ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Говор председника Бориса Тадића у Народној скупштини Републике Србије

- A +
Председник Републике Србије Борис ТадићБеоград, 24. јула 2007.

Поштовани председниче Народне скупштине Републике Србије, председниче Владе Републике Србије, господо министри, уважени народни посланици,

Прошло је годину и по дана од када су, у фебруару 2005, под окриљем специјаног изасланика Уједињених нација, Мартија Ахтисарија, почели бечки преговори о будућем статусу Косова и Метохије. Државни преговарачки тим је, ослоњен на Платформу, уз пуну подршку Скупштине, доследно заступао успостављање суштинске аутономије за јужну покрајину Србије, у складу са одредбама Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Бранећи државни суверенитет и територијални интегритет Србије, наш преговарачки тим је понудио модел децентрализације, заснован на европским решењима, који би ефикасно заштитио интересе угрожене српске заједнице у покрајини и других, неалбанских етничких заједница. Полазећи од чврстог става да је било каква независност Косова апсолутно неприхватљива, државни преговарачки тим је косовским Албанцима понудио посебна права и надлежности за аутономан развој њихове заједнице унутар Републике Србије.

Резултат бечких преговора, као што је познато, није довео до пожељног компрoмиса прихватљивог за обе преговарачке стране - за Београд и Приштину - нити до решења којим би се обостраном сагласношћу, уз примену европских вредности, трајно решио један стари међуетнички сукоб, отворила перспектива помирења и заједничког живота унутар модерне, демократске и европске Србије. Упркос нашој истинској спремности за постизањем компромиса, ни са албанске стране, нити код међународних посредника, није било воље да се уваже легитимни интереси демократске Србије и специфичне потребе угрожене српске заједнице у покрајини, као и других заједница које су доживеле изгон, попут ромске и горанске.

Супротно томе, предлог Мартија Ахтисарија отварао је врата независности јужне српске покрајине, а Србима са Косова нудио је знатно мање од онога што имају данас, а што је, већ осму годину, недовољно за заштиту њихових виталних интереса, њихов опстанак и повратак у властите домове. Да потсетим, више од 200.000 Срба напустило је Косово 1999. године. До данас, према званичним подацима УНХЦР-а вратило се само њих 7.100.

На неуспех бечких преговора надовезало се и одсуство сагласности сталних чланица Савета безбедности Уједињених нација око садржаја нове резолуције везане за будући статус Косова и Метохије. Јединство у државној политици према решавању питања Косова донело је Србији и одговарајућу подршку у међународној заједници, међу појединим чланицама ЕУ, али пре свега у Русији, чијим је залагањем за очување начела међународног права, створена могућност за нове преговоре, и то без одређивања рокова и унапред дефинисаног исхода.

Данас се преговори стављају под окриље Контакт групе, али легитимну одлуку о будућем статусу Косова може донети само Савет безбедности. Једино одлука те институције Уједињених нација може имати потврду међународног права.

Поштовани посланици,
даме и господо,

Позиција Србије, имајући у виду тренутак када су преговори о Косову започети, данас је кудикамо боља, али то не значи да смо у сјајној ситуацији и да је све решено.

Нас чекају врло тешки дани и преговори којима се још не зна нити форма, нити ко ће их водити и све то тек треба да буде дефинисано.

У сваком случају, стичу се нове шансе за одбрану суверенитета и територијалног интегритета Србије и ствара се могућност да процес преговора на крају за резултат има компромисно решење прихватљиво за обе стране.

Између два сазива Народне скупштине Републике Србије, државни преговарачки тим је, доследан Платформи и мандату народног представништва, успео најпре да одложи, а затим и да оспори унапред спремљен план о неизбежној независности Косова, који би само био оверен коначним предлогом, сада већ потпуно оспореног Ахтисаријевог плана. Највиши представници Србије су у марту ове године, у завршној сесији бечких преговора, Ахтисаријев план одбацили као једностран и неприхватљив.

Данас, после формирања нове Владе Републике Србије, неопходно је да се образује нови преговарачки тим, који ће у следећој етапи преговора о будућем статусу Косова, имати јасно одређен мандат и одговарајућа овлашћења за представљање нових идеја које ће помоћи да се дође до компромисног решења за статус покрајине у пуном складу са међународним правом. Уз пуно поштовање територијалног интегритета Републике Србије, ми се залажемо да се до таквог решења дође дипломатским, правним и мирним средствима, а не ратом и новим насиљем.

Дозволите да потсетим да историјат српско-албанског сукоба траје деценијама уназад и да је кулминирао деведесетих година. Ипак, један од најгласнијих аргумената који се у међународној заједници користи као повод за давање независности косовским Албанцима јесте насиље Милошевићевог режима. У исто време, чак и неки од преговарача истичу да Косову треба дати независност да би се избегло потенцијално насиље Албанаца над Србима. Једна се страна, дакле, кажњава због примене насиља одузимањем дела територије, а друга награђује добијањем независности само да не би прибегла насиљу.

Данашња демократска Србија не прихвата да је претња насиљем аргумент за прекрајање граница легитимних демократија и рушење норми међународног права. Србија зато упозорава на несагледиве последице овакве непринципијелне, погрешне и опасне политике, и остаје привржена трагању за мирних и дипломатским решењем.

Претње косовских Албанаца су, понављам, у оштрој супротности са европским, демократским решењима, за које се залаже Србија штитећи интересе свих својих грађана, што наравно подразумева и косовске Албанце. Стога позивам Албанце са Косова и Метохије да се уздрже од сваког облика насилног и једностраног приступа решавању статуса покрајине, а њихове легитимне представнике да приступе обновљеним преговорима у духу демократског дијалога који би водио међуетничком помирењу.

Скупштинска резолуција о Косову и Метохији треба да констатује да је Србија у преговорима о будућем статусу покрајине дефинисала јединствени државни став.

Ова Резолуција треба још једном да потврди политику Србије у процесу решавања будућег статуса Косова и да иза ње стану све државне институције. То ће бити значајна порука међународним политичким чиниоцима. Резолуцијом се поново потврђује да ће се Србија борити свим политичким и правним средствима за очување интегритета и суверенитета на целој својој територији.

Важно је да Влада Републике Србије састави преговарачки тим. Тако би институција која је надлежна за преговоре добила мандат Народне скупштине Републике Србије да спроводећи јединствену државну политику заузме позицију тражења решења за Косово које је прихватљиво за обе стране. Чувајући интегритет и суверенитет Србије, ми не треба унапред да дефинишемо мере према оним државама које би евентуално унилатерално признале независност Косова, јер би на тај начин прејудицирали по нас неповољно решење. Уместо тога, Србија мора доследно, аргументовано и упорно да настави одбрану својих националних интереса у предстојећем преговарачком процесу.

Господо народни посланици,

Предстоје интензивне консултације са међународном заједницом, Европском унијом, Русијом и САД, око форме будућих преговора, око надлежности, броја нових посредника, као и о другим техничким детаљима везаним за преговоре. Због тога, очекујем да Народна скупштина Републике Србије, данас усвоји предложену резолуцију, да Влади Републике Србије повери мандат да образује нови преговарачки тим и подржи даље напоре за очување Косова и Метохије.

Хвала на пажњи.

Повезане вести

Демократска странка

ДС: Пресуда Младићу задовољење правде

Београд, 22. новембра 2017.Демократска странка сматра да данас Србија коначно улази у завршну фазу поглавља званог Хаг и да је пресуда Ратку Младићу дуго очекивано задовољење правде и...
Шутановац и Заев: Наставак међусобне сарадње

Шутановац и Заев: Наставак међусобне сарадње

Београд, 21. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац састао се са председником Владе Републике Македоније и СДСМ Зораном Заевим у Београду. Разменили су...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Вучићеве сеансе и непријатељски зачини

Крушевац, 20. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Упутство за употребу страха по рецепту Српске напредне странке У Србији, у којој се грађани од малена плаше убитачним...
Председник Демократске странке Драган Шутановац на Самиту лидера социјалдемократских партија у Сарајеву

Завршен самит лидера у Сарајеву, Шутановац: Националисти уништавају земље региона

Сарајево, 19. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац каже да је један од важних закључака...
Председник Покрајинског одбора Демократске странке за Војводину Мирослав Васин (www.vojvodina.gov.rs, архива)

ДС: Обуставити приватизацију Луке Нови Сад

Нови Сад, 18. новембра 2017.Лука Нови Сад има промет од преко милион тона робе годишње, статус луке од посебног европског значаја, представља бренд Новог Сада и значајну развојну шансу....