ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Говор председника Бориса Тадића у Народној скупштини Републике Србије

- A +
Председник Србије Борис Тадић Београд, 26. децембра 2007.

Господине председниче Народне скупштине,

Даме и господо Народни посланици,

Господине председниче Владе,

Поштовани министри,

Дозволите ми да се кратко осврнем на ток преговора о будућем статусу Косова и Метохије. Преговори који су вођени у протекле две године били су веома тешки и неизвесни.

Преговарачки тим који је је добио мандат од ове скупштине, радио је добро свој посао, доследно се залажући за принцип очувања територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије.

Снага позиције државног преговарачког тима у преговорима била је у томе што смо наступали јединствено, користећи демократска, дипломатска и правна средства, њих је пратила снажна аргументација сваког нашег предлога.  

Захваљујући оваквом приступу преговори интензивно трају ево већ две године, упркос сталним претњама и прогнозама које долазе са најразличитијих страна, које упорно, свако мало, говоре да ће управо на тај и тај датум Косово постати независно.

А ево сви смо овде сведоци да и после свих тих гласина Косово и даље није независно.

Због тога морамо наставити да бранимо свој државни и национални интерес на исти начин и са истом упорношћу као и до сада. Сваки други приступ преговорима или промена јединствене државне политике престављао би увођење Србије и њених грађана у ризик, у неизвесност.

Уверен сам да нико у овој сали нема озбиљне примедбе на принципе на којима се заснива одбрана наших државних интереса и перспективе наших грађана.Свако одустајање од принципа на којима се темељи Влада Републике Србије и одбрана Косова и Метохије, у суштини би била предаја пред проблемима које Србија има.

Ми изабрани представници грађана на предају немамо право. И због тога тражим од вас да наставимо да интересе државе и грађана бранимо пуним капацитетом.

Поштовани посланици,

Србија је у преговорима о будућем статусу Косова имала проактиван став и иницијативу. Својим предлозима отворили смо могућност за постизање компромиса који би уважавао легитимне интерес и косовских Албанаца, и Срба и других неалбанаца и државе Србије.

Нажалост у том процесу на другој страни нисмо имали саговорника. Приштинска делегација упорно се трудила да се по сваку избегне тема преговора, будући статус Косова, покушавајући да разговор одведе на криви колосек, на постстатусна питања. Што наравно, ми ниједног тренутка нисмо дозволили.

За нас једина тема преговора јесте будући статус КиМ и живот људи у нашој покрајини.

Предлагали смо модалитете најшире могуће аутономије по узору на оне које функционишу у свету, неке од њих и више деценија, неке краће, као што су модели Оландских острва или Хонг Конга.

Наравно преговарачки тим није имао идеју да ти модели буду пресликани, већ да се примене одговарајућа искуства која су се у пракси доказала. Уверени смо да је овде, на Балкану, могуће конфликте и несугласице решавати компромисом.

Због тога смо позивали и упорно позивамо на наставак преговора јер смо уверени да је решење прихватљиво за обе стране могуће пронаћи. И у том смислу добродошао је сваки предлог у корист наставка преговора о статусу Косова, јер је дугорочно, стабилно и мирно решење интерес свих држава и народа у региону.

Даме и господо,

Када говорим о предлозима ту пре свега мислим на подршку и иницијативу која долази од Руске Федерације. Веома је значајно и саопштење са састанка троје шефова дипломатија Грчке, Румуније и Бугарске у коме се наводи да дипломатски напори за постизање споразума о Косову нису исцрпљени.

Седница Савета безбедности УН, од 19. децембра, показала је да у том телу постоји дубока подељеност по питању Косова.

Та ситуацији говори у прилог нашем ставу о потреби наставка преговора.

Нова седница Савета безбедности УН биће одржана 9. јануара, на тему Косова, и на њој ћу заступати нашу државну политику.

Што се тиче најаве декларације о унилатералном проглашењу независности Косова, подсетио бих да су такве најаве из Приштине долазиле и протеклих година. Једну су такву одлуку привремене институције на Косову већ донеле, али она је одмах била поништена.

Што се тиче Србије она би сваку поновну одлуку те врсте одмах прогласила неважећом.

Србија никада неће прихватити независност Косова.

Решење будућег статуса Косова и Метохије мора да се донесе у Савету безбедности Уједињених нација, као што и тај орган УН мора да да сагласност и на било какву промену састава цивилне и војне мисије у покрајини.

Уколико би дошло до било каквог насиља на Косову и уколико КФОР не би био у могућности да на адекватан начин реагује и заштити Србе, Војска Србије је спремна да у сваком тренутку, уз пристанак надлежних међународних институција, управо поштујући међународно право, помогне и пружи заштиту угроженом становништву.

Даме и господо народни посланици,

Овом Резолуцијом о Косову и Метохији потврђује се јединствена државна политика којом штитимо територијални интегритет и суверенитет Србије и даљи напредак европских интеграција наше земље.

Наша држава ће учинити све да Косово остане у Србији, а Србија на свом европском путу, а оба ова принципа морамо да остваримо мудром политиком, мирним и дипломатским средствима.

Изолацијом од остатка света и ратом, нити можемо сачувати Косово, нити обезбедити економску перспективу за грађане.

Сигурност и стабилност за све наше грађане су мој, а надам се и хоћу да верујем, и ваш приоритетни задатак.

Хвала на пажњи.

(www.predsednik.yu)

Повезане вести

Александра Јерков (Фото архива)

Јерков: Маја Гојковић се уплашила анкетних одбора

Београд, 18. новембра 2017.Чланица Председништва Демократске странке Александра Јерков одговорила је Маји Гојковић и рекла да се „очигледно Маја Гојковић уплашила...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

ДС наставио парламентарну офанзиву: 24 анкетна одбора о аферама СНС

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да је ДС предала у процедуру Народне скупштине 24...
Потпредседница Демократске странке Тамара Трипић (Фото архива)

Трипић: Осуда напада на Наташу Мићић

Београд, 2. новембра 2017. Тамара Трипић, потпредседница Демократске странке, најоштрије је осудила увредљиве изјаве Војислава Шешеља упућене народној посланици Наташи Мићић и рекла да ДС...
Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Божовић: Није људски вечерати са председником парламента Турске док су невини у затвору

Београд, 23. октобра 2017. Изјава Балше Божовића, народног посланика Демократске странке:  "Одбио...
Народна посланица Демократске странке Александра Јерков (Фото сервис ДС, архива)

Јерков: Србија закон о несталим бебама мора да усвоји због себе, а неће ни из обавезе

Београд, 22. септембра 2017.Изјава народне посланице Демократске странке Александре Јерков: Сама чињеница...