ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Говор председника Србије на Форуму Србија — ЕУ

- A +
Председник Србије Борис Тадић у обраћању на отварању првог Форума Србија — Европска унија у Београду (Фото Танјуг) Београд, 9. септембар 2011.

Говор председника Србије Бориса Тадића на Форуму Србија
Европска унија

Поштовани председниче Европског савета,
Ваше екселенције,
Даме и господо,
Драги пријатељи,

Велико ми је задовољство да вам пожелим добродошлицу у Београд и да отворим први Форум Србија — Европска унија. За Србију ово је догађај од изузетног значаја и још једна потврда њене европске оријентације.

Окупили смо се овде да кроз дијалог разменимо заједничка искуства која нас воде ка европској интеграцији, да размотримо политичке, економске, безбедносне, социјалне и друге проблеме са којима се сусрећемо на том путу од кога не одустајемо изнад свега због наших грађана, али и подизања квалитета организације нашег друштва и државе на виши ниво и, коначно, стабилизације мира у југоисточној Европи.

Даме и господо,

Председник Србије Борис Тадић у обраћању на отварању првог Форума Србија — Европска унија у Београду (Фото сервис ДС) Бићу веома директан: Србија очекује да у процесу европске интеграције буде третирана баш као и све друге земље које претендују на чланство у Европској унији. Не тражимо никакве привилегије, никакве олакшице али, исто тако, не можемо да прихватимо наметање нових и другачијих услова који би нас издвајали од статуса других земаља. Ми разумемо да има и оних који су неповерљиви према даљем проширењу Европске уније, поготову када се она суочава са низом својих унутрашњих проблема, укључујући и кризу еврозоне. Разумемо такође да ЕУ не треба да пријемом нових чланица увози нове проблеме или конфликте. Међутим, овде морам да нагласим да је Србија држава која не ствара такву ситуацију, која не жели такве тензије. Србија је држава која решава проблеме наслеђене из претходних времена, посебно оне везане за политику конфронтација и сукоба која је пратила дезинтеграцију Југославије. Србија је земља која поседује и политичку вољу и неопходан административни капацитет за испуњење свих неопходних копенхашких услова.

Заустављање или вештачко одлагање проширења ЕУ погодило би свакако највише грађане ове земље, која је све учинила да дође до пуне сарадње са Европском унијом и доказала укупне капацитете и потенцијале да започне преговоре о чланству у претходном времену. Међутим, убеђен сам да би евентуално заустављање европских интеграција на простору југоисточне Европе погодило и саме интересе ЕУ, а посебно оних њених најразвијенијих и најбогатијих чланица које су имале велике користи од проширења ЕУ и које, на крају, увек плаћају цену нестабилности на европском континенту. Ми очекујемо да ће на крају ЕУ ипак препознати како позитивне напоре Србије у процесу трансформације, спровођења дубоких реформи, тако и укупни допринос европској будућности и стабилности на овом нашем заједничком простору југоистока европског континента.

Председник Србије Борис Тадић у обраћању на отварању првог Форума Србија — Европска унија у Београду (Фото Танјуг) Србија настоји да буде активан чинилац у међународној заједници, и посебно у европском простору, да развија најбоље могуће односе и сарадњу са Европском унијом и земљама балканског региона. Мир и стабилност у овом делу света доноси она политика која демократску и просперитетну Србију види као равноправног, искреног партнера од кога такође зависи стабилност и напредак у Европи и чији легитимни интереси заслужују поштовање. Ми смо након петооктобарских промена увек искрено радили на изградњи поверења, учвршћењу мира и развијању пуне мере политичких, привредних, културних и других односа и са ЕУ и у нашем непосредном окружењу у југоисточној Европи. И желимо да наставимо са таквом политиком.

Зато ћу још једном поновити да политика која Србију води у Европску унију, а то је и моја политика, нема добру алтернативу.

Србија је демократска земља и у њој можете чути и оне који нису наклоњени оваквој политици, који мисле другачије. Такви гласови долазе и из редова опозиције и дела наше јавности, али мислим да они нису добри за Србију и њене грађане и да се не одликују реализмом или продубљеним познавањем могућности и тежњи данашње међународне заједнице.

Без обзира на то колико ће ЕУ бити спремна да нас брже или спорије интегрише, ми настављамо процес реформи који нас води пуном чланству у њој, реформи за које смо уверени да доносе просперитет Србији, да јој гарантују већи квалитет демократије, развоја и стабилности, као и живота наших грађана. Желео бих овде посебно да истакнем фискалну и финансијску одговорност коју је Србија показала чак и у време најтеже глобалне финансијске кризе. Посебно наглажавам, да ми све реформе спроводимо због нас самих, због тога да сви боље живимо, да млада генерација не буде заточеник прошлости, већ равноправан градитељ, са својим европским вршњацима, једне боље, хуманије и праведније будућности, да средовечни добију своју залужену шансу и да старијима обезбедимо заслужено достојанство.

Председник Србије Борис Тадић у обраћању на отварању првог Форума Србија — Европска унија у Београду (Фото Танјуг) Економски слом данашњег света Србија није узроковала, али плаћа огромну цену заустављања развоја и раста незапослености. Упркос удару који смо доживели, остали смо на ногама, смањили спољнотрговински дефицит и започели нову позитивну етапу раста друштвеног производа и детектовања унутрашње слабости привредног система Републике Србије. Наша економија је највећим делом зависна од Европске уније и тамошња криза нас упозорава да економске недаће још нису прошлост и зато морамо и енергичније него до сад спроводити реформе и подстицати производњу и економску координацију.

Даме и господо,

Нико не мора да убеђује Србију да је проблем Косова потребно решити пре уласка у ЕУ. Ми ово питање желимо да решимо, јер оно оптерећује, изнад свега, свакодневни живот наших људи и функционисање наше државе. Ми чинимо све да то решимо на начин примерен демократским и мирољубивим земљама. Желим да нагласим, међутим, да решење за питање Косова мора бити реалистично, како би се уважили и задовољили интереси свих страна у спору, а не на начин по коме једна страна добија све, а друга губи све. Уколико желимо правично и одрживо решење и трајну стабилност у региону морамо да следимо такав пут. Не можемо дозволити да употреба силе и унилатерализам буду атрактивно решење за било кога.

У овом тренутку, четири битна елемента будућег решења коме сви морамо да тежимо јесу: тражење оптималне опције за север Косова, гаранције сигурности за Србе који живе у енклавама у другим деловима Косова, статус најзначајнијих српских верских споменика културе и питања имовине државе Србије и Срба на Косову. Већ сам више пута истицао да су позиви Србији да укине своје институције на северу Косова, а које неки нетачно називају "паралелним", потпуно нереалистични и да могу имати катастрофалне последице. Београд на ово не може да пристане, јер се тиме угрожавају витални интереси и основна људска права Срба на Косову. Уколико дође до новог покушаја да се насиљем мења реалност на терену, уз подршку или прећутну сагласност појединих међународних фактора, последице могу бити веома тешке. У том случају не бих искључио ни могућност да оне проузрокују ново померање становништва и егзодус.

Председник Србије Борис Тадић у обраћању на отварању првог Форума Србија — Европска унија у Београду (Фото Танјуг) Позивам све да добро размисле пре него што се упусте у такав опасан подухват који може да наруши стабилност региона и угрози европски пут Србије и њену демократску стабилност.

Ми хоћемо да наставимо нашу политику тражења мирољубивог компромисног решења кроз конструктивни дијалог са Приштином, који је већ дао неколико конкретних и добрих резултата.

Србија се неће никада, зарад добијања статуса кандидата, одрећи шансе за изналажење праведног, одрживог решења за проблем Косова, јер само такво решење може представљати темељ стабилности у региону и омогућити истинско помирење међу народима Балкана. У суштини, такав приступ је допринос и највиталнијим безбедносним и економским интересима Европске уније.

Даме и господо,

Сарадња у региону и добросуседски односи за нас су од суштинске важности. Србија је увек спремна да игра конструктивну улогу у решавању свих регионалних проблема. Она се прихватила да води и председава бројним важним регионалним иницијативама из области политике, привреде, безбедности и културе. Посебно бих истакао заједничку борбу против организованог криминала и корупције, јер то су важни транснационални проблеми.

Наша земља је и до сада све чинила да политика добросуседства и помирења у региону постане и остане угаони камен стабилности и међусобног поверења. Са моралним императивом и пуном свешћу о важности оваквог чина, посетио сам хумке недужних муслиманских жртава у Сребреници, али и стратишта хрватских и српских жртава у Хрватској и Босни. Сматрам да би решењем питања несталих и повратка избеглица био начињен још један пресудно важан корак ка трајном помирењу на овим просторима.

Своју одговорност према међународном правном поретку Србија је показала и хапшењем свих 46 лица оптужених за ратне злочине пред Хашким трибуналом. Не ради се овде о принуди или условљавању, већ о настојању Србије да у свом правном и етичком ситему оснажи вредности људског живота и достојанства, да осуди све злочине и све оне који сматрају да се само насилним путем решавају сукоби међу народима. Овакав приступ очекујем и од представника других народа западног Балкана и свих међународних институција

Председник Србије Борис Тадић у обраћању на отварању првог Форума Србија — Европска унија у Београду (Фото сервис ДС) И зато и на овом месту поново тражим покретање независне истраге са мандатом Савета безбедности УН, која би расветлила застрашујуће наводе из извештаја специјалног известиоца Парламентарне скупштине Савета Европе о трговини људским органима на Косову.

Србија има легитимно право и обавезу да штити права Срба у региону и свугде у свету, а посебно њихов национални, верски и културни идентитет. Оваква позиција Србије није у супротности са нашим принципијелним поштовањем суверенитета и интегритета других земаља и сматрам да оваква политика Србије у великој мери доприноси миру и стабилности у нашем региону.

Даме и господо,

Србија се радује успесима наших суседа на њиховом путу ка ЕУ. Хрватска ће за две године постати чланица ЕУ и на том путу има нашу недвосмислену подршку. То желимо и свим другим државама у региону западног Балкана. Надам се да ће ускоро и Србија добити статус кандидата и датум за отварање преговора о приступу чланству у ЕУ, упркос чињеници да смо свесни и другачијих могућих сценарија.

У то име, у име још боље и успешније сарадње са Европском унијом, поздрављам још једном све учеснике овог форума и желим вам успешан рад и плодан дијалог.

(Извор: www.predsednik.rs)

Повезане вести

Председник Демократске странке Драган Шутановац на Самиту лидера социјалдемократских партија у Сарајеву

Завршен самит лидера у Сарајеву, Шутановац: Националисти уништавају земље региона

Сарајево, 19. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац каже да је један од важних закључака...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац одговорио Зорани Михајловић: Док су неки палили град, ја сам бранио Б92

Београд, 9. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац реагујући на оптужбе министарке Зоране...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото: Н1, архива)

Шутановац: Унутрашњи дијалог служи за прање савести

Београд, 8. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац оценио је да је унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, који је покренуо председник Србије...
Председник Демократске странке Драган Шутановац одговарао на питања грађана на Фејсбук страници Данаса (Фото: Данас)

Драган Шутановац: Србија је у ванредном стању пуних пет година

Београд, 4. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац одговарао на питања грађана на Фејсбук страници Данаса Мислим да је...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Неискрени европејци ударили у зид са политиком седења на две столице

Београд, 26. октобра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац за дневни лист Данас изјавио је да су неискрени европејци у...