ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Говор председника Тадића на 62. заседању Генералне скупштине Уједињених нација

- A +
Председник Србије Борис ТадићЊујорк, 27. септембра 2007.

Поштовани господине председавајући,
Ваше екселенције,
Даме и господо,

Желим да изразим задовољство због могућности да се у име Републике Србије обратим Генералној скупштини Уједињених нација, највишем телу светске породице суверених држава.

Упућујем честитке генералном секретару Уједињених нација господину Бан Ки Муну, поводом његовог избора на врло одговорну дужност. Такође, честитам и новоизабраном председнику Генералне скупштине господину Срђану Кериму, који долази из нашег региона југоисточне Европе.  

Република Србија види изузетан значај улоге Светске организације, посебно Савета безбедности, у одржавању мира и безбедности у свету, као и у заштити суверенитета и територијалног интегритета држава чланица Уједињених нација. Полазећи од Повеље Уједињених нација, као темеља савременог међународно-правног поретка, Србија се залаже за њену доследну примену.

Шездесет друго заседање Генералне скупштине одржава се у веома важном тренутку за Србију јер је у току преговарачки процес о будућем статусу наше покрајине Косова и Метохије. Полазећи од чврстог става да је независност Косова за Србију неприхватљива, косовским Албанцима смо понудили посебна права и надлежности за аутономан развој њихове заједнице унутар Републике Србије.

Бранећи државни суверенитет и територијални интегритет Србије, наш преговарачки тим је понудио модел децентрализације, заснован на европским решењима, који би ефикасно заштитио интересе косовских Албанаца, али и угрожене српске као и других, неалбанских етничких заједница у покрајини.

Србија нуди решења којим би се обостраном сагласношћу, уз примену европских вредности и правила, трајно решио један стари међуетнички сукоб, отворила перспектива помирења и заједничког живота унутар модерне, демократске и европске Србије. Наша земља је спремна за постизање компромиса, али истиче да морају да се уваже легитимни интереси демократске Србије и специфичне потребе угрожене српске заједнице у покрајини, као и других заједница које су доживеле изгон, попут ромске и горанске.

Да подсетим, више од 200.000 Срба напустило је Косово од 1999.године. До данас, према званичним подацима УНХЦР-а, вратило се само њих 7.100.

Председник Србије Борис ТадићДанас се преговори одвијају под окриљем Контакт групе, али легитимну одлуку о будућем статусу Косова може донети само Савет безбедности Уједињених нација. Једино одлука те институције може имати упориште у међународном праву.

Инсистирајући на поштовању територијалног интегритета Републике Србије, ми се залажемо да се до компромисног решења дође дипломатским, правним и мирним средствима, а никако ратом и насиљем. Управо због тога демократска Србија не прихвата да је претња насиљем стране са којом преговарамо, аргумент за прекрајање граница легитимних демократија и рушење норми међународног права. Србија зато упорно упозорава на несагледиве последице овакве непринципијелне и опасне политике, и остаје привржена трагању за мирним и компромисним решењем кроз дијалог, уз пуно поштовање Повеље Уједињених нација.

Србија такође упозорава да се у последње време чују претње да ће косовске привремене институције једнострано прогласити независност 11. децембра. Указујемо на то због чињенице да после евентуалног једностраног признања независности Косова међународни правни поредак никада више не би био исти, а многи сепаратистички покрети у свету искористили би новоуспостављени преседан. На тај начин били би дестабилизовани многи региони у свету.

Зато позивамо легитимне представнике косовских Албанаца да приступе обновљеним преговорима, без прејудицирања исхода, како би дошли до компромисног решења прихватљивог за обе стране, које би водило дугорочном српско-албанском помирењу.

Господине председавајући,
Даме и господо,

Србија ове године председава Комитетом министара Савета Европе. У том својству настојимо да дамо максималан допринос јачању демократије, заштити људских права и владавини права, основним вредностима ове најстарије пан-европске организације. Такође, радимо на јачању синергије између Савета Европе и Уједињених нација, нарочито у домену људских права.

Стратешки интерес Србије је да постане чланица Европске уније. Настојимо да до краја 2008. године постанемо кандидат за пуноправно чланство. Ангажовани смо и у процесу евроатланских интергација, у програму Партнерство за мир. Тиме јасно манифестујемо прихватање европских вредности и спремност да се развијамо у складу са највишим европским стандардима.

Уверени смо да је европска перспектива читавог Западног Балкана најефикаснији пут за стабилизовање ситуације и убрзавање развоја свих земаља региона. Само на тај начин имаћемо трајно превазилажење проблема наслеђених из прошлости, подстицање духа толеранције и осећање привржености истим циљевима и вредностима, и то ће представљати основу за изградњу стабилног и трајног мира у нашем региону.

Председник Србије Борис ТадићНажалост, питање ратних злочина и даље оптерећује односе земаља на Балкану. Србија, са своје стране, чини све што је у њеној моћи да оптужени за ратне злочине буду лоцирани, ухапшени и пребачени у Хаг, и тиме показује потпуну опредељеност да успешно оконча сарадњу са Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију. То није само наша међународна обавеза, то дугујемо пре свега себи, али и својим суседима. Кажњавањем злочинаца и изградњом стабилног и просперитетног региона, нашег заједничког простора интегрисаног у Европску унију, можемо да обезбедимо бољу будућност за све грађане.

Међутим, са задовољством и оптимизмом можемо констатовати да простор југоисточне Европе, корак по корак, израста у регион добросуседства и сарадње. Бројни су примери врло успешних иницијатива и конкретних облика сарадње, чији је допринос у јачању мира и узајамног поверења изузетно значајан. Готово да нема области у којој већ нисмо успоставили неки механизам међусобне сарадње. То недвосмислено потврђује да се ради о трајном, стратешком опредељењу свих држава на Балкану, и одраз је њиховог заједничког стремљења ка пуном укључивању нашег региона у европске интеграције.

Даме и господо,

Глобални проблеми захтевају глобалан одговор и то обавезује све државе чланице на активно учешће у њиховом решавању. Данас, када се суочавамо са потпуно новим и специфичним изазовима ,који прете светском миру и безбедности и угрожавају општи развој и просперитет, све више смо свесни да су нам Уједињене нације веома потребне, можда и више него икада раније.

Тероризам је један од најопаснијих савремених изазова. Ефикасна борба за његово искорењивање изискује глобалан, координисан приступ, али и активно деловање на регионалном и државном нивоу. Србија је прошле године била домаћин регионалног Самита о борби против тероризма, организованог криминала и корупције.

Сарађујемо, дакле, врло блиско са суседима како би предупредили опасности, а одличан пример сарадње је и недавно одржана здружена војна вежба Војски Србије, Румуније и Бугарске, којом је демонстрирано заједништво у одбрани од евентуалног тероризма и сваке друге претње по безбедност грађана наше три земље.

Такође, Србија је иницирала потписивање споразума са земљама суседима о сарадњи у заштити од природних непогода. Недавни катастрофални пожари, који су задесили Грчку и начин на који смо реаговали показује колико су на балканском простору сви упућени једни на друге и колико је међусобна солидарност витално важна.

Даме и господо,

У свету и даље постоје бројна кризна жаришта, која још нису угашена, нека и даље ескалирају, а неки нови изазови опасно прете да доведу до сукоба са несагледивим последицама, разарањима и хуманитарним катастрофама. Досадашње искуство још више нас учвршћује у уверењу да се до трајног, праведног и стабилног мира и безбедности може доћи само мирним путем, кроз дијалог, међусобно уважавање и сарадњу.

Србија је чврсто уверена да Уједињене нације остају незамењив међународни ауторитет и механизам за спречавање криза и решавање сукоба. Успешно и правовремено распоређивање мировних снага УН представља важан аспект очувања међународног мира и безбедности у свету. Подржавамо напоре Организације за даље јачање ефикасности њених мировних капацитета.

Зато Србија сматра да само окупљени око заједничких циљева и уједињени у акцији можемо се ефикасно одупрети опасностима од глобалних изазова међународном миру и безбедности – тероризму, ратоборном екстремизму, масовном сиромаштву, организованом криминалу, пандемијским болестима, као и штетним последицама климатских промена.

Председник Србије Борис ТадићЈедан од најактуелнијих проблема нашег доба, свакако је проблем глобалног загревања и то је с разлогом једна од централних тема 62. заседања Генералне скупштине. Овај климатски феномен, са могућим несагледивим последицама по целокупно човечанство, не познаје државне границе, нити мимоилази било који део света. Стога, његово решавање захтева врло озбиљан приступ, не трпи оклевање и мора да укључи све чланице Уједињене нације. Република Србија је, у оквиру Београдске иницијативе, предложила да се на заустављању глобалног загревања ради и на регионалном нивоу и да се у том циљу у Београду оснује Регионални центар за југоисточну Европу. Такође смо нагласили да планови за смањење штетних емисија морају узети у обзир и степен економске развијености различитих држава.

Даме и господо,

Комплекс односа између различитих култура, цивилизација и религија, такође је питање које заслужује да буде у фокусу пажње Уједињених нација. Република Србија, као истински мултиетничка, мултиконфесионална и мултикултурална земља, у потпуности разуме сву осетљивост ових питања и према њима се односи са дужном пажњом. Дубоко смо свесни да свет у 21. веку не сме почивати на нетолеранцији по било ком основу. На нама лидерима држава чланица УН велика је одговорност да не штедимо напоре како би свеколика разноликост у свету била схваћена и прихваћена као опште богатство, а не као повод нових раздора. Дијалог и међусобна толеранција морају уистину превладати, као основни принципи у међусобним односима, како унутар држава, тако и у најширим међународним оквирима.

Као одговорна чланица светске заједнице и међународних организација, Србија у потпуности поштује Повељу Уједињених нација и њом успостављени међународно-правни поредак. Градећи истински демократско друштво у сопственој земљи, залажемо се и за демократизацију односа у свету, на основи стриктне примене Повеље и других општеприхваћених норми и стандарда.

Чврсто смо уверени да само равноправна сарадња међу државама и народима, поштовање основних људских права и слобода и пуно међусобно уважавање, представљају гарант стабилног мира и безбедности у свету.

Истовремено, без политичке стабилности и економског просперитета држава, нема ни успешне сарадње на билатералном, регионалном и глобалном плану. Предуслов за то је интензиван економски развој, који подразумева равноправан приступ новим технологијама и достигнућима савремене науке.

Даме и господо,

Република Србија је спремна да се активно ангажује, заједно са другим земљама, у процесу реформе и ревитализације Организације Уједињених нација, како би она могла ефикасно да се суочи са свим изазовима нашег времена. Наша историјска одговорност је да будућим генерацијама осигурамо много боље окружење од овога у којем ми данас живимо.

Србија остаје трајно опредељена ка остваривању циљева Уједињених нација и спремна да заједно са другим државама ради на даљем јачању интегритета Светске организације, у складу са њеном Повељом.

Хвала на пажњи.

(Извор: сајт председника Србије)

Повезане вести

Народна посланица Демократске странке Александра Јерков на заседању Интерпарламентарне уније (Фото: www.flickr.com/inter-parliamentary-union)

Јерков изабрана у Комитет за људска права

Санкт Петерсбург, 15. октобра 2017.Народна посланица Демократске странке Александра Јерков изабрана је за чланицу Комитета за људска права парламентараца у Интерпарламентарној унији. Комитет...
Драгољуб Мићуновић (Фото: Нови магазин)

Драгољуб Мићуновић: Дрско фалсификовање Петог октобра

Београд, 5. октобра 2017.Интервју Драгољуба Мићуновића за Нови магазин Ауторитарни поредак најчешће популистички напада и прошлост и будућност, прошлост...
Никола Лунић, капетан бојног брода у пензији и секретар ресорног одбора за безбедност, одбрану и ванредне ситуације Демократске странке

Мигови, коњи и национални интерес

Београд, 3. октобра 2017.Ауторски текст Николе Лунића за "Данас" Влада Србије одавно је напустила политику војне неутралности * Нико не даје одговор зашто Војска одржава ергелу са арапским коњима...
Проф. др Драгољуб Мићуновић у обраћању поводом Међународног дана демократије (Фото сервис ДС)

Мићуновић: За одбрану демократије

Београд, 15. септембра 2017.Говор проф. др Драгољуба Мићуновића поводом Међународног дана демократије Данас је свечани дан посвећен демократији. Демократија очигледно увек мора да се брани и не...
Балша Божовић, народни посланик Демократске странке и председник Градског одбора ДС Београд (Фото сервис ДС, архива)

Сменом директора Шарчевић понижава Београд

Београд, 6. септембра 2017.Изјава Балше Божовића, народног посланика и председника Градског одбора ДС Београд: Притисцима које министар просвете Младен Шарчевић врши да би се сменио...