ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Говор Борислава Стефановића на седници Скупштине о избору реконструисане Владе

- A +
Шеф посланичке групе Демократске странке Борислав Стефановић у обраћању у Скупштини Србије (ФоНет, архива) Београд, 31. августа 2013.

Говор председника посланичке групе ДС Борислава Стефановића на седници Скупштине Србије о избору реконструисане Владе Републике Србије

Поштовани председниче Скупштине, господине председниче Владе, министри и кандидати за министре, колеге народни посланици,

После шест месеци баражне паљбе кроз медије, креирање лажне слике у нашој јавности, великих најава, великих речи, играчке за народ која је трајала шест месеци, добили смо људе који седе данас овде испред нас. Неки су стара лица, а неки су нова лица. Неки су страначки, а неки су нестраначки. Имамо особу А и особу Б. То смо видели и јуче и данас. Особа А – ја сам председник Владе Србије. Особа Б – не, ја сам председник Владе Србије. Особа А – ја имам експозе. Особа Б – не, ја имам експозе. Дакле, то је тако отприлике изгледало.

Одмах да раздвојим све недоумице и сумње, евентуалне. Нама не смета ништа. Ми прижељкујемо, ми се радујемо када господин Вучић говори у овој Скупштини и мислим да је корисно. Мислим да је корисно када говори председник Владе. Мислим такође да је корисно, што смо више пута и напоменули, да председник Владе у свом експозеу или приватно зна нешто о кандидатима, о људима који ће му бити министри. Мислимо такође да је корисно да, када вам укажемо и поставимо врло конкретна питања, добијемо, ако је могуће, што конкретније одговоре.

Уместо тога, у овом експозеу смо чули отприлике врхунац тога да направимо упоређење стања од 2008. до 2012. године и, друга ствар, да треба да се стеже каиш, а да се остваре приходи, да се изврше уштеде. Ако Влада мисли да је успешна, мора бити добра. Мислим да је то заиста био врхунац онога што смо чули јуче и данас од стране Владе, пошто смо такође врло детаљно чули да овде у овој Скупштини опозиција је у ствари на пропитивању. Дакле, ви пропитујете нас, чиме наравно показујете своју, чини ми се, донекле неозбиљност, с обзиром да имате надмоћну већину, мада можда и није надмоћна, како смо чули данас, и у том смислу заиста нема потребе да улазите у препирке са онима који, како кажете, не постоје, не представљају ништа и томе слично.

Оно што је сигурно је да смо добили стару Владу која је, нећу понављати, у свим сегментима живота, на жалост, у последњих годину дана оставила лошије резултате него она пре, да једина ствар која је позитивно урађена је наставак европских интеграција, али додуше без добијања конкретног датума и, друга ствар, напредак у разговорима са Приштином, у чему је иначе ДС дала подршку.

Пошто сте сами говорили да је то најбоља Влада у историји Србије, понављам вам десети пут питање – зашто сте је онда мењали? Аргументи да треба некоме дати ваздуха да прескочи лествицу и трчи дуже, мора да има неку мерљиву суштину, али нисмо чули. Због чега је Алиса Марић смењена, а неки који овде седе нису и због чега је министар Мркоњић смењен, а господин Бачевић није, и због чега сте је, ако је то најбоља Влада, мењали?

Мислимо да је та Влада господине Дачићу, најгора Влада у 21. веку у Србији. За то имамо наравно врло конкретне показатеље, на које бисмо волели да се одговори аргументима, а не непрекидним оптужбама и заиста једном непримереном емотивном расправом.

Оно што је сигурно је да грађани, нажалост, живе лошије и то из месеца у месец, да нема инвестиција, да незапосленост расте, да се споро воде погрешне економске мере, да је просечна исплаћена зарада и пензија, као што смо рекли више пута, мања за 5% и да је 51,2 одсто младих незапослено.

Нећу понављати оне цифре око којих се иначе не слажемо. Али се слажемо да нисте укинули агенције које сте обећали и слажемо се да сте запослили преко 10 хиљада страначких војника у том периоду.

Такође је симптоматично да господин Вучић и СНС одбијају да преузму одговорност за најважнија животна питања Србије, а то су пре свега посао и лична примања. Пре је за то био крив Динкић, који је избачен из Владе од стране особе А, тј. премијера, а враћен у Владу од старне особе Б, тј. премијера. Дакле, то је сада ситуација коју имамо.

То је истовремено потврда да СНС нема и никад није имала економску политику, став, план и програм. И то је такође тачно, да без те економске политике нама нема никаквог напретка. Имамо, у ствари, нову куповину времена, драги грађани Србије. Док ови пожари испод столица једних и других коалиционих партнера не догоре, када они буду догорели ове мале варнице што смо чули између ПУПС и Владе постаће пожар који не може да се заустави.

Поставља се питање да ли ико нормалан може да замери овој Влади зато што доводи стручне људе у њен састав? Наравно да не. Да ли некоме смета младост Лазара Крстића? Не. Да ли некоме смета што су школовани у иностранству? Наравно да не. Нама је сметало и смета нам када би неко попут Доминик Штрос Кана дошао за министра, или слични људи, или господина Менделсона, како се спомињало у неким медијима. То је оно што би нама сметало, зато што за те људе нико није гласао. Иначе, довођење младих стручњака из иностранства, подсетићу вас, почела је да ради ДС.

Оно што је сигурно, да нечија младост може бити само по нама плус, али исто је и чињеница и то да вођење буџета и државних финансија није нешто у шта треба постављати људе, фактички на почетку каријере, и то махом везане за финансије приватних компанија, а не јавних финансија.

Оно што је такође сигурно, да ова Влада нема програм, и не само што нема стручну основу и компетентне људе, јер да има СНС би их ставила у утакмицу одмах, а не чувала на некој тајној резервној клупи. Сигуран сам да би господин Џелетовић био, рецимо, у ФАП-у, "Жупи", или "14 Октобру", а не сада да буде потпуно ван Владе, али господин Вучић је с правом говорио да је то ваш унутрашњи страначки проблем и притисак који трпите.

Мислим да је био ред да изађете са конкретним цифрама, макар оним основним. Колики ће бити дефицит? Да ли ћете радити ребаланс трећи пут? Шта ћете да урадите са пољопривредницима? Колико ће бити задужење до краја године? Колико рупа планирате да стегнете на том каишу и којих рупа? Хоћете ли смањити плате и пензије господо? Повећати цену струје, гаса, на тржишни ниво, отпуштати запослене у просвети, здравству, итд? Ни речи о томе.

Ни речи у експозеу премијера о безбедности. У ситуацији када нам је пораст кривичних дела за преко 50%, када се не хапсе организоване криминалне групе, у општем криминалитету. Када Нови Сад три године нема начелника полиције, о томе ни реч.

Оно што смо чули, је у суштини понављање фраза и празнине. Оно што нисмо чули шта ћете конкретно урадити у склопу реформе просвете, здравства, пензионог система, тржишта рада, јавних предузећа, цена комуналија, и на крају система безбедности?

Оно што је такође сигурно, да постоји низ, а подсетићу вас, ви сте јуче рекли да је ово Влада која никада није лагала грађане Србије, и никада није лагала у иностранству. У реду. Подсетимо се само неких ствари. Донели сте Закон о јавним набавкама за који сте обећали уштеде од 800 милиона евра. Од тога нема ништа. Зашто сте помпезно најављивали доношење закона када га уопште скоро не примењујете?

Да не причамо о канцеларији за брзе одговоре. То је већ постало легендарно. Нисте укинули ни једну агенцију а обећали сте преко 70.

Инвестиције, то знате. Десет милијарди евра годишње, не знам да ли смо стигли на 200 милиона.

Након што сте погрешном економском политиком, господо, довели земљу до банкрота и сменили Млађана Динкића, хоће ли се било шта променити? Хоће ли порески закони, којима је грађанима на локалу одузето преко 300 милиона годишње, бити враћени, и да ли ће се ти закони променити?

Шеф посланичке групе Демократске странке Борислав Стефановић у обраћању у Скупштини Србије (ФоНет, архива) Да ли ће повлашћени банкарски сектор и највеће камате у Европи бити зауздане на било који начин, како предлаже ДС? Како ћете зауставити неодрживи раст јавног дуга? Када ћете зауставити партијско кадрирање по јавним предузећима? Како мислите да зауставите вртоглави раст незапослености? Шта ћете урадити са "Вршачким виноградима", хотелом "Југобанка" на Копаонику и компанијом која се бави соларном енергијом о којој је било речи? То је оно за шта мислим да је ред да се врло конкретно одговори, а не оптужбама – а када сте ви били онда је била катастрофа. То мислим да више никог не занима пошто сте се доказали да заиста можете горе.

Подсетићу вас, не бих ово чинио, али смо имали прилику да чујемо смелу тврдњу око тога да нисте никад избегавали истину и да сте увек стајали на позицијама онога што кажете. Сматрам да је дужност опозиције да вас држи за реч и да подсети грађане на то, афлатоксин, афера за коју кажете да не постоји.

Зашто је смењен Горан Кнежевић? То сам питао прошли пут, нисам добио одговор. Ако је измишљен афлатоксин, прихватам, измишљен је. Зашто сте га онда сменили? Ако није измишљен, зашто сте господине Вучићу 4. марта 2013. године на РТС рекли да ћете вратити границу афлатоксина на 0,05 до 15. марта, а нисте то урадили?

Рекли сте да ћете сменити министра СНС до 15. марта, тј. донети одлуку. Рекли сте да ће ко је помагао Антонићу у бекству бити ухваћен и да ће одговарати. То сте рекли 8. августа 2012. године. Рекли сте да ћете решити прислушкивање председника Николића и Вас лично у најкраћем року. То сте рекли 4. новембра 2012. године. Рекли сте да ће бити хапшења за малверзације са пшеницом у уторак 27. новембра 2012. године. То сте рекли 25. новембра 2012. године. Прошао је тај уторак. Рекли сте да ће бити процесуирана мени блиска особа у наредних месец дана. То сте рекли 10. октобра 2012. године.

Одмах по преузимању власти сте рекли да ћете формирати ту фантомску канцеларију за брзе одговоре. За аферу господина Цвијана сте рекли да ће бити смењен ако се на било који начин докаже да је притискао суд. То сте рекли 28. јануара 2013. године.

Једина ствар, даме и господо, која се променила у Србији је господин Вучић. Ништа се друго није променило. Једина ствар која остаје непознаница, уопште нам не смета што имамо полемику, мислим да је здрава за нашу демократију и напредак Србије, али нам није јасно који је Ваш ресор господине Вучићу. Немогуће је да имате све ресоре у својим рукама у овој земљи, пошто се питате за све и пошто одлучујете о свему. Иначе да вас обавестим да се у Србији већ прича да Ви имате ресор, да је то министарство страха и да је то нешто што мислим да све треба да нас забрине.

Рекли сте да ће у овој Влади бити и штедње и развоја. Рекли сте, господине Дачићу, у прошлом експозеу да нећете позивати на мере штедње, а у овом сте рекли да хоћете.

Занима ме шта господин Крстић мисли о томе. Какав је његов неолиберални, економски став по том питању? Мислим да је тужно што председник Владе не зна колика је просечна пензија у Србији, а не зна ни колика је минимална. Просечна је 23 хиљаде, а најнижа је око 13 хиљада динара.

Хоће ли нова Влада отпустити 50-100 хиљада радника за које кажу да су вишак у државним предузећима? Хоћете ли подићи границу годишта за одлазак у пензију и како ће на то реаговати ПУПС? Како ћете помоћи сељацима и аграру конкретно?

Зашто је СНС довела стручњаке, а СПС страначке људе у Владу? При чему, морам да кажем да ћете, ако буде лоших потеза, а нажалост, све нам говори да хоће, бити криви као да су, нормално, људи из Ваше странке.

Рекли сте јуче у експозеу да смо увели нулту толеранцију на неплаћање пореза. Демократска странка то подржава и поздравља. Да ли то значи да је господин Петковић, бивши министар, платио порез од осам милиона? Ако јесте, у реду. Такође нас занима какво ће бити решење за аферу Шарић Дарко, тј. када ће се завршити та прича са хапшењем тог човека. Ја Вас нећу подсећати на оно што сте рекли. Лично мислим да је то позитивно и ми Вас подржавамо у томе, али Вас подсећам да је било говора о 120 непреслушаних, непрегледаних дискова. Када ћете их прегледати? Када ћемо да чујемо епилог те целе ситуације? Мислим да је то важно због грађана Србије.

Питање Луке Бојовића, итд, мислим да смо доста причали о људима који су пуштени на слободу, а нису требали. То је то "независно правосуђе" о којем се прича. Оно што је, такође, тачно је да ова Влада има неке нове људе који седе овде пред нама. И тиме ћу да завршим.

Поштовани грађани, има овде неких старих лица, има нових. Имамо два министра без портфеља у овој Влади. Један је министар без портфеља испред СПС, а на то брзометно СНС уводи господина Вулина као другог министра без портфеља. Они су, даме и господо, један другом баланс и тастери и нека квазиравнотежа моћи и силе.

Оно што је такође сигурно, што се тиче господина Вулина, мислим да је ред да чујемо шта ће бити са Канцеларијом за Косово и Метохију, ко ће да је води. Такође мислим да је ред — да ли сте завршили посао који сте обећали да ћете извршити регистрацију свих људи који примају социјална и друга давања из буџета Републике Србије, а који не живе на Косову и Метохији? Волео бих да је Ваш одговор потврдан и да је то урађено. Сумњам да јесте.

Да ли је тачно, господине Радуловићу, да сте и даље стечајни управник у 14 предузећа, тј. да нисте стигли да поднесете оставку? Можда грешимо, али на сајту Агенције за стечајне управнике пише да нисте поднели оставку. Ако је то тачно, Ви знате да то може бити проблем сукоба интереса. Мислим да би био ред да нам објасните како то мислите да решите.

Оно што бисмо такође волели да знамо, наравно, као човек који долази из Новог Сада, ту је незаобилазни господин Мировић. Данас су осванули плакати у Новом Саду који су ме лично као грађанина врло забринули. Морам да питам — господине Мировићу, да ли има зрно истине у стварима за које Вас оптужују? Знам да ћете рећи не, али ипак, мислим да је то јако лоше и мислим да не ваља за рад ове Владе. Ако облак те сумње стоји изнад Вас, господине Мировићу, да сте директно уплетени у приватизацију, једну од 24 спорне АТП Војводине, и ту би, рецимо, господин Вучић могао да почне са, хајде да кажем, чишћењем куће од сопствених мангупа.

Али, такође имамо и питање Бехатона у Новом Саду, као што знате, врло озбиљне оптужбе на Ваш рачун, на Ваше лично богаћење и стицање заиста великог богатства. Заиста не сумњам лично да је то истина или није истина. Задржаћу право за себе да мислим шта хоћу. Али, такође мислим да Ви као кандидат за министра у врло одговорном ресору треба на неки начин да направите осврт на ствари које се говоре за Вас, а за које мислим, ако су делом тачне, да је врло штетно по рад Владе Србије, ако хоћете, врло је штетно и за оно што ради господин Вучић, пошто је у колизији са његовом прокламованом борбом против корупције и криминала, и наравно, али није у колизији са оним што се сваки дан чланови ДС вуку по таблоидима које контролишете. Саши Драгину се продужава притвор и ми, нажалост, улазимо у једну земљу где је много важније ко је наш а ко је њихов, ко је против а ко је за, па можете организовати изборе.

Али, исто тако морам да кажем на крају, ДС је вршила власт у јако тешком периоду четири године и ми смо власт изгубили. Изгубили смо на изборима. Стојим сад овде пред вама и постављам нека, чини ми се, легитимна питања. Ако ће ваш одговор бити поново повратак у прошлост, што сте радили последња два дана, прво, молим вас и као човек и као посланик да не губимо време и енергију на то.

Рецимо, могу све да вам заборавим шта сте ви радили у последњих 20 година. Можда грађани Србије не могу, али ја могу, зато што знам да је важно шта ћете урадити од сада. Чињеница је да ова Влада са оваквим међусобним сукобима, са сукобима интереса, тешко може да опстане, и то не због нас из опозиције, пошто кажете да ми не постојимо, него због вас самих. Такви какви сте, господо, ниједна влада вам неће бити добра. Хвала.

Борислав Стефановић

(Извор: www.parlament.gov.rs)

Повезане галерије

Борислав Стефановић у Скупштини: Најгора Влада Србије у 21. веку

31 август 2013(Београд, 31. августа 2013) Говор шефа посланичке групе Демократске странке Борислава Стефановића на седници Скупштине Србије о избору реконструисане Владе Србије. Шеф посланичке групе ДС Борислав Стефановић изјавио је у Скупштини...

Повезане вести

Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Вучићеве сеансе и непријатељски зачини

Крушевац, 20. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Упутство за употребу страха по рецепту Српске напредне странке У Србији, у којој се грађани од малена плаше убитачним...
Александра Јерков (Фото архива)

Јерков: Маја Гојковић се уплашила анкетних одбора

Београд, 18. новембра 2017.Чланица Председништва Демократске странке Александра Јерков одговорила је Маји Гојковић и рекла да се „очигледно Маја Гојковић уплашила...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

ДС наставио парламентарну офанзиву: 24 анкетна одбора о аферама СНС

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да је ДС предала у процедуру Народне скупштине 24...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Кад се правиш да не видиш како комшији ломе воћњак

Нови Сад, 16. новембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за портал Аутономија Не потцењујте 5.000 динара које је Вучић пре неки дан поделио српским пензионерима. То је...