ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

ЈЕДНА ЕВРОПА - НАША ЕВРОПА

- A +
Председник Борис Тадић на седници Комитета министара СЕГовор председника Бориса Тадића на отварању 1000. седнице Комитета министара Савета Европе

Госпођо председавајућа,
господине министре,
господине генерални секретару,
екселенције,
даме и господо,

Задовољство ми је да вас поздравим овде у Београду, у Србији, и да вам честитам одржавање ваше јубиларне хиљадите седнице.

Србија, председавајући Комитета министара, је веома почаствована да Савет Европе овај јубилеј обележава у Београду.

Овај импозантан број састанака говори о дугој историји Организације и њеном континуитету. Током скоро 60 година постојања, Савет Европе је прошао кроз много различитих фаза у свом раду. Тај рад је, на неки начин, пресек и одраз процеса трансформације кроз који је Европа прошла од 1949. године до данас.

Прешли смо дугачак пут од времена када је Европа још била у рушевинама након Другог светског рата и убрзо затим изложена новим политичким и војним поделама, све до данас, када се визија јединствене Европе – Европе без линија поделе – претвара у стварност.

Србија одлучна да што пре постане пуноправни члан Европске уније

Занимљива симболика је да се Савет Европе данас састаје у Београду који је, као главни град некадашње Југославије, деценијама био спона између истока и запада Европе.

Данас се Србија, нажалост, налази на зачељу европских интеграција. Одлучни смо, међутим, да то променимо и да што пре постанемо пуноправни члан Европске уније. Активно чланство у Савету Европе нам помаже да тај циљ остваримо.

На том путу и у тој линији континуитета водила су нас уверења и вредности које са вама делимо – људска права, демократија и владавина права, које је Савет Европе упорно ширио нашим континентом.

Права грађана морамо да поштујемо и стално унапређујемо

У том процесу развијени су инструменти и институције на којима се данас темеље мир, стабилност и демократија у Европи. Да поменем само Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода и Европски суд за људска права.

Ови инструменти и институције дефинишу грађанска, политичка, социјална и економска права грађана нашег континента с једне стране, а са друге стране обавезе наших држава да их гарантујемо и поштујемо. Та права морамо стално да унапређујемо како бисмо градили хуманију, просперитетнију и толерантнију Европу.

Од сваког од нас се очекује да и лично доприносимо јачању демократије, индивидуалних слобода, владавине права и људских и мањинских права.

Србија отворена за пуну и искрену сарадњу

Председник Борис Тадић на седници Комитета министара СЕДаме и господо,

Србија је тек четири године чланица ове наше заједничке паневропске организације. За те четири године осетили смо у пуној мери предности сарадње у оквиру Савета Европе.

С друге стране, надамо се да успевамо, континуирано и конструктивно, да допринесемо ширењу и јачању порука Савета Европе, посебно у нашем региону, Југоисточној Европи.

Србија је одлучна да снажно доприноси јачању регионалне стабилности, просперитета и убрзане демократизације у Југоисточној Европи, пре свега тако што доследно промовише људска, посебно мањинска права, трајни мир, толеранцију и помирење, и што је отворена за пуну и искрену сарадњу са свим својим суседима.

Задовољење правде отвара пут за нови корак напред

Поменуо сам помирење. Демократија не може да се развија без потпуног и отвореног суочавања са прошлошћу. Ми не можемо, нажалост, да избришемо све што се догодило деведесетих година прошлог века у овој регији, али морамо да радимо заједно како бисмо нашем региону обезбедили много бољу будућност.

Зато је Република Србија у потпуности посвећена пуној сарадњи са Хашким трибуналом. Сви оптуженици за ратне злочине морају бити пронађени, ухапшени и пребачени у Хаг. То није само наша међународна обавеза – то је наш морални дуг према нашим суседима и свету, али пре и изнад свега према нама самима.

Задовољење правде отвара пут да остваримо нови корак напред, али пре свега да раскинемо са недавном прошлошћу и прихватимо европске вредности поштовања људског живота, слободе другог и етничког, верског и културног диверзитета.

Млади људи су снага која ће Србију водити на путу европских интеграција

Изузетно ми је драго и што ћете имати прилику да разговарате и са представницима цивилног друштва и организација младих Србије.

Организације цивилног друштва су током тешких година које су за нама имале виталну улогу у настојањима да вредности које промовише Савет Европе, и поред многих препрека, буду заступљене и у Србији.

Мислим да не треба посебно да наглашавам да су млади људи које ћете срести, у ствари снага која ће Србију у предстојећем периоду водити на путу европских интеграција.

Србија јача институције у складу са европским стандардима

Седница Комитета министара Савета Европе, Београд, 22. јун 2007.Даме и господо,

У Србији тренутно водимо живу демократску дебату. Јачамо институције у складу са европским стандардима. Крајем прошле године Србија је усвојила нови Устав. Након тога су уследили демократски избори и формирана је нова, проевропски оријентисана влада Републике Србије, пре нешто више од месец дана.

Србија – као мултиетничка, мултиконфесионална и мултикултурна земља – унапређује људска, грађанска и мањинска права, и то су циљеви високо постављени на листи наших дугорочних приоритета.

Етничка и културна разноликост која постоји у Србији служи на добробит свих и обогаћује наше друштво. Стога посебно посвећујемо пажњу националним мањинама које су део нашег идентитета.

Наставићемо и убудуће да се ангажујемо да се историјски и неправедно маргинализоване групе, попут на пример Рома, оснаже и у већој мери укључе у све сфере друштвеног и политичког живота.

Не треба потценити спремност Србије на компромис о Косову

Екселенције,

Дозволите ми да кажем неколико речи и о проблему наше јужне покрајине Косова и Метохије.

Желим да подсетим да је основна позиција Београда очување територијалне целовитости и суверенитета Републике Србије у складу са резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

У исто време верујем да ћемо кроз конструктиван дијалог, односно даље преговоре са Приштином, доћи до компромисног, обострано прихватљивог решења.

Уверен сам да је могуће наћи решење које би са једне стране дало веома широку аутономију Косову, а са друге стране очувало суверенитет и територијални интегритет Србије. Никако не треба потценити спремност Србије на компромис.

"Не желимо да будемо део европског проблема, већ део европског решења"

Председник Борис Тадић на седници Комитета министара Савета Европе, Београд, 22. јун 2007.У овом процесу се водимо вредностима које ће нам крчити пут ка европским интеграцијама. Не желимо да будемо део европског проблема, већ део европског решења. Србија изражава јасну намеру да постане пуноправан члан Европске Уније, не одричући се притом свог територијалног интегритета.

Савет Европе је до сада имао принципијелан став пуног поштовања територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије као државе чланице Савета Европе. Захвални смо на тој подршци и разумевању.

У последњих 50 година Европа је увек била у стању да пронађе креативна решења за различите конфликте. Надам се да ћемо, радећи заједно и пре свега посредством дијалога, уз помоћ Европе изнова доћи до таквог решења и у случају будућег статуса за Косово.

Европа непотпуна без Србије и без Западног Балкана

Драги пријатељи,

Овде смо се окупили јер делимо исту визију – визију уједињене Европе.

Уверен сам да је без Србије и без Западног Балкана Европа непотпуна, да јој недостаје један озбиљан историјски и културно вишеслојан простор битан за њен идентитет.

Јачање европског идентитета и јединства заснованог на основним вредностима нашег заједничког наслеђа и културне разноликости показује се и на примеру рада Савета Европе са земљама Балкана.

Савет Европе је дао изузетан допринос разумевању и зближавању овог региона европској породици народа. Од њега очекујемо да и даље буде са нама и уз нас.

У име ове визије дозволите ми и да завршим овај говор понављајући крилатицу која је и водила моју земљу током припреме ове седнице нашег председавања Саветом Европе: Једна Европа, наша Европа.

Хиљадита седница Комитета министара Савета Европе, Београд, 22. јун 2007.

Повезане вести

Татјана Манојловић (Фото: Данас, архива)

Жене у транзицији

Београд, 24. новембра 2017.Ауторски текст Татјане Манојловић за Данас * Чак 70 одсто најсиромашнијих људи на планети су жене Форум жена Демократске странке апелује на хитност у поступку усвајања Закона о родној равноправности,...
Потпредседница Демократске странке Тамара Трипић (Фото архива)

Трипић (ДС): Министар Шарчевић мора бити смењен јер оправдава насиље

Београд, 23. новембра 2017. Поводом реакције министра Шарчевића на вршњачко насиље, потпредседница Демократске странке Тамара Трипић...
Божовић и Виденовић у Бриселу: Србија касни у ЕУ јер се газе институције

Божовић и Виденовић у Бриселу: Србија касни у ЕУ јер се газе институције

Брисел, 23. новембра 2017.Народни посланици Демократске странке Балша Божовић и Маја Виденовић завршили су посету Бриселу током...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Зарђала кашика у Европи

Крушевац, 23. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Кад неко после година ревносног ношења Шешељевог шињела схвати да је тај комад гардеробе демоде, па хватајући корак са светским модним...
Демократска странка

ДС: Пресуда Младићу задовољење правде

Београд, 22. новембра 2017.Демократска странка сматра да данас Србија коначно улази у завршну фазу поглавља званог Хаг и да је пресуда Ратку Младићу дуго очекивано задовољење правде и...