ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Модерна, европска, снажна Србија која брине о својим људима — то је наш избор

- A +
Председник Борис Тадић у обраћању на првој конвенцији листе ''Избор за бољи живот — Борис Тадић'' у Крагујевцу (Танјуг) Крагујевац, 18. марта 2012.

Говор председника Бориса Тадића на првој конвенцији листе "Избор за бољи живот — Борис Тадић" у Крагујевцу

Драге Крагујевчанке и Крагујевчани, жао ми је што данас није прилика да дођем овде Фиатом 500Л. Било би то у симболичком смислу веома важно, али следећи пут то ћемо урадити. За само неколико дана почиње производња тог новог-старог фиће, како сам га у Женеви назвао са мојим пријатељем Серђом Маркионеом. Обећали смо да ће се то догодити. Продужили смо рок због тога што нас је напала ова пошаст кризе, али смо извршили наше обећање. Веома је битно да кад-тад извршимо обећање.

Тај аутомобил представља не само снагу велике светске компаније, него и наших радника. Ја сам имао прилике да га видим изблиза, променим неку брзину у том новом аутомобилу, и да видим тај мењач који производи наш радник, инструмент таблу, каросерију, седишта... Компликовану структуру производи наш радник, ту структуру и те делове који ће бити уграђивани у наш нови технолошки производ.

Остали смо земља произвођач аутомобила. Очували смо ту традицију, али смо створили могућност за нову, бољу будућност, за бољи живот, производећи аутомобиле у Крагујевцу, у Шумадији, у Србији.

Верујем да није далеко дан када ћемо отворити још једну фабрику аутомобила у нашој земљи, али да би се то десило, постоји предисторија. Потребно је убеђивати председнике великих компанија, и председнике великих и значајних земаља. Томе је претходио онај дан, пре неколико година, када смо потписивали споразум са Фиатом. Томе је претходио овај дан када ће почети индустријска производња, само за неколико дана, Фиата 500Л, нашег новог великог фиће, у Крагујевцу, у Шумадији, у вашем граду, међу вама, поштовани пријатељи.

Ових дана ми можемо да будемо поносни, сви заједно, јер смо се изборили за статус кандидата за чланство у Европској унији. То није мала ствар, то је велики успех сваког грађанина у овој земљи, јер грађани ове земље су трпели реформе које су веома болне. Грађани ове земље су носили и нас који смо обављали важне друштвене улоге преговарајући са страним представницима, председницима компанија, држава, влада, борећи се за интересе земље, за будућност егзистенције сваког човека у Србији.

Било је тешкоћа, било је тренутака када остајете сами, било је тренутака када себи постављате питање: Да ли је могуће овим путем? Али као у спорту, у животу се не ради о томе да ли ћете пасти, ради се о томе колико пута ћете устати. Најважније је устати — макар једном више него што сте пали.

И сваком човеку, сваком људском бићу је природно да доживи пад. Нема никога ко је корачао усправно читав свој живот, али је најважније да они коју су доживели пад ипак на крају устану — макар једном више од својих противника.

Председник Борис Тадић у обраћању на првој конвенцији листе ''Избор за бољи живот — Борис Тадић'' у Крагујевцу (ФоНет) Ми из Демократске странке устајали смо увек у последње 22 године. Сваки пут када бисмо доживели удар — устали смо. Устали смо и онда када су пуцали у неке од нас. Устали смо и онда када је и најбољи међу нама жртвовао свој живот за будућу Србију, за бољи живот. То је наравно био Зоран. Захвалан сам Ружици што је данас са нама, јер увек је један Ђинђић са нама. Увек је један Ђинђић са нама! Али је са нама због вас, због будућности ваше деце, због тога што имамо јасну визију Србије у ЕУ, Србије у Европској унији.

Не због Европе — због Србије. Не због земаља чланица ЕУ и њихових захтева — због захтева Петра Миливојевића, малог дечака кога сам срео јуче. Због захтева ових дивних људи у селу Цветојевац, који су покренули своју проиводњу цвећа у Крагујевцу. Због захтева радника Фиата и оних синдикалних захтева који су данас исказани кроз наступ ове наше заједничке листе. Због Расима Љајића, мог друга са којим годинама бијемо борбе и битке за бољу Србију на свакој тачки ове земље. Због Ненада Чанка, због Владана Батића и његове кћерке који су данас такође са нама. Због људи који воде странку Зелених и воде рачуна о заштити животне средине. Због свих оних који се боре за права радника, за права обесправљених.

За та права нико се не може изборити само лепим речима и порукама. За та права, за бољи живот, "Избор за бољи живот", можемо се изборити ако свакога дана мењамо Србију. Ако мењамо себе, вршимо интервенције у простору, па чак и у ваздуху. Шта мислите када подижемо мостове, а подигли смо у Србији три огромна моста којима се читава Европа дичи, шта мислите, да ли вршимо интервенцију само на земљи, или преко река у ваздуху вршимо интервенцију? Међу људима правимо једну другачију атмосферу у нашој земљи и сада када крећемо са градњом пута према Чачку који ће заокружити касније ауто-путну инфраструктуру према Појатама и ставити у центар Србије поново Крагујевац. Ми мењамо простор у којем живимо, побољшавамо људе креирајући нове могућности, правећи за њих шансу.

То је избор пред којим се и данас налазимо. То како човек бира, дефинише себи пут који одређује, који изабира, одређује његов карактер, и његову личност. То шта сте учинили у једној тачки свога живота одредило је ваш живот.

И данас је пред нама избор да ли идемо према Европској унији због бољег живота: Да. То је наш избор.

Да ли се боримо и изабирамо бољу будућност и бољи живот за свако дете у Србији? Да. То је наш избор.

Да ли смо спремни да изаберемо и највећи ризик који иде према нама? Да. То је наш избор, био је и биће.

Да ли смо спремни да преузмемо одговорност? Да. То је наш избор.

Да ли смо мењали наше мишљење ове 22 године? Нисмо, јер то је био наш избор — модерна, европска, снажна Србија, Србија која брине о својим људима — то је наш избор.

И ових дана ћемо поново имати наш избор, избор Србије, људи Србије, свих људи који у њој живе — јер је то наш избор. Избор за бољи живот!

Да ли снагу тог избора нуде људи који су мењали своје мишљење како ветар дува, који су мењали идеологије сваких неколико година? Да ли снагу тог избора носе људи који су мењали своје речи које су се супротстављале једна другој, од дана до дана? Људи који су говорили да треба побити стотине Муслимана? Људи који су говорили да ће Европа у Србији имати црну рупу на свиленом тепиху? Људи који су позивали на убиства, на злочине? Људи који су позивали на насиље? Људи који су претили Зорану пред онај кобни дан?

Председник Борис Тадић у обраћању на првој конвенцији листе ''Избор за бољи живот - Борис Тадић'' у Крагујевцу (Танјуг) Да ли су то они људи који имају карактер да изаберу и да остану чврсто, упркос ризицима, да издрже сваки удар ветра, сваки удар ледене олује, да ли су то људи који нуде сигурност сваком детету? Да ли би грађани Србије тим људима у руке дали судбину своје деце?

Ја сам убеђен да не би, због тога што грађани Србије желе сигурност, желе стабилност. Грађани Србије веома добро знају да нема владе у Србији која се неће суочити са проблемима и свет је опхрван проблемима већим него у читавих сто година које су иза нас.

Грађани Србије желе да се овом земљом управља са пуном одговорношћу. Ја стојим пред вама, поштовани грађани Крагујевца, својим понашањем, својом речју, својом имовином, стојим пред вама свим што сам чинио претходних година. Стојим пред вама и спремношћу да преузмем ризике за будућност.

Стојим пред вама и као човек чија је политика била доведена у питање децембра месеца — када је одложено добијање статуса кандидата, односно освајање статуса кандидата за Србију и њене грађане. И тада сам рекао — политике које се мењају сваких седам дана, сваке године — то нису политике које заслужују уважавање. Политике у земљама које се окрећу под сваким притиском, то нису политике које обезбеђују сигурну будућност.

Ми морамо да знамо којим путем идемо даље, јер то је наш избор. Наш пут је пут према Европској унији. Наш пут је пут према модерној европској Србији, пут којим изабирамо бољи живот. Пут којим не заокрећемо сваке године онако како нам се чини да је корисно, јер питање користи у нашим мислима смештено је само у будућност људи, појединачног човека.

То је наше уверење, то је наша идеологија, и због тога ми нећемо одустати. Рекао сам пре неколико дана, ако летите па доживете пад, морате да наставите да трчите. Ако трчите па доживите пад, наставите да ходате. Ако ходате па доживите пад, наставите да се крећете, јер кад-тад ћете поново узлетети.

Речи нису довољне, потребна су дела. Потребно је мењати ствари. Потребно је од непријатеља начинити пријатеља — то је најбољи начин да уништите непријатеља. Потребно је изградити мостове и путеве. Потребно је и у друге градове Србије довести произвођаче аутомобила. Потребно је успоставити правну државу. Потребно је дотући организовани криминал. Потребно је изборити се са корупцијом и са лоповима у држави. Потребно је да свака странка мења своје понашање на боље. Потребно је да побољшавамо наше понашање за будућност. Потребно је да обезбедимо малим привредницима, то је наш план, боље околности за регистровање компанија и њихових предузећа. Да подржимо породични бизнис, да подстицајима охрабримо људе који су спремни да преузму ризик егзистенције на своја плећа. Не да га преносе увек само на државу, јер нема те државе која тако нешто може да издржи.

Потребно је да наставимо да подстичемо велике компаније да улажу. Ових дана ми почињемо производњу у Фиату. Видели сте, пре неколико дана, јуче, прекјуче, отворили смо производњу Фалке у Лесковцу. Јура производи и у Рачи, овде код Крагујевца, и у Нишу, и у Лесковцу. Горе у Суботици — Сваровски.

Ових дана потписујемо споразум са једном од највећих светских корпорација у производњи специјалних челичних производа. То ће бити нови велики празник за Србију, као што је отварање Фиата. Ових дана преговарамо са великим корпорацијама и ја очекујем да ћемо чак и ових дана имати нове резултате, само гледајте шта ће се дешавати.

Поставља се питање зашто није могло свих претходних година? Па зато што је за сваки велики посао потребно време. И дрво када посадите, да бисте убрали плод, мора да прође време. И човек да се роди, потребно је време. И компанија да настане, потребно је време, али никада не смемо да одустанемо, никада не смемо да престанемо да се крећемо.

Направићемо пореску реформу и охрабрити, подстаћи предузетништво у Србији. То је наш избор.

Морамо да подстакнемо наше даме, жене Србије, да им олакшамо живот у тренутку када доносе нови живот на свет. Продужењем, подстицајима за породиљско одсуство, јер то је наш избор.

Председник Борис Тадић у обраћању на првој конвенцији листе ''Избор за бољи живот - Борис Тадић'' у Крагујевцу (Фото сервис ДС) Учинили смо много претходних година, посебно поједине локалне самоуправе. Драган Ђилас је био предводник у том послу, и многи други градоначелници. Ја очекујем да ће тако бити и у будућности. Бојан Пајтић је дао свој значајан допринос у нашој српској покрајини Војводини и тако ће бити и у будућности, јер то је наш избор.

Наставићемо да градимо инфраструктуру, само за неколико година, данас је то више него јасно, пре четири године нисмо то могли са пуним кредибилитетом да кажемо — Србија ће бити земља, просто ишпартана ауто-путевима, јер то је наш избор. Завршићемо и тај посао који нико пре нас није завршио. Сви су се хвалили тим послом, ми га завршавамо и завршићемо тај посао. Огромна већина људи биће надомак ауто-путева и то ће отворити перспективе за нове инвестиције.

Наставак улагања у пољопривреду, инфраструктуру, не само у путеве, него и телекомуникације и енергетику. То је наш избор.

Биће посебно важна у пољопривреди мрежа канала за наводњавање која треба да побољша приносе, да модернизује нашу пољопривреду. То је наш избор, то је наш план.

Поштовани грађани Крагујевца, ја вам обећавам да ми никад нећемо одустати. Све и кад бих хтео, не бих смео због тога што знам да Зоран посматра да ли смо одустали. Све и кад би хтео, не бих смео због тога што очи сваког детета у Србији гледају свакога тренутка да ли ће имати бољу шансу него наша генерација. Да ли ћемо обезбедити мир и стабилност за њих, или ће поново Србија посрљати у ратове. Да ли ћемо обезбедити бољи живот, да ли ћемо се изборити нашим Избором за бољи живот, или ће поново свако дете у Србији бити у неизвесности? Нећемо никада одустати!

Избор за бољи живот, избор за људе, избор за све људе у Србији! То је наш избор и победићемо! Победићемо их поново! Хвала вам!

(Извор: Информативна служба ДС)

Повезане вести

Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...
Народни посланик Демократске странке Радослав Милојичић (Фото: www.sumadijapress.co.rs, архива)

Радослав Милојичић: Влада дала новац општинама за куповину гласова

Београд, 15. новембра 2017.Посланик Демократске странке Радослав Милојичић оценио је да је "скандалозна одлука" Владе Србије да локалним...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Циљ је промена режима и европски Београд

Београд, 13. новембра 2017.Сама чињеница да неко има идеју да ДС стоји позади и дели летке, лепи плакате и аплаудира је накарадна. Не постоји опција да икада више стојимо иза било кога -...
Потпредседница Демократске странке Тамара Трипић (Фото: Курир, архива)

ДС подржава долазак ОЕБС-а

Београд, 8. новембра 2017. Тамара Трипић, потпредседница Демократске странке, изјавила је да Демократска странка подржава долазак посматрачке мисије ОЕБС-а. "Поверење у сам изборни процес је пољуљано због...
Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Божовић: Београдска каса је празна

Београд, 7. новембра 2017.Шеф одборничке групе Демократске странке у Београду Балша Божовић критиковао је трећи ребаланс буџета града Београда, рекавши да се он обавља због корупције и...