ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Говор Др Драгољуба Мићуновића на Првој изборној скупштини Демократске странке

- A +
Председник Политичког савета Демократске странке Драгољуб МићуновићСТРАНКА ЗА БУДУЋНОСТ

(Говор на Првој изборној скупштини Демократске странке, Сава центар, 29. септембар 1990.)

Прошло је скоро девет месеци од прве иницијативе за оснивање Демократске странке. Да вас подсетим, то је било време када владајућа и једина Партија није ни помишљала да било кога припусти у политички простор. Ми смо најавили нову партију, преузимајући свесно ризик прогона због кршења владајућих закона, позивајући се на нешто више, на природно право људи да буду слободни и политички једнаки, да се политички удружују, да слободно мисле и говоре, да  стварају политичке пројекте, да учествују у политичком животу земље, да бирају и да буду бирани. Позвали смо се на међународне документе, на Повељу Уједињених нација и пактове о грађанским правима које су ове власти лако потписивале, али без озбиљних намера да их се придржавају. То је било време када се са званичних говорница чуло да је вишестраначки систем превазиђен, да једино има смисла неки надстраначки или нестраначки плурализам и да је то будућност света и будућност наше земље. Ми смо радосни што они данас мисле друкчије и што су и они схватили да су вишестраначки систем и демократски поредак без алтернативе.

Прошло је шест месеци од наше Оснивачке скупштине. Главни одбор Демократске странке суочавао се са многим тешкоћама и није нам увек било лако. Ја не говорим то да бисмо се ми жалили на велики труд, већ да укажем на околности под којима се стварала Странка. Почевши са ”чисте ледине”, без икаквих ресурса, јер је све запленила Социјалистичка партија Србије једним триком уједињења са Социјалистичким савезом и математичким нонсенсом сабирања дела и целине. Почели смо без финансијских средстава, без пословног простора, без возног парка, чак и без телефона, и тако смо кренули у изградњу једне странке што је био напор раван оном да се у пустињи нађе вода!

Међутим, данас је јасно да ништа није снажније од идеје чије је време дошло. Идеја демократије је једна таква идеја.

Ми чланови Демократске странке, поносни смо што је у нашем имену, нашем програму, нашем деловању садржана гаранција демократског препорода Србије. Самим постојањем Демократске странке, не може се више само једнострано и злурадо говорити о Србији као земљи без демократске перспективе.

Већ од самог почетка наше делатности, од децембра прошле године, ми смо ставили до знања да немамо времена да чекамо да се владајућа странка смилује да нам дозволи оно што никад није ни смело да нам буде ускраћено, а без чега смо живели пола века. Заједно са другим политичким странкама, изнудили смо доношење Закона о политичким организацијама а тиме и легализовање политичког плурализма. Иако овим законом нисмо задовољни, он нам није поклоњен. Због њега смо изашли на улице пробуђеног Београда, који је први пут после педесет година видео опозициони митинг. Захтев за хитан избор Уставотворне скупштине, која би једина била легитимна да донесе нови Устав, био је, као што знате, одбијен и владајућа странка истрајала је на томе да она сама доноси нови Устав у једнопартијској Скупштини.

Они који до права и Устава нису држали ни мало, и чији је духовни и политички отац грдио судије што се ”држе закона као пијан плота”, желе сада да нас обавежу својим страначким Уставом. Другим великим опозиционим митингом захтевали смо доношење поштеног закона о изборима, закона којим нико не би био привилегован ни дискриминисан. Закон који је јуче донесен не испуњава у потпуности наше захтеве.

Нешто се у Србији свакако креће напред. Али, темпо демократизације је за нас преспор. Владајући комунисти, напрасно преименовани у социјалисте, месецима су отезали са расписивањем вишестраначких избора. Ни рушење Берлинског зида им није помогло да схвате императив епохе. Али, људи у Србији немају више ни стрпљења ни времена. Делови нашег народа који живе изван ове Републике и који очекују много од демократског препорода Србије немају више времена. Привреда у Србији је на издисају, нема више времена. Ако се убрзо не догоде радикалне промене, сви ћемо бити изиграни, све ће наде бити изневерене.

Демократска странка је овде да убрза промене и да оправда поверење које је наш народ опет уложио у пројекат демократије. Никоме не желимо да претимо, али јасно кажемо: за нас неће бити избора, ако они не буду поштени! Наши посланички кандидати су сувише вредни да бисмо их слали на социјалистичке феште. Они неће бити орнамент, лажни украс и легитимација власти која би била изабрана на монтираним изборима!

Одавно смо на својој кожи научили да разликујемо речи и дела, да разликујемо лажна обећања од истинских потеза. Никакви нови “демократски” устави не долазе у обзир. Устава је могуће донети колико год хоћете, они сами по себи нису јемство за демократију. Јемство мора бити доказано у свакодневном животу, положају сваког човека. Шта нам вреди “демократски” устав ако су људи и даље у неравноправном положају, ако им је егзистенција зависна од тога да ли ће се уписати у владајућу странку или не. Шта нам вреди нови устав ако владајућа странка опет саму себе производи у авангарду радничке класе и изјављује, са много цинизма, да је једино она странка која брине о радним слојевима и о радничкој класи? Шта нам вреди нови устав ако се у предизборној кампањи сва народна добра претварају у партијска добра?

Ми желимо да учествујемо у политичком животу. То значи да понесемо терет и ризик одговорности, били на власти или у опозицији. Али, хоћемо да делујемо, да своје идеје ставимо на конкурс са другим идејама и на тај начин станемо у ред цивилизованих земаља и друштава. Ми желимо да уверимо владајуће социјалисте да политички живот није само власт, није само привилегија, није само узурпација. Политички живот је поштено сучељавање идеја. Политички живот је тражење најбољих решења за заједницу.

У ових осам месеци, ми смо постали једна од три највеће политичке странке у Србији. У преко осамдесет места налазе се огранци Демократске странке. Највећи део поштених, паметних и патриотски оријентисаних људи налази се у нашим месним одборима. Ми смо успели да издајемо лист “Демократија” који је до сада изашао у преко пола милиона примерака! Наша странка је до сада организовала разне секције, или ресорне одборе, чији је задатак да о свим виталним питањима друштва траже и нађу најбоља и најприхватљивија решења. О томе ће свако моћи да се више информише из нашег програма. Поред тога, ми имамо демократску омладину, која је залога наше будућности, како својим бројем тако и својим пожртвовањем, енергијом и оно што је најважније, уверењем да су они ти који ће стварно демократски преобразити Србију.

Ми се обраћамо свим слојевима нашега друштва.

Сељацима, који су били највеће жртве социјалистичких поредака у свим друштвима, па и код нас. Социјалистички режими ће бити запамћени по томе што су покушали да искорене један од највећих и најстаријих друштвених сталежа, а то је сељаштво. Ми им се обраћамо са искреним обећањима да ће тај тешки сељачки зној наћи праву цену и да ће достојанство њиховог живота бити подигнуто на заслужен цивилизацијски ниво.

Ми се обраћамо радницима који су били онај део друштва који је највише искоришћаван и преварен. Док су радници ”самоуправљали” комунистичка авангарда је уживала и богатила се. Раднички сталеж који је лишаван политичких и синдикалних права и слобода у замену за социјалну сигурност данас је остављен и без једног и без другог. Раднике су уверавали да су господари, а нису их плаћали ни као слуге. Та бласфемија превазишла је све цинизме овога времена. Данас, владајућа странка раднике уверава како она једино о њима брине, а како брине и како се бринула, на то не морам овде да трошим речи, то сваки радник сам најбоље зна. Она их уверава да им је једина гаранција социјалне сигурности. Ми им кажемо: немогуће је имати мање социјалне сигурности него што је данас има радничка класа у Србији и Југославији.

Ми се обраћамо интелигенцији која је злоупотребљавана, а њен је највреднији део маргинализован, да ћемо помоћи да се сваки човек својим умом, добром идејом може афирмисати учешћем у Демократској странци. Ми позивамо интелигенцију на “јавну употребу ума”, на критичко истраживање друштва. Ми смо свесни огромне важности културе за напредовање друштва и сматрамо је мером наших вредности.

Ми се обраћамо омладини. Нећемо као досадашњи властодршци помоћу неколико бирократизованих форума стварати слику бриге о омладини, а да се при том та омладина лиши сваке будућности, сваког програма и перспективе за пристојан живот у својој земљи. Ми хоћемо да од омладине, која је данас највећим делом незапослена, без икаквих нада, створимо људе који неће своју будућност гледати преко границе, већ људе који ће своју судбину узети у своје руке, где ће њихове иницијативе бити потпуно ослобођене и где ће сами моћи да граде онај живот који ће они живети.

Такође, ми се обраћамо и оним слојевима највеће социјалне несигурности, а нарочито старим људима и пензионерима који данас, на срамоту ове земље, ниједног првог у месецу нису сигурни да ће примити пензију. Као демократска странка отворени смо за све слојеве друштва, за све људе који желе да боље и слободније живе, који желе да своју судбину најзад имају у својим рукама. Нека нам помогну и нека дођу у Демократску странку или нека гласајући за њу омогуће демократски препород Србије и Југославије.

У ових протеклих осам месеци наша странка је усмерила највећу пажњу на три питања. Једно од најважнијих било је национално питање. Демократска странка у свом новом програму истиче да она јесте политичка странка која људе окупља око политичких начела, али је истовремено и странка која је рођена у Београду и Србији и као таква мора да води рачуна о интересима, правима и достојанству овога народа. У поплави лицитација и тирада о патриотизму и у нуђењу вођства српском народу ми се нећемо такмичити. Србија је имала једног вођу, то је био Карађорђе, и никакви јој нови вождови нису потребни, и сигурно је неће спасити нити подићи на начин на који је то учинио Карађорђе, који је после петстогодишњег ропства подигао српски глас. У име достојанства тог имена ми нећемо дозволити никоме да се назива вођом српског народа. У цивилизованом демократском свету сви су грађани патриоте. Непристојно је и ружно рећи да је неко више или мање патриота, као што је недопустиво некога називати издајником док суд не утврди његову издају. Ми те епитете нећемо никоме делити, али нека нико ни не покушава да то нама чини. Ако наша странка не истиче сувише колико је она национална или патриотска, то није зато што би она била мање национална или патриотска, него што љубав према свом народу и држави сматра природном. Саморазумљива је брига за свој народ и непотребно је да је истичемо, а и превише је простачки тиме непрестано махати.

Такође, у нашем програму смо анализирали економске проблеме. Тачно је да нас, како је рекао велики песник „све ране нашег рода боле” и тачно је да смо ми и као грађани изложени страховитим, опасним и претећим мерама које доводе до велике социјалне несигурности и великог социјалног раслојавања становништва. Ми морамо то да спречимо, нудећи демократски програм, начине како да се од једне пропале социјалистичке привреде пређе на ефикасну модерну тржишну привреду. Али, том приликом нећемо дозволити ни општу пљачку, ни покушај да наши дојучерашњи политички тлачитељи постану због привилегија и опљачканог новца наши економски тлачитељи.

Још једно питање коме смо поклонили пажњу и поклањаћемо увек, јесте право и достојанство сваког грађанина. Демократска странка истрајава и истрајаваће на становишту да је средиште слободе и права у појединцу. Без слободних појединаца нема ни слободне нације, ни слободног друштва, ни слободне државе!

Скупо смо сви платили гажење људских права, и због тога се мора усправити читав народ, а између осталих мора и највећи међу њима то учинити – српски народ, који је кичма ове државе. Та кичма била је савијена педесет година и због тога је данас болестан организам ове државе. Српски народ мора зграбити демократију као свој најзначајнији ресурс и бити пример осталим народима у Југославији како се брани слобода и поштују права.

Ми хоћемо да између загледаности у утопију и обећања срећног раја у далекој будућности, на једној страни, и наивног позива да се окренемо неким прошлим и давним епским временима, на другој, понудимо сагледавање овог тренутка и ове политичке и међународне ситуације, да потражимо решења за садашње проблеме и да прокрчимо пут ка будућности.

Зато ми јесмо странка садашњости усмерена ка будућности. За све то ми имамо довољно снаге, довољно воље, довољно рационалних, поштених и разборитих грађана који ће следити тај једини пут који нас може одвести у друштво развијених демократских држава. На крају желим да вас поздравим једним нашим слоганом који говори све и значи много, а он гласи: Време је!

Повезане вести

Драгољуб Мићуновић (Фото: Нови магазин)

Драгољуб Мићуновић: Дрско фалсификовање Петог октобра

Београд, 5. октобра 2017.Интервју Драгољуба Мићуновића за Нови магазин Ауторитарни поредак најчешће популистички напада и прошлост и будућност, прошлост...
Проф. др Драгољуб Мићуновић у обраћању поводом Међународног дана демократије (Фото сервис ДС)

Мићуновић: За одбрану демократије

Београд, 15. септембра 2017.Говор проф. др Драгољуба Мићуновића поводом Међународног дана демократије Данас је свечани дан посвећен демократији. Демократија очигледно увек мора да се брани и не...
Драгољуб Мићуновић (Фото: www.dw.com)

Драгољуб Мићуновић: Земља контејнера и лептири око жишка власти

Београд, 14. августа 2017.Интервју Драгољуба Мићуновића за DW Опозиција мора да тражи шансу у подршци оних који су гурнути на дно друштва, каже...
Драгољуб Мићуновић (Фото: Данас, mc.rs, архива)

Драгољуб Мићуновић: Нема дијалога на лажима

Београд, 10. августа 2017.Интервју Драгољуба Мићуновића за Време Позив на „унутрашњи дијалог о Косову“ добро је дошао, који би одговоран политичар и јавни делатник био против...
Драгољуб Мићуновић (Фото: Данас, mc.rs, архива)

Студенти бране грађанско достојанство од популистичке обмане и застрашивања

Београд, 17. априла 2017.Ауторски текст Драгољуба Мићуновића за "Данас" Надам се да ће и демократски оријентисане...