ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Бојан Пајтић, говор на дебати о социјалдемократској левици у Србији

- A +
Председник Демократске странке Бојан Пајтић на дебати ''Социјалдемократска левица у Србији - постизборна анализа'' (Фото: Фондација Фридрих Еберт) Београд, 6. јуна 2014.

Говор председника Демократске странке Бојана Пајтића на дебати "Социјалдемократска левица у Србији — постизборна анализа"

Није тачно да нас данас "у Европу враћају они који су нас извели из света". Ако се тај процес своди на потписивање декларација пре него што их прочитате, а заузврат добијате карт бланш да у Србији радите шта год хоћете — онда то није европеизација Србије. То је србизација Европе. Ако наставимо овако, земља без стратегије, без политике, без демократије, без праведности и солидарности — биће земља без људи. Неће је бити.

Питање успостављања истинског социјалдемократског покрета — а не само странке — данас је питање опстанка Србије. Јашући на понижењу губитника транзиције, а клијентелистички се удварајући тајкунима, садашња власт смањује плате, а повећава порезе и паушалне намете, уништавајући оно мало средње класе у Србији. Укидају се дијалог, критика и слобода говора. Данас у Београду, а сутра у целој земљи, лишавају пензионере новчане помоћи, укидају новац свратиштима за децу, обустављају помоћ за самосталан живот одраслима и старијим лицима са инвалидитетом, одузимају право на помоћ деци без родитељског старања и младима са сметњама у развоју. Запосленим породиљама је смањена помоћ за 60 одсто, а незапосленима упола. Студенти и пензионери остаће без повлашћеног статуса у градском превозу. А куда ће тај новац? Посредно, иде на субвенцију камата од милијарду и двеста милиона евра кредита које власт нуди тајкунима. СНС се понаша као Суперхик — одузима сиромашнима и даје богатима.

Та политика нема никаквог смисла. Обогаљиће Србију.

Председник Демократске странке Бојан Пајтић на дебати ''Социјалдемократска левица у Србији - постизборна анализа'' (Фото: Фондација Фридрих Еберт) Нисам данас на челу Демократске странке да бих наставио политику маркетиншких кампања, бахатости, личног богаћења и погрешних одлука. А да се разумемо — за неке и сам сносим пуну одговорност. Баш зато, данас нећу да будем лидер, него координатор у другачијој Демократској странци, оној која се враћа средњем путу Љубе Давидовића, оној која од начела не одступа, грађане не напушта, у власти се не богати и у опозицији се не понижава.

Ако је тако, морам пре свега јавно да се упитам: Има ли данас Демократска странка пуно морално право да стане на чело блока странака, удружења, невладиних организација и јавних личности који сви заједно захтевају бољу, социјалдемократску Србију.

Одговор је само један: Нисмо заслужили то право. Али још увек имамо обавезу и пуну одговорност. Ако је Србија "нашминканим радикалима" поверовала на реч да су се променили, нека нама поверује на делу. Наш пут ће зато бити тежи, али делотворнији. Демократска странка истински жели да окупи око себе све странке, покрете, удружења и иницијативе, научнике, интелектуалце и јавне личности који искрено верују у то да је живот само један и да га не треба жртвовати похлепи. Треба Србији да понудимо нова решења.

Наш суштински циљ треба да буде не одбрана средње класе, него одбрана средњег слоја (који заправо представља ону Куперову широку коалицију средње и радничке класе, старим речником речено).

Председник Демократске странке Бојан Пајтић на дебати ''Социјалдемократска левица у Србији - постизборна анализа'' (Фото: Фондација Фридрих Еберт) Класу дефинишемо по висини примања, а слој по начину живота. У данашњој Србији постоје само три друштвена слоја: они који живе од веза и капитала, они који живе од помоћи и они који живе од свог рада и од свог знања. Први чине горњи слој који махом живи повлашћено, од "политичког капитализма". То су многи локални богаташи, тајкуни и олигарси. Други чине доњи слој, то су жртве транзиције, људи који су материјално и образовно угрожени (довољно је рећи да скоро четврт милиона незапослених има до основне школе). Трећи слој је средњи слој. То су људи који живе од знања и рада, људи који највише дају држави, људи који су највише заинтересовани за рад, ред, одговорност и солидарност у друштву. То је наша циљна група. Ти људи од Србије могу да направе заједницу. Тим људима треба да понудимо нова решења.

Ми, на пример, треба да скратимо радно време у Србији, да бисмо запослили више људи, повећали продуктивност и смањили ниво стреса и депресије. Радићемо мање, али ће нас радити више. Послодавцима, као у Француској, треба забранити да после радног времена позивају запослене мобилним телефоном. Или нека то плате.

Треба да мењамо пореску политику. Не можемо третирати исто власника текстилне фабрике који запошљава сто радника и власника трговачке компаније који има два запослена и увози текстилну робу из Кине. Овај други зарађује неупоредиво више, а запошљава неупоредиво мање. Зато нам је први значајнији.

Морамо одмах да покренемо програме за запошљавање младих. Ако у Србији скоро 50 одсто младих до 30 година нема посла — то је наш највећи и најгори проблем. Ако то подразумева дељење радног времена са запосленима старијим од 60 година, нека буде и то. Ми живимо у кризи какву свет није видео. Морамо да понудимо решења каква свет није видео.

Наша политика "активног центра" не сме да буде капитализам драстичних социјалних разлика, нити квазисоцијалистичка уравниловка. Наш циљ може бити само хуманији, праведнији и ефикаснији капитализам. Ми не желимо да се такмичимо с напредњацима у десничарском орташтву са олигарсима. Не пристајемо да као они и национал-социјалисти обмањујемо сиромашне и немоћне. Те политике морају бити испод достојанства и Демократске странке и грађана Србије.

Бојан Пајтић, председник Демократске странке

Повезане галерије

Бојан Пајтић: СНС одузима од сиромашних и даје богатима

05 јун 2014(Београд, 5. јуна 2014) Председник Демократске странке Бојан Пајтић изјавио је да владајућа Српска напредна странка (СНС) у Србији одузима од сиромашних и даје богатима. "Та политика нема смисла и она ће обогаљити Србију. Јашући...

Повезане вести

Демократска странка

ДС: Пресуда Младићу задовољење правде

Београд, 22. новембра 2017.Демократска странка сматра да данас Србија коначно улази у завршну фазу поглавља званог Хаг и да је пресуда Ратку Младићу дуго очекивано задовољење правде и...
Председник Демократске странке Драган Шутановац на Самиту лидера социјалдемократских партија у Сарајеву

Завршен самит лидера у Сарајеву, Шутановац: Националисти уништавају земље региона

Сарајево, 19. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац каже да је један од важних закључака...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Неискрени европејци ударили у зид са политиком седења на две столице

Београд, 26. октобра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац за дневни лист Данас изјавио је да су неискрени европејци у...
Шутановац: ДС ће вратити пензије, права за жене и посао за младе

Шутановац: ДС ће вратити пензије, права за жене и посао за младе

Београд, 22. октобра 2017.Обраћајући се делагаткињама и делегатима на изборној конференцији Демократске омладине, Форума пензионера и Форума...
Демократска странка

Изборне конференције Демократске омладине, Форума пензионера и Форума жена ДС

Недеља, 22. октобар 2017. - БеоградИзборне конференције Демократске омладине, Форума пензионера и Форума жена Демократске...