ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Говор Др Драгољуба Мићуновића на Оснивачкој скупштини Демократске странке

- A +
Председник Политичког савета Демократске странке Драгољуб МићуновићЗА ДЕМОКРАТИЈУ, ПРОТИВ ВЛАДАВИНЕ ЈЕДНОГ ЧОВЕКА

(Говор на Оснивачкој скупштини Демократске странке, Дом омладине, 3. фебруар 1990.)

Драги пријатељи, драги гости, даме и господо,

Поздравимо једним дугим аплаузом рађање демократије и оснивање Демократске странке у Југославији!

Ми јесмо нова странка, нових људи новог времена, али истовремено желимо да оно што је било најлепше и најчеститије у нашој политичкој традицији чувамо и поштујемо и молим вас да поздравимо све присутне чланове старе Демократске странке. Борба за демократију, за демократске процесе не почиње данас, ни са нама. Она се водила непрекидно свих ових година такозваног “трпног стања”. У тој борби многи су људи страдали, на разне начине и ми желимо да поздравимо све који су пружали отпор тиранији, гушењу слобода, репресивним мерама, дискриминацији и повреди људских права.

Дозволите ми зато да поздравим оне са дугим стажом у том отпору, који су се отргли и супротставили. Међу нашим гостима се налазе Милован Ђилас и Добрица Ћосић, ту су и многи појединци и многа удружења, која су се упорно залагала за демократска начела и стваралачке слободе и помагала да наш друштвени живот постане колико је могуће подношљив. Без тих људи данас би теже била замислива демократска опозиција.

Због тога ми дозволите да поздравим представнике три удружења која су се током последњих деценија непоколебљиво и непрекидно залагала за демократска начела и слободе, а против политике дискриминације, за слободу мисли и изражавања а против цензуре и забрана и пре свега за слободу удруживања, против монопола једне партије. То су Удружење књижевника Србије, Филозофско друштво Србије и Социолошко друштво Србије.

Поред ових друштава створена су и разна удружења, најчешће упркос забранама, која су делала упорно на буђењу демократске свести, пружајући непрекидни отпор свим облицима репресије. То су пре свега Одбор за одбрану слободе мисли и изражавања, Одбор за заштиту уметничких слобода, Одбор за заштиту људских права и Југословенски форум за људска права.

У стварању демократског поретка и демократског политичког живота ми желимо да сарађујемо са свим удружењима и странкама које деле сличне погледе и имају сличне програме. У том смислу сарадњу смо до сада остварили с представницима Демократске странке из Подгорице, затим Удружења за унапређење демократских процеса из Никшића, Демократског форума из Београда и београдског огранка Удружења за демократску иницијативу. Имамо најбоље односе са новим Демократским удружењем из Скопља и Демократском омладином из Словеније и очекујемо њихов долазак на нашу Скупштину.

И на крају, дозволите ми неколико речи пре него што пређемо на дневни ред.

Ово јесте изузетан тренутак у нашем политичком животу. Чињеница да се оволики број људи окупио уз само једну најаву, и једну иницијативу мале групе људи, говори о високој демократској свести и значајним демократским потенцијалима наших људи, о њиховој одлуци да најзад постану политички субјекти и да учествују у одлукама битним за судбину наше земље.

Овом приликом желео бих само да подсетим на следеће. Уз одушевљење које сви ми данас делимо, морамо имати и известан опрез. Иако смо, вероватно, сви ми, неко више неко мање, али ипак интензивно, желели демократски поредак, он ипак долази на известан начин изненадно брзо, као једна понуђена могућност. Морали бисмо бити свесни чињенице да су нам, поред наше борбе за демократски поредак, још неке околности ишле на руку да можемо данас да присуствујемо рађању Демократске странке. Мислим да је јасно да овај тренутак долази и као велика изнудица у којој су се нашли досадашњи властодршци, приморани да попусте пред снажним захтевом времена које тражи да се деспотији и страху супротставе слобода и разум. Време је за тај велики политички и друштвени преображај. Попустили су најзад и најтврдокорнији и највластољубивији аутократи.

Али, то нас обавезује на двоструку опрезност: прво, не треба да сметнемо с ума да је ово резултат једног великог таласа који је наишао и прохујао источном Европом, а будући да смо и ми у Европи, морао је захватити и нас и, друго, морамо радити са пуном свешћу да тек треба изградити демократску културу, демократске институције, демократске процедуре и демократске навике, привићи се дијалогу, одучити се од мржње, научити се споразумевању и толеранцији, а пре свега, поштовању демократских вредности и правила. Тек под тим условима можемо рачунати да ћемо створити једно уљуђено, просперитетно друштво, које ће бити добродошло и равноправно у заједници европских друштава.

Дозволите ми да у овом часу стварања Демократске странке кажем неколико речи и о самој демократији, коју сви волимо, али ће нам бити потребно времена да је упознамо и да се за њу изборимо. Демократија је веома стар политички облик и вероватно нико данас не може тачно рећи откад потиче. Први је помиње историчар Херодот и на један занимљив начин дефинише као „владавину народа, владавину која већ у своме имену има неку лепоту, али оно што је за њу важно јесте равноправност свих грађана” и предност демократије је каже Херодот „што се у њој никада не могу догађати оне ствари које се догађају у владавини једног човека.” Сада, сви ми имамо пуну свест о томе да би наша земља данас изгледала друкчије да смо живели у демократији, а не у владавини једног човека. Ово је тренутак не само рађања демократије, већ и обнове републиканског принципа, па се надамо да се више никакви култови, никакве неодговорне владавине, никаква аутократија и диктатура не може утемељити у нашем друштву. Аутократија, као и тиранија, понижава грађане чак и кад је најблажа, јер их приморава на пасивност и покорност, лишава их народног суверенитета, тог крвљу избореног права народа да слободно бира и смењује власт. У демократији се народ неће заклињати ни једном човеку па ни својим председницима, већ ће се сви представници народа заклињати само народу и стрепети од народа.

У демократији се људи слободно удружују да остваре свој пројект, да шире своја уверења, да решавају своје проблеме, да друштву понуде нека боља решења за његове потребе и проблеме. У демократији људи слободно говоре, пропагирају своје идеје, критикују појаве које им се чине по друштво штетне, а нарочито држе под јавном паском власт. То је демократско јавно мњење, “будно око народа” које указује на злоупотребе власти.

Подела власти, парламентарна опозиција и независно судство институционална су брана кварењу власти путем монопола моћи једног човека или једне партије. Од данас нико у овој земљи неће моћи безбрижно да влада сам, без опозиције и контроле. Ни један човек, ни једна странка, неће то моћи, јер смо ми, Демократска странка, сада ту. Овде ћемо да се развијамо, да јачамо и дуго трајемо, некад као власт, а некад као опозиција, али увек у складу с најбољим интересима грађана.

Позивам вас да још једним аплаузом посвећеном демократији означимо почетак Оснивачке скупштине Демократске странке.

Повезане вести

Драгољуб Мићуновић (Фото: Нови магазин)

Драгољуб Мићуновић: Дрско фалсификовање Петог октобра

Београд, 5. октобра 2017.Интервју Драгољуба Мићуновића за Нови магазин Ауторитарни поредак најчешће популистички напада и прошлост и будућност, прошлост...
Проф. др Драгољуб Мићуновић у обраћању поводом Међународног дана демократије (Фото сервис ДС)

Мићуновић: За одбрану демократије

Београд, 15. септембра 2017.Говор проф. др Драгољуба Мићуновића поводом Међународног дана демократије Данас је свечани дан посвећен демократији. Демократија очигледно увек мора да се брани и не...
Драгољуб Мићуновић (Фото: www.dw.com)

Драгољуб Мићуновић: Земља контејнера и лептири око жишка власти

Београд, 14. августа 2017.Интервју Драгољуба Мићуновића за DW Опозиција мора да тражи шансу у подршци оних који су гурнути на дно друштва, каже...
Драгољуб Мићуновић (Фото: Данас, mc.rs, архива)

Драгољуб Мићуновић: Нема дијалога на лажима

Београд, 10. августа 2017.Интервју Драгољуба Мићуновића за Време Позив на „унутрашњи дијалог о Косову“ добро је дошао, који би одговоран политичар и јавни делатник био против...
Драгољуб Мићуновић (Фото: Данас, mc.rs, архива)

Студенти бране грађанско достојанство од популистичке обмане и застрашивања

Београд, 17. априла 2017.Ауторски текст Драгољуба Мићуновића за "Данас" Надам се да ће и демократски оријентисане...