ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Говор председника Бориса Тадића поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста

- A +
Председник Србије Борис Тадић у обраћању на обележавању дана сећања на жртве холокауста на Старом сајмишту у Београду (Фото ФоНет) Београд, 27. јануара 2012.

Поштовани,
Господине рабине,
Господине председниче Савеза јеврејских општина Србије,
Ваше екселенције,
Поштовани представници Владе и Министарства Републике Србије, града Београда, општине Нови Београд,
Поштовани представници верских заједница Србије,
Драги суграђани и поштовани потомци жртава холокауста,

Захваљујем вам се свима на указаној части и позиву да вам се и ове године придружим на данашњи дан када заједно обележавамо један од најтрагичнијих догађаја новије европске историје — дан сећања на жртве масовног злочина над Јеврејима који су починили немачки нацисти и њихови сарадници и следбеници у окупираној Европи, у раздобљу од 1939. до 1945. године.

Преко шест милиона Јевреја, невине деце, недужних жена и мушкараца овога народа страдали су пред најездом слепе мржње, политичког и верског фанатизма и распаљених колективних предрасуда, а тај мрачни, свирепи и најорганизованији геноцид модерне историје извршили су Хитлерови саборци, и присташе и са наших простора.

Од краја 1941. па до првих месеци 1942. само је на овом месту, у логору Старо сајмиште и у масовној гробници Јајинци, убијено и гасом угушено преко седам хиљада Јевреја, највише деце и жена.

Тако су наше прве комшије и суграђани животом платили цену масовног погрома бестијалних верника расне еугенике, идеологије "крви и тла" и супрематије аријевске расе и њеног "животног простора". Нацистичке окупационе снаге и њихови домаћи колаборационисти су већ у мају 1942. обавестили свет да је Београд "ослобођен од Јевреја".

Током Другог светског рата, у том зверском походу против оних који су били на страни слободе, људског достојанства, одбране свог људског постојања и етничког и културног идентитета, страдали су милиони Јевреја, али и припадника других народа, Словена и Рома — да поменем само неке од заједница чију смо судбину, у овом болу и мучеништву, делили.

Председник Србије Борис Тадић у обраћању на обележавању дана сећања на жртве холокауста на Старом сајмишту у Београду (Фото ФоНет) Желео бих овде, пред вама, да поново искажем она уверења и осећања која сам и у ранијим сличним приликама са вама делио.

Пре свега, ми никада нећемо бити ти који ћемо икада прихватити да се други угрожавају и поништавају само зато што су различити од нас, што су припадници друге етничке, националне, верске или политичке групе. Неприхватљива нам је нетрпељивост, искључивост или омраза којој сметају ове разлике.

И никакве предрасуде и мржње које претендују да их оправдају и продубе не могу угрозити наше уверење да је наш заједнички људски идентитет изнад свега тога и да у другоме препознајемо себе и могућност да обогатимо свој потенцијал хуманог, општељудског.

Увек сам се залагао да се јеврејска заједница, као и друге заједнице у Србији, осећају као равноправни и градивни део нашег друштва и увек ћу бити на страни оних чији је етнички, културни, верски, а изнад свега људски идентитет угрожен.

Сведоци смо настојања да се забораве ова трагична искушења холокауста, да се ревидира историја нацистичких злочина, да се обнове идеологије нетрпељивости, расизма и шовинизма, етничког, верског и другог фанатизма. То у Србији не може и не сме да се догоди. Ми смо одговорно, отворено, демократско друштво које стреми чланству у заједници европских народа и у таквом друштву нема места за оне који су починили злочине против човечности, злочине попут оних у логорима Треблинка и Биркенау, или у Јасеновцу, Новом Саду, Сајмишту и Јајинцима.

Позивам вас поново да рачунате на своје суграђане и комшије који су ту, са вама, и чије памћење остаје живо, а који настоје да из прошлости сачувају ово искуство рашчовечавања, како би у садашњости могли да препознају оно што ће их учинити људскијим и њихову будућност спокојнијом.

Србија ће учинити све да очува и заштити ове историјске споменике, обнови меморијалне просторе холокауста. У томе имате моју пуну подршку и спремност да заједнички радимо на томе. Делим са вама уверење да ће нас остварење тих племенитих амбиција увести у ред земаља које познају морал и поуку историјске одговорности и културу памћења жртава.

Ми радимо озбиљно на развијању програма образовања о холокаусту у нашем образовном систему, учествујемо у међународним пројектима истраживања и обележавања сећања на жртве холокауста, а настојимо да заједно са градским властима Београда и Републике Србије дефинитивно заштитимо и обележимо сва места страдања Јевреја у нашој земљи.

Нека је вечита слава жртвама којима се данас овде клањамо.

(Извор: www.predsednik.rs)

Повезане вести

Демократска странка

Политички противник ДС-а ће увек бити СНС, а не опозиција

Београд, 15. новембра 2015.Демократска странка изражава жаљење због чињенице да Борис Тадић сву енергију улаже у борбу против опозиционе Демократске...
Демократска странка

Подршка припадницима ЛГБТ популације у борби за њихова Уставом гарантована права

Београд, 19. септембра 2015.Демократска странка позива све надлежне органе да омогуће да за сутра најављена Парада...
Председник Политичког савета Демократске странке Драгољуб Мићуновић (Фото сервис ДС, архива)

Драгољуб Мићуновић: Празнина звана разочарење

Београд, 3. јануара 2015.Интервју Драгољуба Мићуновића за "Данас" Ова власт попут проповедника Библије нуди утеху — стрпите се, ваше је царство небеско, за годину, две, три......
Председник Покрајинског одбора Демократске странке за Војводину Мирослав Васин (www.vojvodina.gov.rs, архива)

ДС доручком у пекари Европа изразила протест против каменовања пекара

Нови Сад, 18. октобра 2014.Руководство Покрајинског одбора Демократске странке за Војводину и Градског одбора ДС Нови Сад посетило је...
Демократска странка

Хитно заштитити грађане и имовину пред безумним нападима

Нови Сад, 17. октобра 2014.Покрајински одбор Демократске странке захтева да се хитно заштите грађани Војводине и њихова имовина пред безумним националистичким...