ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Говор Бојана Пајтића на промоцији књиге Драгољуба Мићуновића ''Живот у невремену''

- A +
Председник Демократске странке и председник Покрајинске владе Бојан Пајтић на промоцији књиге Драгољуба Мићуновића ''Живот у невремену'' (Фото сервис ДС)Нови Сад, 1. децембра 2014.

Говор председника Демократске странке Бојана Пајтића на промоцији књиге Драгољуба Мићуновића "Живот у невремену"

"Довољан је чак и летимичан поглед на садржај ове књиге, па да вам се од политичког вртлога Србије заврти у глави. Јер, за свега десет година, од оснивања Демократске странке до почетка овог миленијума, преживели смо толико колико срећне земље не саберу за цео век. Ретки су народи којима се историја догађа тако убрзано, агресивно и узбуркано, а да — у ствари — готово све то време трагично тапкају у месту. А још су ређи људи као што је професор Драгољуб Мићуновић, који су у тако смутним и турбулентним годинама сачували достојанство, интегритет и ореол интелектуалца. Јер теже је та времена било живети и образом наџивети, него их после разлагати и описивати.

Где год је великих вртлога, превирања и комешања, ту се много талога попне на површину. У том муљу ваља остати чист и доследан. А то се може на само један начин — кад свету више дајеш него што од њега хоћеш да узмеш. Кад не живиш од политике, него за њу. Као професор Мићуновић.

Бојан Пајтић и Драгољуб Мићуновић на промоцији књиге ''Живот у невремену'' у Новом Саду (Фото сервис ДС)Искуство Драгољуба Мићуновића, филозофа, социолога, стручњака за историју друштвених теорија — дакле интелектуалца par excellence — показује нам још нешто важно. Из њега видимо колико је овде мало простора и мало времена, мало људи и мало пажње посвећено разуму, дијалогу, толеранцији и јавном сучељавању дискурса. Као да овде никад није време за делиберативну демократију. Увек је невреме.

Свуда се и сваком у животу деси неко невреме. Само се овде, на Балкану, невремену догађају животи.

Професор Мићуновић, после свега што је прошао и проживео, после свега у чему је био учесник и сведок, помирљиво каже да заправо све изгледа много страшније него што заправо јесте. Да се може издржати више него што се мисли. И да све, ипак, на крају прође. Кажу да на Балкану не постоји оптимиста с искуством. Осим професора Мићуновића.

Очекујући трећу књигу његових мемоара, ми већ за прве две можемо да кажемо да су нас задужиле. Историографски, политички, теоријски и научно. Једини начин да једном од оснивача модерне Демократске странке тај дуг вратимо јесте да растерамо невреме и да муљ вратимо на дно. Да Србију примеримо себи и свету. Баш онако како се за то бори аутор ових мемоара кроз цео свој бурни и величанствени животни век."

Информативна служба ДС

Повезане вести

Драгољуб Мићуновић (Фото: Нови магазин)

Драгољуб Мићуновић: Дрско фалсификовање Петог октобра

Београд, 5. октобра 2017.Интервју Драгољуба Мићуновића за Нови магазин Ауторитарни поредак најчешће популистички напада и прошлост и будућност, прошлост...
Проф. др Драгољуб Мићуновић у обраћању поводом Међународног дана демократије (Фото сервис ДС)

Мићуновић: За одбрану демократије

Београд, 15. септембра 2017.Говор проф. др Драгољуба Мићуновића поводом Међународног дана демократије Данас је свечани дан посвећен демократији. Демократија очигледно увек мора да се брани и не...
Драгољуб Мићуновић (Фото: www.dw.com)

Драгољуб Мићуновић: Земља контејнера и лептири око жишка власти

Београд, 14. августа 2017.Интервју Драгољуба Мићуновића за DW Опозиција мора да тражи шансу у подршци оних који су гурнути на дно друштва, каже...
Драгољуб Мићуновић (Фото: Данас, mc.rs, архива)

Драгољуб Мићуновић: Нема дијалога на лажима

Београд, 10. августа 2017.Интервју Драгољуба Мићуновића за Време Позив на „унутрашњи дијалог о Косову“ добро је дошао, који би одговоран политичар и јавни делатник био против...
Драгољуб Мићуновић (Фото: Данас, mc.rs, архива)

Студенти бране грађанско достојанство од популистичке обмане и застрашивања

Београд, 17. априла 2017.Ауторски текст Драгољуба Мићуновића за "Данас" Надам се да ће и демократски оријентисане...