ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Извештај о раду председника Демократске странке Драгана Ђиласа на XVI Радној Скупштини ДС

- A +
Председник Демократске странке Драган Ђилас у обраћању на XVI Радној скупштини ДС (ФоНет)Београд, 17. марта 2013.

Говор председника Демократске странке Драгана Ђиласа на XVI Радној Скупштини ДС — извештај о раду између две седнице

Даме и господо, другарице и другови, уважени гости,

Извештај о раду између две скупштине Демократске странке који подноси председник Демократске странке изгледа овако:

Формирали смо све органе, изабрали Извршни одбор, одржали непосредне изборе за окружне чланове Председништва и радили интензивно на Програму за излазак Србије из кризе.

Извештај који подноси Драган Ђилас који је и председник Демократске странке, изгледа овако:

Поштоване демократкиње и демократе,

Прошло је седам месеци од избора нове Владе и три месеца од изборне Скупштине Демократске странке. То је период у коме грађани полако али сигурно схватају да Демократска странка није крива за све оно лоше што се дешава у овој земљи, да није крива за економску кризу, да није крива за проблеме Косова, нити за проблеме Европске уније. Ипак, тешко је рећи да поједини међу нама нису давали довољно повода за приче о корупцији. Зато мислим да би нам данас више него икада раније био потребан онај стари слоган: Поштено! Препустили смо вођење Србије онима који су јавно признали да имамо добар програм али да га лоше спроводимо. Изугубили смо контакт са грађанима, деинтелектуализовали смо странку, нисмо били довољно отворени за нове идеје и нове људе. Ентузијазам је спласнуо, изгубили смо енергију.

Како данас преузимамо одговорност за грешке које смо у прошлости правили, не смемо заборавити успехе које смо остварили. Захваљујући Демократској странци и доскорашњем председнику Борису Тадићу Србија је постала кандидат за чланство у Европској унији. Управо у том периоду је скршен Шарићев клан и отпочела велика и успешна борба против свих облика криминала. У истом периоду побољшали смо своје односе са државама у региону и отпочели успешну политику заштите права Срба у суседним државама у складу са европским стандардима. То је политика коју је трасирао Борис Тадић, а коју ће Демократска странка и убудуће следити.

Ако нас је власт опила и успавала, пораз мора да нас пробуди и отрезни. Пре неколико месеци били смо поражена, разједињена, обесхрабрена странка. За све оне који су навијали или за Бориса или за мене, а који су данас незадовољни због тога што смо превазишли сујете и постигли договор, постављам једно питање: Да ли је требало да се Демократска странка подели, да ли је требало као и други да оснивамо нове странке, да ли је требало после пораза на републичким и председничким изборима да сакријемо главу у песак? Мој одговор је: Не! Моја политика је Демократска странка, од Давидовића и Грола, преко Мићуновића и Ђинђића, до Тадића. Ова до сада, а нарочито ова од сада, то је странка за коју сам спреман да се борим до краја и то очекујем од сваког од вас. Од 25. новембра преузео сам одговорност, али рачуни и фактуре нам стижу и за оно пре тога. Не може одговорност бити моја или само моја за одлуке које су доносили и многи други. То што нас блате у таблоидима могао сам да очекујем, али да у њима најгласнији буду они који су од Демократске станке добили највише, то нећу да допустим.

Драге демократе, пробудимо се, усправимо се, спремимо се за нове утакмице, можда смо изгубили једну битку, али нисмо и рат. Верујем да је у значајној мери балон незадовољства демократама издуван на претходним изборима. Одлазак у опозицију може бити и шанса да се самокритички преиспитамо. Када странка сиђе са власти из ње најпре излазе они који су због власти у њу и улазили. Срећом, у њу улазе људи идеја и идеала који деле наше принципе и наше вредности. Десет пута више људи је у ова три месеца ушло у Демократску странку него што је из ње изашло. И најискреније вам кажем, више ми значи један др Бранислав Катанчевић, који је од Рибарске бање направио центар којег се ни Европа не би постидела, него све Ђиде, Миће и Кине заједно. Странке се реформишу ако лоше прођу на изборима, ако лоше прођу на изборима а не реформишу се, онда губе своју перспективу. Компромис о чувању целовите и једиствене Демократске странке је био последњи велики компромис, више компромиса нема.

Председник Демократске странке Драган Ђилас у обраћању на XVI Радној скупштини ДС (Танјуг)Као да смо неприпремљени и ненавикнути на опозиционо деловање. Још мање је Влада спремна да прихвати критику и чује опозицију. У страху од сопствених слабости и наших критика лидери владајућих странака су се определили за хапшења и застрашивање политичких противника. Међутим, проблем Демократске странке на путу њеног опоравка није ова неспособна Влада. Ова и оваква Влада је више наша шанса и наша нада. Наш проблем су наши редови, недовољно јединствени, међусобно конфронтирани, критичнији према сопственој странци него према Влади, уз мањак храбрости и вишак калкулација. За неке у странци као да страначки избори још трају. Са овог места их обавештавам да су избори у странци завршени 25. новембра. Сваки компромис који сам направио и који смо направили, по мом дубоком уверењу, био је искључиво у интересу странке. У Србији се, драги пријатељи, често спремност на компромис третира као слабост. Сваки компромис који сам прихватио био је резултат снаге а не слабости.

Желим да што више отворимо Демократску странку. Нове људе не треба доживљавати као конкуреницију, већ као нову енергију, нову снагу и појачање тима. Јачаћемо унутарстраначку демократију. Одлуке ћемо доносити на страначким органима а не у неформалним центрима моћи. Док сам ја председник странке, трудићу се да не буде права без одговорности, да нема напредовања без заслуга. Неће бити одлуке без процедуре и неће бити функције без резултата. Хоћу поделу посла, али хоћу и поделу одговорности. Демократска странка може и треба да има различита мишљења, али мора да има једну политику и мора поштовати своје одлуке.

Грађани од нас очекују да се што пре опоравимо, да саберемо своје редове и да понудимо излаз. Јер заиста, ко други ако не ми? Најјачу опозициону странку треба да обележава аргументована критика, снажна контрола Владе и боља алтернатива Влади, програмска и кадровска. Након седам месеци, нова власт нема више основа да и даље за све криви друге. Њихова саопштења, начин бављења другима, и најаве хапшења кроз медије а затим и сама хапшења, јасно говоре да су променили длаку, али још увек не и ћуд. Остали су у истом систему вредности из којег не могу тако лако да изађу. Али и поред медијске блокаде и свега што нам се дешава, рачуни се увек фактуришу онима који су на власти.

И дозволите да приметим: Грађани јесу гладни правде, али само хапшења неће решити проблем гладне Србије. Добро је што неке хапсе, али је лоше што из затвора пуштају криминалце. Немогуће је да странке које су у овој Влади, а биле су и у претходној, седам од 17 министара, и са њима повезане фирме, немају никакве везе са корупцијом и нису ни дотакнуте у борби против исте. Након седам месеци ове Владе, ја наглас постављам следећа питања. Да ли живимо боље? Не! Да ли је земља задуженија? Да! Да ли су односи са суседима бољи? Не! Да ли је број незапослених већи? Да! Од милијарди страних инвестиција остала су само лажна обећања. Када погледамо како се води економија земље, и нарочито ко је води, није нам преостало ништа друго него да заврнемо рукаве и да пунудимо боља решења и боље кадрове.

Ми смо конструктивна опозиција која нема проблем да препозна и уважи напоре који су у интересу грађана Србије, нарочито ако се има у виду да су наши политички противници преузели наше идеје, а не ми њихове. Наше залагање за решавање проблема Косова наши политички противници годинама су називали издајом. Важно је да ће га они данас сачувати, да ће се проблем решити. Ми у томе не учествујемо али не желимо ни да сметамо. На грађанима и историји је да дају свој коначан суд. Подсетићу, данас је 17. март, у овим тешким временима морамо да се сетимо 4.000 наших сународника који су тачно пре девет година протерани са Косова и Метохије и који се до дана данашњег нису вратили у своје куће и на своја имања. Демократска странка и Борис Тадић су тада одиграли најважнију и кључну улогу да се што више смањи број жртава и да тај наш народ доле некако преживи. Демократска странка жели да води политику која ће нашим људима омогућити да живе у миру и да буду сигурни тамо где живе.

Војводина нам је сада ближе, а не даље. Неозбиљне политике Војводину виде у крајностима између централизма и сепаратизма. Те крајности међусобно хране једна другу. Неопходно је уважити географске, културне али и економске специфичности и особености Војводине и уклонити разлоге који утиру пут свакој новој државности и сепаратизму. Морамо сви у Србији да схватимо, ако бруто производ Војводине порасте за 50%, пошто је Војводина четвртина Србије, и бруто домаћи производ Србије ће порасти за 20%. Није идеја да се врате уназад Београд и Војводина него да се дигне остатак Србије.

Председник Демократске странке Драган Ђилас у обраћању на XVI Радној скупштини ДС (Танјуг)Док су се наши политички противници залагали за границе Карловац, Карлобаг, Огулин, Вировитица, ми смо се борили да убедимо Србију да је Европска унија једина дугорочна перспектива. Наш успех је и то што су данас бивши радикали већински опредељени за нашу идеју. Да су наше идеје прихватили кад их је говорио проф. др Драгољуб Мићуновић пре 20 година, спашено би било на десетине хиљада људских живота, а Србија би данас била међу десет најбогатијих земаља Европске уније. Да су их прихватили пре мало више од десет година кад их је говорио Зоран Ђинђић, данас би Србија већ увелико била чланица Европске уније. Да су их прихватили пре само пет година када их је гласно и јасно изговарао Борис Тадић, уместо што су сваки пут када смо испуњавали обавезе на европском путу покушавали да дестабилизују ову земљу и штрајкују глађу, данас им датум не би био важнији од свега. Али, добро је, заиста је добро што су бар данас прихватили наше ставове, мада, искрено говорећи, стичем утисак да је њихово европејство само по површини, али не и по дубини. Не можемо у Европску унију по нашим условима, али није праведно ни да за нас постоје услови који нису постојали ни за ког другог. Ни за Косово ни за Европску унију ми њима нећемо бити опозиција као што су они били нама. Ипак, нећемо дозволити застрашивање грађана, дисциплиновање медија и обрачун са политичким неистомишљеницима.

Када је реч о региону, проблем на Балкану је што сви виде проблем оног другог, а не у себи. Србија ће се бавити собом и својим грађанима, поштујући друге. Наставићемо да пружамо руку помирења и сарадње са свима, градићемо нове мостове, рушити старе баријере и предрасуде. Направићемо у следећој деценији од Србије најјачу економску силу на Балкану, онда ће нас и други гледати другачије.

У спољној политици видимо Србију на Западу, али са пријатељима и на Истоку, свесни да су у односима међу државама трајнији интереси него пријатељства. У свету који се убрзано мења Србија мора што пре да нађе своје место. Јован Цвијић је рекао: Саградисмо кућу на сред пута. То раскршће је наша судбина као и наша шанса, са гасоводима и коридорима, са речним токовима и пругама, са путевима, али путевима који треба да воде ка нама, а не од нас.

Желим да данас наша Скупштина буде више радна него парадна, више конструктивна него деструктивна, апелујем на јединство у свим нашим различитостима које нас обогаћују. Хајде да искорачимо напред, да будемо јединствени и спремни за битке које нам предстоје. Од данас, једини компромис је компромис за Србију, али без компромиса за Демократску странку. Хвала вам!

Драган Ђилас

Повезане галерије

Драган Ђилас - Извештај о раду председника Демократске странке

17 март 2013(Београд, 17. марта 2013) Извештај о раду председника Демократске странке Драгана Ђиласа на XVI Радној Скупштини ДС.

Повезане вести

Божовић и Виденовић у Бриселу: Србија касни у ЕУ јер се газе институције

Божовић и Виденовић у Бриселу: Србија касни у ЕУ јер се газе институције

Брисел, 23. новембра 2017.Народни посланици Демократске странке Балша Божовић и Маја Виденовић завршили су посету Бриселу током...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Зарђала кашика у Европи

Крушевац, 23. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Кад неко после година ревносног ношења Шешељевог шињела схвати да је тај комад гардеробе демоде, па хватајући корак са светским модним...
Председник Демократске странке Драган Шутановац на Самиту лидера социјалдемократских партија у Сарајеву

Завршен самит лидера у Сарајеву, Шутановац: Националисти уништавају земље региона

Сарајево, 19. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац каже да је један од важних закључака...
Александра Јерков (Фото архива)

Јерков: Маја Гојковић се уплашила анкетних одбора

Београд, 18. новембра 2017.Чланица Председништва Демократске странке Александра Јерков одговорила је Маји Гојковић и рекла да се „очигледно Маја Гојковић уплашила...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

ДС наставио парламентарну офанзиву: 24 анкетна одбора о аферама СНС

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да је ДС предала у процедуру Народне скупштине 24...