ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Говор председника Бориса Тадића на завршној изборној конвенцији Демократске странке

- A +
Председник Демократске странке Борис ТадићПоштовани пријатељи,

Хвала вам што подржавате идеју демократије, што подржавате идеју европске Србије, што желите да се борите за остварење бољег живота за све наше људе, за све наше људе независно од вере, нације, пола, узраста... За СВЕ наше људе.

Пре два месеца покренули смо велики талас. Крај тог таласа се не назире. Двадесет првог јануара је само пролазни циљ. Двадесет првог ми остварујемо само једну победу у низу. Наш крајњи циљ јесте да Србија постане чланица Европске уније, да у овој земљи људи живе много боље, да сваки појединачни човек има користи од тог будућег чланства.

Ми смо, поштовани пријатељи, посвећени људима. Обишао сам нашу земљу уздуж и попреко. Скоро да нема места у коме нисам био. И увек, само један глас чујем: 'ајмо боље да живимо. Видим људе који имају своју муку, али имају и своју наду. Слушам људе, ослушкујем њихове потребе и хоћу да све учинимо да остваримо и њихове наде и реализујемо њихове потребе.

Ми то можемо. Ми из Демократске странке и сви људи који верују у такву Србију, сви људи добре воље, добрих намера, добре енергије, можемо заједно то да остваримо. Ми уједињујемо Србију у остварењу тог великог циља.

Рекао сам пре два месеца: Политичари и странке који немају идеале, који немају своје идеале и своја веровања, никада не могу да дођу до циља. Њима политика служи за сталне обрачуне, за сукобе, за исказе њихових немоћи. Ми хоћемо сасвим другачије, ми хоћемо да реализујемо наше идеале јер су они посвећени сваком обичном човеку, наша политика је посвећена човеку. Ми, дакле, не нападамо људе, ми бранимо људе, ми бранимо њихове наде, ми нападамо само проблеме, ми нападамо невоље. То је наша политика.

Председник ДС Борис ТадићДанас у Европи, у Европи се збивају суштинске промене, промене које треба да обезбеде мир, просперитет, технолошки напредак, благостање. Данас у Европи свака земља и свака политика суочавају се са изазовом технолошког напретка, оснажења економије, омогућавања запослења за људе. Али истовремено свака политика мора да брани најсиромашније делове становништва. Демократска странка брине о онима који су били жртве свих претходних година, о онима који су носили терет развоја. Демократска странка је посвећена и њима.

Поштовани пријатељи, избори су прилика да се подвуку важне ствари. Да се истакну сви они који су битни, да се истакну све битне идеје. Поштовани пријатељи, ми не бисмо могли да остваримо овај циљ, а да са нама нису и наши људи из културе, људи из науке, људи из спорта, наши највећи шампиони, људи који су високо уздигли име наше земље у међународним оквирима. Ја им изражавам своју захвалност и они су данас са нама.

И не бисмо могли да остваримо овај циљ да са нама нису и наши пријатељи из света. Ту су и Никола (Груевски), и Сергеј (Станишев), и Герхард (Шредер). И Јоргос (Папандреу). Ми смо ујединили сва имена. Србија има мост до Европе – то је Демократска странка. То је странка највећег европског потенцијала у нашој земљи. Странка која је регионални чинилац. Ми смо странка, не само Србије, већ читавог Балкана. И ми са нашим пријатељима хоћемо и на Балкану да успоставимо оно што је у Европи већ учињено. (Победа, победа!) Тако је. Победа је оно што треба Србији. Серије победа, из победе у победу. И тако ће и бити. Ја вам то гарантујем.

Поштовани пријатељи, ја сам ових дана у прилици да честитам и Сергеју Станишеву и Трајану Басескуу и Георгију Прванову чланство у Европској унији. То су наши пријатељи, то су наше суседске земље, нама блиски народи. Са њима делимо један простор, исто небо имамо, небо над Балканом. И сигуран сам да ће и они бити у прилици да честитају нама тај успех, врло брзо. Тај циљ је на дохват руке. Потребно је да верујемо у себе, потребно је да имамо јасне визије, праве планове и људе који реализују те визије и планове.

Борис Тадић и Ружица Ђинђић на завршној конвенцији ДСОд ових избора па до нашег чланства у Европској унији чека нас велики посао. Нећу да обмањујем људе и да кажем: тај пут је поплочан само добрим, само срећним, само згодним околностима. Не. Биће великог посла и великог труда. Биће великих изазова и искушења. Али ми то можемо. Тражим од вас да верујете да ми то можемо. Ми смо народ који има свој идентитет. Ми смо европски народ, ми можемо да будемо једна од локомотива развоја читаве југоисточне Европе.

Сваки политички избори су шанса, нова шанса. Знам да у нашој земљи има људи уморних од политичких избора. Али морам да кажем – то је принцип и правило демократије и увек имамо шансу да поправимо грешке. Неке грешке су учињене на почетку деведесетих година. И то је разлог зашто нас је Европска унија прескочила и зашто су пре нас и Бугарска и Румунија у ЕУ, зашто је тамо и Мађарска и Пољска и Чешка и Словачка и све друге земље. Честитам им на том успеху и радујем се њиховом успеху. Али сам сигуран да ћемо ми од сада па надаље стално погађати на изборима, праве одлуке доносити, храбре одлуке, одлуке будућности, одлуке у којима будућност побеђује прошлост.

Али велике речи, поштовани пријатељи, захтевају и брижна упозорења. Ово је тренутак велике одговорности, одговорности за све наше људе, одговорности за оне који ће водити ову земљу. Ово је тренутак велике одговорности за Демократску странку.

Ови избори не тичу се само чланова Демократске странке. Демократска странка мора да схвати и разуме, ја сам сигуран да се то и дешава, да је њена улога већа него што је њено чланство, да је она посвећена интересима свих људи, не само чланова ДС, свих оних који желе бољи живот у Србији, који желе мир на Балкану, који хоће поверење и фер утакмицу на светском тржишту идеја, у светској економији, у светској култури, спорту и у науци. То је Демократска странка данас. (Бори се, Борисе!) Борим се. Тражим и од вас да се борите. Сваки дан да се борите. Само тако ми можемо овај циљ да остваримо.

Председник Борис ТадићТражим још нешто од вас. Тражим од вас, поштовани пријатељи, тражим од грађана Србије да сасвим другачије него што је било уобичајено, у будућности реагујемо према онима који мисле различито од нас. И ових дана, и у овој хали, великој хали која представља европску Србију и носи ту слику у свет. И јуче и прекјуче било је прљавих речи упућених према нама. Одбијају се. Стоп. Тишина! Нећу ни један звиждук за наше политичке противнике. Сваки напад на нас се одбија од нас. Не слушамо те нападе. Свима пружамо руку јер смо велики. Јер знамо да можемо да реализујемо визију боље, најбоље Србије, једне сјајне европске земље. То је улога Демократске странке.

Ми нисмо странка мржње, ми смо странка поверења, ми верујемо у људе. То је наша снага, то је наш европски дух. (Победа, победа!) Биће победа, гарантујем вам, биће победа. Као што верујемо у Србију, ми верујемо у сваког њеног човека. И због тога, за остварење овог циља који се тиче сваког човека у Србији тражим подршку, тражим још једном подршку, и увек ћу да тражим подршку јер је наша намера најискренија, јер је наша намера добра и тиче се сваког појединачног човека у овој земљи. И сигуран сам да ће ови избори означити ту подршку и победу наших идеја, наших заједничких ујединитељских идеја за нашу земљу.

Пријатељи, чекају нас највеће реформе у историји наше земље и нашег народа. Чека нас велики посао. Ми дубоко верујемо да то можемо да урадимо за све наше људе, за читав наш народ, српски народ, и за све националне заједнице које живе у овој земљи. Чека нас огроман посао. Зато сам поклонио поверење Божидару Ђелићу који ће креирати економску визију развоја Србије. Мој посао је да креирам политичку визију развоја Србије и да заједно радимо на остварењу тог циља.

Ми имамо тим који је још пре мене одабирао човек који је водио Демократску странку и Србију на том европском путу. То је Зоран Ђинђић. Пре њега тај тим је одабирао човек који је обновио рад Демократске странке – Драгољуб Мићуновић. Тражим велики аплауз за њега. Ми смо странка континуитета. Ми смо странка која има снагу јер има визију и има веру у остваривост своје визије. И ми ћемо, људи, сасвим то мирно кажем грађанима Србије, то и да остваримо за нашу земљу – увешћемо Србију у Европску унију. Увешћемо Србију у Европску унију.

Завршна изборна конвенција Демократске странкеИ хоћу, пред сам крај, да упутим вашу енергију и пажњу на једну једноставну ствар. Ми се не боримо само за победу наше земље. Ми се боримо за победу свих народа, свих социјалних група које живе у овој земљи. Ми се боримо за победу достојанства, за победу нашег идентитета који је уједињен и кроз Демократску странку и њен наступ на овим изборима.

Ми се боримо за победу сваког угњетеног човека, ми бринемо о њему. Било да се ради о инвалидима, избеглицама, жртвама рата, женама које су жртве злостављања у породици, бринемо о сваком човеку који је жртва неке агресије, ми се боримо против агресије, у свакодневном животу, у политичком говору.

Ми хоћемо коначно и мир на Балкану, нећемо да водимо ратове, а бранимо и наш интегритет и нашу земљу, и Косово и границе наше земље. Али то радимо, људи, тако што мислимо о нашој европској будућности. Увек ћемо то радити мислећи и на нашу европску будућност.

То је Демократска странка, то је Србија, то је европска Србија, то је Србија победа, то је победничка Србија.

И због тога, на овим изборима позивам вас да гласате за број 1, за Демократску странку јер она уједињује све идеје, све наше људе за победу европске Србије и бољег живота! ГЛАСАЈТЕ ЗА – БРОЈ 1!

Београд, 18. јануар 2007.

Повезане вести

Татјана Манојловић (Фото: Данас, архива)

Жене у транзицији

Београд, 24. новембра 2017.Ауторски текст Татјане Манојловић за Данас * Чак 70 одсто најсиромашнијих људи на планети су жене Форум жена Демократске странке апелује на хитност у поступку усвајања Закона о родној равноправности,...
Потпредседница Демократске странке Тамара Трипић (Фото архива)

Трипић (ДС): Министар Шарчевић мора бити смењен јер оправдава насиље

Београд, 23. новембра 2017. Поводом реакције министра Шарчевића на вршњачко насиље, потпредседница Демократске странке Тамара Трипић...
Божовић и Виденовић у Бриселу: Србија касни у ЕУ јер се газе институције

Божовић и Виденовић у Бриселу: Србија касни у ЕУ јер се газе институције

Брисел, 23. новембра 2017.Народни посланици Демократске странке Балша Божовић и Маја Виденовић завршили су посету Бриселу током...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Зарђала кашика у Европи

Крушевац, 23. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Кад неко после година ревносног ношења Шешељевог шињела схвати да је тај комад гардеробе демоде, па хватајући корак са светским модним...
Демократска странка

ДС: Пресуда Младићу задовољење правде

Београд, 22. новембра 2017.Демократска странка сматра да данас Србија коначно улази у завршну фазу поглавља званог Хаг и да је пресуда Ратку Младићу дуго очекивано задовољење правде и...