ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Говор председника Демократске странке Драгана Ђиласа на свечаном делу XV Скупштине ДС

- A +
Председник Демократске странке Драган Ђилас у обраћању на свечаном делу XV Скупштине Демократске странке (Фото сервис ДС)Београд, 25. новембра 2012.

Говор председника Демократске странке Драгана Ђиласа на свечаном делу XV Скупштине ДС

Хвала вам пуно! Хвала још једном! Морао сам да погледам екран да видим колико сам се зацрвенео.

Пре свега желим да поздравим све наше госте који су дошли и присуствовали овом нашем свечаном делу Скупштине, да им се захвалим на томе, да се захвалим свим члановима Демократске странке који су узели учешће у овом процесу одлучивања, да се захвалим Браниславу Кузмановићу што је био кандидат за председника Демократске странке и тако учинио да Демократска странка бира између више кандидата. Сигуран сам да неке идеје које ми је он пренео, ја сам већ и уврстио у свој део програма, а сигуран сам да још има доста идеја које ћемо кроз даљи рад на Статуту моћи да прихватимо, посебно она идеја о заступљености женског пола у органима странке зато што сматрам да је то нешто на чему заиста морамо да радимо.

Данас сам изабран за једну функцију која сигурно није лака, на којој ме чека велики посао и срећан сам што је тим људи који је данас изабран заједно са мном, тим људи коме заиста верујем и за који сам сигуран да ће имати снаге, заједно са чланством Демократске странке, заједно са свим грађанима Србије, да уради све што може и да реализује програм изласка земље из кризе.

Пре него што кажем још неколико речи на ту тему, желео бих да се, не куртоазно него искрено захвалим Борису Тадићу за све што је учинио за Демократску странку и за Србију у претходних осам година. Од земље у којој су политички противници били политички непријатељи, постали смо земља у којој свако може да има своје ставове, да се бори за наклоност грађана у атмосфери која је заиста далеко од оне која је била пре десет година. Постали смо земља која је трасирала свој аутопут у Европску унију, по коме данас иду и они који су пре само четири, пет, шест, десет година, а неки и у мало краћем периоду, имали ставове потпуно супротне. Ми смо данас на том аутопуту, платили смо друмарину већ на уласку и сад само треба да дођемо до краја, никаква даља плаћања неће бити неопходна, само треба да се крећемо брзином која је дозвољена и да не измишљамо, као што често знамо, неке пречице, пошто се то на том аутопуту не поштује.

Председник Демократске странке Драган Ђилас у обраћању на свечаном делу XV Скупштине Демократске странке (Фото сервис ДС)Борис Тадић је од ове земље направио једну земљу у којој може боље да се живи, у којој може слободно да се говори, да се размишља, због тога сам заиста срећан што имам ту част и ту могућност да га предложим свим делегатима овде присутним за почасног председника Демократске странке. Молим вас да то овом акламацијом и овим аплаузом и потврдимо. Искрено, очекујем од Бориса да нам помогне и у формулисању даљег програма странке и рада странке, и комуникацији са свима са којима је комуникација неопходна. Верујем да је, као што сам рекао и у оном првом делу, он највећи лидер и државник кога је овај регион и овај део Европе имао у последњих неколико деценија и Демократска странка без њега никад не може бити оно што јесте, дакле никад не може бити права Демократска странка.

Демократска странка ће у следећа два месеца радити на заокруживању свих органа, непосредном избору чланова Председништва, дефинисању свог Статута, и позваће све оне који желе да буду део ове приче да нам помогну, да заиста направимо прецизан национални план за излазак Србије из кризе.

У свом говору сам већ рекао шта су основни делови тог плана, да треба да будемо фокусирани пре свега на прехрамбену индустрију, пољопривреду и енергетику, на инфраструктуру, да завршимо реформу правосуђа и да урадимо много тога у најважнијој области, а то је област образовања.

Сигуран сам да ако подржимо идеје мог пријатеља Милана Кркобабића о социјалном предузетништву, да ћемо доћи у ситуацију да запослимо оне људе који већ годинама чекају на посао, а који без помоћи државе неће моћи. Сигуран сам да имамо снаге да социјалну политику коју смо дефинисали у Београду, наши коалициони партнери и ми, која постоји и у многим другим деловима и градовима Србије, можемо да спроведемо на нивоу целе Србије. Да сви пензионери који немају довољно добију помоћ државе, да све труднице имају пуне плате, да све породиље имају помоћ, да сва деца у школама добијају бесплатне уџбенике. Да учинимо све што можемо да онима који данас немају довољно држава помогне. Држава мора да има снаге да крене и у оснивање државних предузећа са професионалним менаџментом, да направи разлику између оних предузећа која су државни интерес и где мора да буде присутна и политика, и оних којима је интерес само профит.

Председник Демократске странке Драган Ђилас у обраћању на свечаном делу XV Скупштине Демократске странке (Фото сервис ДС)Нама је у врло мало случајева интерес профит. Нама је у интересу да што више људи ради. Ја знам да кад год причам о ПКБ-у, сви ми кажу "па, доста више", али у том ПКБ-у данас две хиљаде људи данас прима плату од 46.000 динара са свим порезима, и вероватно да га купи неки приватник, да би смањио број запослених и повећао профит. Нама није идеја профит, нама су идеја срећне и задовољне породице које виде будућност у овој земљи за себе и своју децу. И то треба да буде политика Демократске странке, са конкретним мерама и конкретним радом.

Очекујем да у најкраћем року завршимо са формирањем свих органа Демократске странке, очекујем да изађемо са програмом, и очекујем од свих вас да будемо опозиција свему ономе што не ваља, али да не будемо опозиција која ће Србију враћати у она времена свађа, препирки и сличних ствари без икакве продуктивности. Да мали део свог времена оставимо за одговоре онима којима треба да одговоримо. Да кажемо јасно и храбро да ово време није време обећања, да они који су пре само неколико месеци обећавали стотине милијарди инвестиција данас изгледају неозбиљно, да приче о каналима између Београда и Егејског мора изгледају још неозбиљније.

Хајде да сви заједно покушамо да урадимо све што можемо да би ова земља и овај народ који је прошао кроз страшне године последњих двадесет година, напокон видели светло на крају тунела. Ми смо ти који смо локомотива, у нашим рукама је то светло, и ми заиста немамо право да то светло било коме више угасимо, него само да сија све јаче и јаче.

Хвала вам још једном на поверењу које сте ми указали, верујем да ћемо заједно урадити много тога!

Драган Ђилас

Повезане вести

Шеф посланичке групе Демократске странке у Скупштини Србије Борислав Стефановић (Фото сервис ДС, архива)

Стефановић: Ђилас проценио да не може да да максимум

Београд, 15. октобра 2014.Шеф посланичког клуба ДС Борислав Стефановић изјавио је да је Драган Ђилас поднео оставку на функцију посланика јер је проценио да не може...
Драган Ђилас, народни посланик Демократске странке и председник Ресорног одбора ДС за економију, запошљавање и односе са синдикатима (ФоНет, архива)

Драган Ђилас: Како да спасемо Србију

Београд, 29. августа 2014.Ауторски текст Драгана Ђиласа за "Време" ПКБ не треба продавати, већ повећавати производњу и сачекати да се појаве стратешки партнери са којима ћемо заједно улагати ...
Демократска странка

ДС веома поносна на све резултате који су постигли њени градоначелници у Београду

Београд, 11. августа 2014.Саопштење Градског одбора Демократске странке: Одговор Синиши Малом Демократска...
Председник Демократске странке и председник Покрајинске владе Бојан Пајтић (ФоНет, архива)

Пајтић: Нека Ђилас бира функцију

Београд, 2. јуна 2014.Интервју Бојана Пајтића за "Блиц" Драган Ђилас може да бира шта жели да ради у Демократској странци, и у томе има моју пуну подршку. Он је одличан оперативац и храбар...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Фото сервис ДС, архива)

Кључни циљ: поверење грађана

Београд, 31. маја 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Данас" Демократска странка ће бити још снажнија, динамичнија опозиција овој лошој власти. Критиковаћемо све што не ваља и нудићемо конкретна решења,...