ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Говор председника Бориса Тадића на изборној конвенцији Демократске странке

- A +
Председник Борис ТадићПоштовани грађани Србије, драги пријатељи, драге демократе,

Пре шеснаест година Демократска странка је због својих идеала обновила рад, који је карактерисао наш политички живот и пре Другог светског рата, рад пун идеала. Учинили смо то и деведесетих година са најбољом вером. Наш идеал је врло једноставан, бољи живот, модерна Србија, стабилна држава у Европској унији. Врло једноставан идеал.

Ми тај идеал желимо да поделимо са грађанима Србије. Ми знамо да не можемо сами, нама је потребна подршка за остварење тог идеала, aли смо убеђени да та наша мисија, да је та наша визија могућа зато што огромна већина грађана Србије жели да се тако деси. Убеђени смо да сви они који желе бољи живот стају иза овог програма, иза овог политичког пројекта, иза овог идеала.

Ми желимо заједно са грађанима Србије, са свим демократским снагама, да остваримо тај идеал. Бољи живот, европска Србија, брига о грађанима, брига о будућности, а не пре свега брига о прошлости. Зато што је наш циљ велики, зато што имамо план, имамо најбољи тим, убеђен сам да ћемо победити. Двадесет првог чека нас европска победа, чека нас европска будућност, чека нас европска извесност.

Сви знају у Србији да већ годинама наша земља пати од хроничних проблема, али ми немамо времена да непрекидно дискутујемо о њима. Наша идеја је: када имаш проблем, нападни га, реши га, иди даље. Наша идеја је да отварамо врата. Пре два месеца сва су врата била затворена. Преговори о стабилизацији и асоцијацији прекинути. Партнерство за мир немогућe. Унутрашњи конфликт у Србији могућ. Морали смо да отворимо врата. Устав, отворили смо та врата. Шта је следеће? Избори, отварамо и та врата. Шта је следеће? Преговори о стабилизацији и асоцијацији, отварамо и та врата. Први и највећи задатак будуће Владе јесте да се оствари званична кандидатура за чланство у Европској унији – Србије и за све њене грађане.

Нема немогућих циљева, увек постоји решење. Ево и Партнерство за мир је доказ, сви смо то урадили, све државне институције, али намерно сам нагласио улогу двоје младих људи. Увек ћу подржати младе људе када завршавају најважнији посао, када свој таленат и своју енергију хоће да ставе, не само због себе, него у име читаве државе и свих њених грађана. Није нама циљ пуко чланство у Европској унији и да закитимо још једну значку на наш ревер. Нама је циљ да поправимо квалитет живота.

Изборна конвенција Демократске странке

Шта значи Европска унија за Душана Станковића, кога сам пре неки дан срео у Новом Саду? За њега Европска унија значи да кад он крене из Новог Сада, свугде около јесу ауто путеви, кад оде на посао да зна да има сигурност, али да мора да се бори са конкурентима, за добру плату којом обезбеђује и мир својој деци. Да може нешто да уштеди, да може нешто да им остави. То за њега значи Европска унија.

Шта значи Европска унија за Милицу, коју сам срео у сигурној кући, која штити жене жртве насиља? Да се поштује женски принцип и њено право да нема мању плату од свог супруга и да има могућност да подиже своје дете. То за њу значи Европска унија.

Шта значи европска Србија за Мирослава Бујошевића из Котраже код Гуче? Пут до куће, модерна механизација, субвенције за пољопривредну производњу. Он човек прави малине, најбоље малине на свету, али ми морамо да их подржимо да их још боље прави, да буде још бољи, да буде шампион. И као што је Александра Ковач шампион у свом послу, као што су спортисти шампиони у свом послу, тако да и пољопривредник буде шампион у свом послу. Урбано село, здравствена станица, извесност живота тамо где је рођен.

Даме и господо, 21. јануар је дан када бирамо између прошлости и будућности. Дан када доносимо суштинске одлуке, рећи ћу – стратешке одлуке. То је дан када морамо и да консултујемо неке друге у тренутку када доносимо одлуке. Данас се поставља питање кога консултовати, кога питати за мишљење. И када ја, као председник, доносим одлуке увек поставим питање и другима шта они мисле, шта треба учинити. Али кога ја питам увек када доносим одлуке? Кога Демократска странка пита за мишљење? Да ли пре свега питамо наше претке, цара Лазара, Душана, Николу Пашића, или питамо нашу децу? Ми у ствари тражимо одговор од наших далеких потомака, а не од наших далеких предака. То је идеја Демократске странке. И када правимо визију Србије, не подешавамо је према идеалима наших предака него према идеалима наших будућих потомака. Ми такву Србију правимо. Ми у ту Србију верујемо. Ми верујемо у живот. И то је идеологија Демократске странке.

Изборна конвенција ДСИ због тога, нисмо ми група људи посвећена личним циљевима, ми верујемо у наш идеал, ми верујемо у идеал будућности, и наше поруке су саздане у складу са тим идеалима. Ми желимо да остваримо нову шансу за нормалан живот. Време тече, а све је у нашим рукама.

Ми смо много дали, даћемо још више. Ми смо поднели огромне жртве за тај идеал. А највећа међу њима је човек који је креирао 5. октобар, човек који је креирао модерну и будућу Србију, формирао основ тих визија, то је Зоран Ђинђић. И Зоран је увек умео да нађе тачку од које можемо да кренемо даље, да реши проблем и да се не осврће поново за њим. Да направи компромис, чак и да жртвује нешто од политике, али не основни принцип, не основну вредност и основну замисао, не да поништи мисију и сврху нашег постојања.

Ми хоћемо са другима да решавамо проблеме. И наша порука свима онима који деле наше визије и наше вредности јесте да ми хоћемо са њима, заједно, ми хоћемо заједно са њима. И кад их критикујемо, и кад се мало шалимо са њима, као што је то учинио Божа Ђелић, то није из зле намере и није из мржње. Наша порука је потпуно на другој страни, на страни живота, на страни политичке креације, остварења циља. Ми не желимо да будућа влада себе исцрпљује у дискусијама са претходном Владом, јер немамо времена да дискутујемо о томе. Ми морамо да отварамо врата. Ми хоћемо нова решења за наше грађане и за ову земљу.

Једини начин, поштовани пријатељи, јесте да то остваримо заједно. И зато сам захвалан и Расиму Љајићу што је данас са нама, захвалан сам и Ани Макановој што је са нама, која координише рад свих савета националних заједница, неко каже националних мањина, и зато сам захвалан свим политичким представницима националних мањина, нећу да набрајам, сви су са нама јер верују у наш заједнички идеал. И зато смо сви ми тим. И ми смо најјачи када се не делимо, када радимо тимски, када имамо врло конкретан план, када објединимо све политичке снаге.

Ми смо спремни за нове победе, да смањимо незапосленост, отворимо нова радна места, да повећамо стандард грађана, да нам плате и пензије буду веће. Ми не мислимо само о младима, ми мислимо и о нашим најстаријим грађанима. Ми поштујемо наше најстарије грађане. Да нам школство и здравство буде квалитетно, да формирамо једно министарство или серију министарстава које ће улагати у будућност, не само образовања него и културе, науке, министарство просперитета и будућности.

Ми желимо да инвестирамо средства која имамо за генерације које долазе. Ми желимо да поштујемо не само женски принцип него и дечји принцип, право детета. Ми хоћемо да водимо рачуна и о људима који имају хендикеп. Они су данас са нама, данас је њихов Дан и ја им се захваљујем на подршци. Ми желимо сваком грађанину да дамо шансу да реализује свој таленат, оно због чега он постоји, да се поштује његов дигнитет, али да има шансу да реализује свој таленат. Такву политику желимо да водимо.

Посебно бих се осврнуо на проблем младих. Младима се обраћам. Ово су избори за 21. век. Ово су избори за вас поштовани млади људи, грађани Србије. Нама је потребан један потпуно другачији патриотизам. Нама није потребан ратни патриотизам. Нама је потребан патриотизам мира и извесности за сваког грађанина.

Посланички кандидати ДС

Наша визија Србије је Србија као отворена земља, без виза, без препрека за путовања у свет, без ограничења која су нам непотребна, Србија просперитетна и развијена земља. А наша визија Србије је визија земље која брине о својој будућности. А данас у Србији 200.000 породица жели да има децу а не могу да имају децу. Нама је потребан, и то ћемо да спроведемо, јасан државни план за подстицај рађања. Ми ћемо тај план да спроведемо. Консултоваћемо науку, обезбедићемо средства, то је данас могуће, свет напредује, примењује нове методе, и ми ћемо и ту наду пружити грађанима Србије. Ми ћемо укинути порез на куповину првог стана, ми на тај начин морамо да пружимо извесност младим људима за бољи живот. То је добра вест за подстанаре, за младе брачне парове, то је добра вест за све оне који желе да планирају свој живот у овој нашој земљи.

Хоћемо да бринемо и о избеглицама, о људима који су жртве ратова оне политике, ми хоћемо да им олакшавамо све проблеме, и бирократске препреке које су на путу до њихове будућности хоћемо да разбијемо. Ја вам то искрено обећавам. Вама, поштовани грађани, који сте жртве катастрофалне политике деведесетих година, највеће жртве лажног патриотизма, разарања и агресије. Како? Дисциплином, знањем, брзином, енергијом, јасним планом и јасном визијом, а то има Демократска странка. Ми смо посвећени будућности ове земље, зато смо и настали. Ми нисмо посвећени прошлости ове земље, иако је поштујем.

Нова влада ће бити репрезентација најбољих, као што можемо да побеђујемо у спорту, у култури, хвала Александра, у култури која је изузетно важна, као што можемо да побеђујемо у науци, као што можемо да побеђујемо у свим дисциплинама – можемо да побеђујемо коначно и у политици. Нова влада мора да буде састављена од најбољих, најчаснијих људи. Влада мора да има јасан план, и имаће јасан план.

Ми смо данас још једном изложили визију Србије. Верујемо у остваривост те визије. Само онај који верује у остваривост својих идеја и оствариће их на крају. Ми апсолутно верујемо у победу Демократске странке, али тиме у ствари верујемо у победу европске Србије, Србије која је стожер стабилности читавог Балкана, која има најбоље могуће односе са својим суседима, Србије која је гарант њихове будућности такође, Србије која води рачуна о свим својим грађанима, и о припадницима српског народа, али и о припадницима свих етничких заједница.

За бољи живот!

Ми смо посвећени грађанима, њиховом бољем животу. Нећемо сами, хоћемо заједно, и то ћемо урадити заједно. Не упућујемо поруку мржње било коме. Ми креирамо будућност. То је једина сврха, сврха због које ми радимо овај посао.

Поштовани пријатељи демократије, поштовани пријатељи наше заједничке будућности, наше европске будућности, будите уверени да ми нећемо изневерити ни ваше интересе зато што не желимо да изневеримо ни наше идеале. Ми имамо суштински људски интерес да овај посао окончамо и да на крају мандата нове владе будемо у предворју Европске уније. Ми смо апсолутно уверени да то можемо да остваримо. И због тога ћемо да победимо.

Моја вест је: победићемо на следећим изборима, победићемо заједно, остварићемо будућност за све наше грађане јер је то врло могуће, учинићемо Србију једном сјајном земљом којом ће се поносити сви они који у њој живе без разлике, имајући у виду веру, пол, узраст. То је наша идеја.

Ја вас позивам да наредних дана свом снагом учествујете у овим изборима. Да не упућујете ни једну поруку зла и мржње, само поруку визије, планова и воље да победимо.

Хвала вам велико на вашој подршци. Апсолутно верујући у победу, гласајте за број један, прву победничку странку, Демократску странку.

Београд, 3. децембар 2006.

Повезане вести

Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Божовић: Говор мржње је једина политика СНС

Београд, 22. јануара 2018.Председник београдског одбора ДС Балша Божовић изјавио је да „увреде и чувени простачки речник потпредседника СНС Миленка Јованова, иза кога сада стаје и...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Вучић наставља да црта мете људима

Београд, 22. јануара 2018.Председник Демократске странке Драган Шутановац реаговао је поводом претњи Драгану Јањићу и изјавио да Вучић наставља да људима црта мете и то само...
Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

ДС оформио антикорупцијски тим

Београд, 21. јануара 2018.Председник београдског одбора ДС Балша Божовић изјавио је да је оформљен антикорупцијски тим Демократске странке који ради на истраживању криминала и корупције режима СНС-а у...
Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Божовић: Хитна седница Одбора за одбрану и унутрашње послове због атентата на Оливера Ивановића

Београд, 19. јануара 2018.Изјава Балше Божовића, члана Одбора за одбрану и унутрашње...
Демократска странка

Проглашена листа: ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД под бројем 4

Београд, 17. јануара 2018.Градска изборна комисија прихватила је вечерас листу ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД - Демократска странка, Социјалдемократска странка, Нова странка...