ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Борис Тадић: 6. маја Србија мора да се мења на боље, а не на горе!

- A +
Кандидат за председника Србије и председник Демократске странке Борис Тадић на конвенцији ''Избор за бољи живот'' у Београду (Фото сервис ДС)Београд, 2. маја 2012.

Говор Бориса Тадића на завршној конвенцији у Београду 

Србија је у нашим мислима, Србија је у нашим делима, Србија је у нашим намерама! Ми знамо сваки поглед у Србији, ми знамо сваку бригу у Србији... Ми знамо и шта није било добро, и међу нама и међу њима. Али знамо како треба ићи даље. Дубоко смо уверени да ћемо успети да остваримо заслужено место за наш народ, за нашу земљу у времену које је испред нас. Знамо колико смо патили и трпели. Али наше уверење, наше мисли и идеје које утемељују сваку реч и свако дело су гаранција да ћемо успети и да никада нећемо одустати! Рекао сам на почетку ових избора — ако летиш па паднеш, настави да трчиш; ако трчиш па паднеш, настави да корачаш; ако корачаш па паднеш, настави да се крећеш како било, јер тако ћеш једино поново полетети!

Пре више година када је Зоран физички отишао од нас, ми смо се нашли на брисаном простору, било је тешко, било је потребно издржати бол; испунити празнину која је у нама остала, као рупа у стомаку. Али је било потребно наставити даље, због њега, његове деце и због ових малих Ђурића који се данас са мном овде налазе. Због сваког детета у Србији! Било је потребно због средовечних, због старица и стараца, али је потребно и због оних који ће се тек родити.

Завршна конвенција кандидата за председника Србије Бориса Тадића и листе ''Избор за бољи живот'' у Београду (Фото сервис ДС)Пре четири године рекао сам на изборима који су се помаљали, није наша стратегија политике нити циљеви које дефинишемо и којима стремимо одређена мишљењем о нашим прецима. Ми наше претке волимо и поштујемо, и знамо добро што су учинили. Али је наша идеја о Србији у будућности посвећена онима који ће се тек родити под нашим именом! Зато је наша политика посвећена животу и будућности!

Ми смо политичка организација која постоји најдуже у Србији. Али смо политичка организација чије су мисли, дела, укупна оријентација окренута само према будућности! Ми нисмо традиционалисти, ми смо људи окренути животу и будућности! Ми стварамо путеве и мостове, пружамо руке помирења, сарађујемо са свима! Укидамо визе, укидамо баријере, рушимо бетонске блокове, гледамо мржњи у очи, опасности у очи, и никада, никада, никада не одустајемо! Никада, никада не одустајемо! Никада, никада не одустајемо!

(Бори се, Борисе!)

Кандидат за председника Србије и председник Демократске странке Борис Тадић на конвенцији ''Избор за бољи живот'' у Београду (Фото сервис ДС)Борим се људи, борим се, годинама, не само ја, већ и ви, свако од вас! И борба није индивидуална, није лична, није приватна ствар, то је заједничко питање, то је питање свих вас! Борба је наш начин мишљења, борба је наша основна вредност. Оптимизам је наша основна вредност, ведрина, поглед у будућност! То је наша основна предност, посвећеност деци, посвећеност младости — будућности Србије и нашег народа где год он живи!

Показали смо да можемо бринути о нашем народу, не само у Србији, него и у Босни, у Словенији, у Хрватској, у Албанији, Румунији, Мађарској, у Црној Гори — у свакој земљи где је наш народ! Да можемо бринути о нашем Косову, али не тако што ћемо водити рат угрожавајући Албанце већ тако што ћемо чврсто, непоколебљиво стајати на нашем становишту верујући да је могуће; не одустајући ни када нас уцењују, не одустајући ни када нам прете, не одустајући ни када у Србији многи желе да подметну ногу у том тренутку! Не одустајући никада! Јер ми никада, никада, никада не одустајемо!

Кандидат за председника Србије и председник ДС Борис Тадић и др Миодраг Стојковић на конвенцији ''Избор за бољи живот'' у Београду (Фото сервис ДС)Нема тога што Србија не може да оствари и освоји ако не одустаје. Нема тога што не можемо да донесемо нашим грађанима ако се непрекидно боримо и изборимо! И ови избори су, поштовани пријатељи, једна велика борба у којој постоји шанса да се изборимо за наш избор! А наш избор је европска Србија, помирена са свима, просперитетна земља, одговорна, у којој се води реалистична политика! Србија која брине о свим својим људима, о свакој својој души, која брине о сваком свом грађанину независно од верске и националне припадности! Србија која брине о људима из културе. Хвала вам што сте данас заједно са нама, наши највећи, велики представници српске културе! О својим људима у спорту, нашим амбасадорима, у тој дивној људској дисциплини и вештини. О својим људима у науци. Ја се захваљујем доктору Стојковићу због тога што стоји поносито са нама и не жели да одустане, стварајући нова поколења!

Кандидат за председника Србије и председник Демократске странке Борис Тадић на конвенцији ''Избор за бољи живот'' у Београду (Фото сервис ДС)Србија која не одустаје од сваког свог легитимног националног интереса, чак и онда када су сви поверовали да је тако боље и корисније. Није ствар у томе да одустанете и да се предате, ствар је у томе да покажете да се не дате! Није ствар у томе када мој опонент на прошлим и претпрошлим и више не знам којим изборима каже: "Ако ми запрете и траже да завршим сарадњу са Хашким трибуналом хапсећи оптуженике, ја ћу дати оставку". Он сад каже: "Ако ми запрете и кажу — услов за улазак у Европску унију је признање Косова, дајем оставку". Разлика је у приступу, а приступ је мала ствар која прави велику разлику међу људима. Наш приступ је никада не одустати! Пронаћи решење и кад ти прете, и кад је опасно и кад си на ивици понора, не одустани! Никада не одустајемо! То мора да се укорени у српском народу за вечност! Само тако бранимо будућност сваког детета у Србији! Свако дете данас у Србији рачуна на нас, рачуна на вас средовечне.

Кандидат за председника Србије и председник Демократске странке Борис Тадић на конвенцији ''Избор за бољи живот'' у Београду (Фото сервис ДС)И бакама и декама се обраћам — нема младости и деце без оних који сведоче о старости, о ономе шта их чека. Нема тог миловања до оног које да бака или дека. Вама се такође обраћам децо, млади људи. Србија има будућност уколико ви преузмете на себе своју одговорност за образовањем и школовањем, овладавањем вештинама. Ако ви то не будете урадили, неки ваши генерацијски припадници ће на неком другом месту то урадити. А онда, Бош неће долазити у Србију, него у Малезију. Онда Сименс неће доћи у Србију него у Кину. Онда Мерцедес не можемо позвати да дође у Србију као што смо успели да убедимо Фиат, као што смо успели да убедимо Данијели, верујем да ћемо то урадити. Као што смо успели Мишлен да убедимо и најбоље компаније као што је Панасоник, као што је Геокс и остале компаније које су дошле у Србију, које ће долазити и које ће стварати нова радна места у земљи!

Кандидат за председника Србије и председник Демократске странке Борис Тадић на конвенцији ''Избор за бољи живот'' у Београду (Фото сервис ДС)Али не постоји политика, не постоји било каква креативност у овом послу без младости која је привржена заједничким циљевима. Ја сам поносан што нико у Србији нема такву подршку младости као што имамо ми. Не само Демократска странка већ све странке на овој листи, због идеје европске Србије која дели будућност са свим европским културама и народима!

Ових дана, једно велико вредносно питање заталасало је Србију — то је питање поштења! Не може човек бити поштен, а бити без дела. Ја верујем да је поштење у основи сваког људског остварења, приврженост послу је такође поштење. Када радиш нешто и то чиниш свом снагом, свом својом душом, то је такође поштење. Али је и поштење да никад не узмеш од некога што ти не припада. Рекао сам, у овој земљи много је баченог блата у лице политичким опонентима. Неки кажу да су поштени што значи да други нису. Неки кажу да јесу, а да ми нисмо. Хајде ту дилему да једном за свагда ставимо ад акта!

Кандидат за председника Србије и председник Демократске странке Борис Тадић на конвенцији ''Избор за бољи живот'' у Београду (Фото сервис ДС)Мој предлог је, не да се пође од других, него да се пође од мене. Од мене да се пође! Тела која смо формирали, на пример Антикорупцијски савет, да јасно провере да ли сам икада остварио већу материјалну добит од плата које сам у свом животу зарадио. Као продавац новина, као професор, као предузетник, као министар, као посланик, као министар телекомуникација, одбране и председник Србије. Сва моја имовина на једну страну и све моје плате на другу страну — ако постоји један динар разлике, немам морално право да будем председник Србије! Али, ако међу њима постоји динар разлике након што провере моју имовину, онда ни они немају право да говоре о поштењу, да буду дужносници најозбиљнијих, најважнијих функција у овој земљи, немају право никоме да бацају прашину у очи! И то једном за свагда да рашчистимо — доста је било да живимо у земљи у којој свако може да буде оптужен да је лопов, да је криминалац и да је битанга! Ми са криминалцима не сарађујемо, ми криминалце хапсимо и стављамо у затвор! И зато смо им одузели 350 милиона евра, а да они други нису хтели и нису имали кураж то да ураде!

И зато је изградња правне државе основ наше политике! Честитост и поштење — основ наше политике! Ако међу нама буде оних који су згрешили, ја с њима нећу да радим јер не могу да радим на изградњи Србије са људима који нису честити! Нећу да радим ни са ким ко није честит! Али нећу да дозволим да било ко баца прашину у очи, клетве, лажи, људима који свом снагом раде, боре се за земљу, жртвују своје време посвећено властитој деци да би сва остала деца имала будућност! Не дозвољавам! Одбијте од Демократске странке, од људи који су ризиковали свих ових година своје животе, давали своју енергију за будућност Србије!

Завршна конвенција кандидата за председника Србије Бориса Тадића и листе ''Избор за бољи живот'' у Београду (Фото сервис ДС)Уосталом, да није било тако у прошлости, никад не бисмо добили подршку грађана. Да није тако, не бисмо победили на овим изборима — а победићемо и на овим изборима! Победићемо и на овим изборима! И на следећим изборима ћемо победити! Када сам рекао 2004. победићемо, рекли су — немате шанси! Ниподаштавали су нас, ми смо ћутали и радили. Рад је основно веровање, ми не прекидамо да радимо. Када смо рекли победићемо 2008, када су се они надали да ће ужас и трагедија на Косову њима помоћи да у тој трагичној, тешкој ситуацији направе политичку манипулацију и дођу на власт, победили смо. Зато што смо веровали да се Косово брани на наш начин, и бранимо га и не одустајемо. И данас, као што видите, нико од њих који су нам говорили да смо издајници, не помиње више ту реч. Стиде се тих својих речи из прошлости.

Кандидат за председника Србије и председник Демократске странке Борис Тадић на конвенцији ''Избор за бољи живот'' у Београду (Фото сервис ДС)Победићемо и ове 2012. године! Победићемо и 2016. године! Јер имамо тим најјачих људи, најстручнијих људи! Ово је тим људи са којима сам годинама, делим и добро и зло. Градио сам овај тим — неке од њих сам позивао у политику, неке од њих сам школовао, са некима сам у блиским људским односима, али увек имам и тешку реч за њих кад погреше. И они то јако добро знају — умем и да их прекорим, умем да им кажем којим путем даље. Тако ће бити и у будућности, али тим који смо ми изградили је поштован данас у свету и зато су са нама и Миле Додик, и Срђан Милић, и Милорад Пуповац и сви представници Срба из региона јер они рачунају на тај тим и верују да без јаке и снажне Србије која чува своје место на западном Балкану нема ни њихове будућности. Тај тим који имамо је уверење за будућност, тај тим који имамо је сигурност наше будућности, тај тим који имамо је доказ и гаранција да никада нећемо одустати! А почео сам са тиме и хоћу да завршим — ми никада не одустајемо! И зато ћемо победити! Никада не одустајемо! Увек идемо даље, ако је тешко, још један напор! Ако падамо, одмах устајемо на ноге, боримо се и гледамо опасности у очи! Миримо се са свима, размичемо простор испред нас, зато што имамо уверења, зато што верујемо у Србију и њену будућност и њену младост!

Завршна конвенција кандидата за председника Србије Бориса Тадића и листе ''Избор за бољи живот'' у Београду (Фото сервис ДС)Поштовани пријатељи, 6. маја је важан дан! Србија након 6. маја неће бити иста земља јер и ми, када радимо овај посао у држави, ми чинимо увек нови напор мењајући земљу. Тако смо из месеца у месец градили мост и пут, енергетска постројења, тако ћемо прокопавати канале за пољопривреду, градити школе, јачати нашу војску, полицију, борити се против криминала и у будућности. Србија, дакле, ни једног јединог дана, након што победимо 6. маја, неће бити иста земља јер ако они успеју да победе само зато што неки међу нама нису изашли на изборе — ми ћемо бити криви. Ја ћу вам сада рећи — побеђујемо сигурно ако сви изађу. И ви имате обавезу да до 6. маја свакога дана позовете свакога ко сумња, ко се колеба, да 6. маја не дате никоме да се повуче са избора. Да не дозволите никоме да иде на Аду Циганлију, ви Београђани. Да не дозволите никоме да иде у своју комоцију јер немате право на комотност 6. маја — јер Србија мора да се мења на боље, а не на горе! Ми нисмо имали право на комоцију свих ових година, не дам ни вама право да уђете у летаргију, опуштено због сигурне победе! Победићемо само ако сви изађу, ако се боримо до краја и ако никада не одустанемо! Хвала вам! Идемо у победу, има да их победимо! Хвала!!!

Борис Тадић

Повезане вести

Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

ДС оформио антикорупцијски тим

Београд, 21. јануара 2018.Председник београдског одбора ДС Балша Божовић изјавио је да је оформљен антикорупцијски тим Демократске странке који ради на истраживању криминала и корупције режима СНС-а у...
Демократска странка

Проглашена листа: ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД под бројем 4

Београд, 17. јануара 2018.Градска изборна комисија прихватила је вечерас листу ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД - Демократска странка, Социјалдемократска странка, Нова странка...
ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД: Предата листа Демократске странке, СДС, Нова, Зелени

ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД: Предата листа Демократске странке, СДС, Нова, Зелени

Београд, 17. јануара 2018.Коалиција окупљена око Демократске странке, коју чине Социјалдемократска странка, Нова странка и...
Демократска странка

Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке (16.01.2018)

Београд, 16. јануар 2018.Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке у уторак, 16. јануара 2018....
Демократска странка

СДС подржао Шутановца: Наставља се уједињење опозиције

Београд, 15. јануара 2018.Социјалдемократска странка и њен председник Борис Тадић подржали су данас кандидатуру Драгана Шутановца за градоначелника Београда,...