одбора Демократске странке Зрењанин Алиса Коцкар (Фото: Градски одбор ДС Зрењанин, архива)

ДС Зрењанин: Чија је одговорност?

Зрењанин, 8. јуна 2016.Демократе су на редовној конференцији за медије као поставиле питање како се борити против апатије и како грађанима може да се објасни да...
Портпаролка Градског одбора Демократске странке Зрењанин Алиса Коцкар (Фото: Градски одбор ДС Зрењанин, архива)

ДС Зрењанин: Нова-стара власт, а све по старом

Зрењанин, 1. јуна 2016.На редовној конференцији за медије Градског одбора Демократске странке у Зрењанину закључено је да ће ипак све...
Портпаролка Градског одбора Демократске странке Зрењанин Алиса Коцкар (Фото: Градски одбор ДС Зрењанин, архива)

Зрењанин: Како је прекршен закон на конститутивној седници скупштине

Зрењанин, 25. маја 2016.Јуче је одржана конститутивна седница Скупштине града Зрењанина о којој...