ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

БОРИС ТАДИЋ: СТАБИЛНА И ЈАКА СРБИЈА, ТО ЈЕ НАША ВИЗИЈА

- A +
Борис Тадић: Стабилна и јака Србија, то је наша визијаБеоград, 17. јануара 2007.

Говор председника Бориса Тадића на конвенцији у Београду

Поштовани грађани,

Србија се данас налази на историјској раскрсници. И ево, 2008. године поново смо у прилици да одлучимо сви заједно којим ћемо путем. Србија данас поново мора да каже каква земља жели да буде. Као што смо и октобра 2000. године рекли каква земља желимо да будемо. Тада смо рекли да желимо да будемо отворена земља, демократска, која поштује сваког свог човека, независно од тога које је вере, националности, које националне одлике неко са собом носи. Ми смо рекли да смо европска земља, европска култура, и тада, октобра месеца 2000. године одредили смо наш пут у будућност. Избори тада и избори сада, више него икада у модерној историји, одлучују управо о томе каква ће Србија бити земља за десет, двадесет, тридесет година. И данас ту одлуку доносимо.

Поштовани пријатељи, почели смо да градимо тај мост 2000. године. Учинили смо много. Много великих ствари јесте учињено у протеклих осам година. У претходним годинама трасирали смо тај централни пут, дефинисали наше циљеве, рекли за шта ће ова наша генерација суграђана да се бори. Ми се данас налазимо у прилици да поставимо стуб на сред реке преко које градимо мост за будућност Србије. Ови избори јесу прилика да поставимо тај централни стуб. Када однесемо ову победу, то је градитељска победа, то је визионарска победа, то је победа која обезбеђује сигурну европску будућност, за све наше грађане, за Србију и све народе који данас живе у нашој Србији. То данас радимо на овим изборима, то је наш циљ и то је наше послање.

Дакле, данас се у Србији одлучује да ли идемо храбро упркос свим искушењима и недаћама у 2009. годину, у будућност, нашу европску будућност, или се враћамо у 1999. годину.

Борис Тадић: Стабилна и јака Србија, то је наша визија Као што су моји претходници подсетили, увек је добро подсетити се на те деведесете године, те године су биле године изолације, сукоба, уништавања људских права, насиља над људима, сиромаштва, економског и технолошког заостајања, каљања слике Србије у свету и угледа овог народа у свету. Након тога, све смо учинили да подигнемо углед наше земље, да подигнемо енергију наших људи и знам да није лако, али ми то морамо да урадимо и да довршимо овај посао. Направићемо овај стуб, прећи ћемо с оне стране реке, то је наша мисија, мисија ове генерације и то је наша слика коју сви подржавамо у овој земљи.

Тада, деведесетих година, овом земљом су управљали и Милошевић и ЈУЛ и радикали. Србија коју смо почели да градимо 2000. године, на почетку новог миленијума, на почетку ове деценије, то је Срибја која има разумевање за тешкоће властитог народа, то је Србија која хоће да помогне сваком свом човеку, то је Србија која хоће да помогне сваком ко живи у Србији, али хоће да помогне и свима онима који не живе у Србији. Ми се не одричемо ни наше будућности, ни судбине наших људи у свим земљама света, то је наш народ. Јер ово је наша Србија - демократска, модерна, просперитетна, која уважава културу и хоће да је гради, баш у име наше европске будућности.

То је та реч. То је та реч која нама треба - Србија. Једна стабилна, одговорна, просперитетна земља, земља која нуди могућности, а не земља која затвара могућности. Србија окренута свету, новим изазовима, спремна да се такмичи као наши најбољи спортисти, научници, људи из културе. Србија која је спремна да иде у сусрет изазовима. Не Србија која се покрива ћебетом по глави, не Србија која се плаши, већ Србија која је храбра, Србија која хоће и која може, стабилна и јака Србија, то је наша визија, јака и стабилна Србија у Европској унији. Србија која увезује све наше заставе, и заставу Војводине, и нашег Косова, и Београда, и Санџака и рашке области, свих политичких странака, и Г17, Демократске странке, странака националних заједница, то је та наша Србија, Србија будућности.

(Бори се, Борисе…)

Борим се, и никада нећу престати да се борим, то ме мама научила, ево, овде је моја мама. Протекле три и по године борио сам се да ојачам позицију Србије у свету. Јуче су нас у Савету безбедности нетремице слушали. Слушали су глас Србије, слушали су ваш глас, слушали су глас оног детета са Косова, слушали су вапај ове земље за слободом, за извесношћу, за будућности. Поштују нашу земљу, чак и када се не слажу са нама. Данас поштују Србију и то нико не може да порекне. Поштују нашу земљу.

Борис Тадић: Стабилна и јака Србија, то је наша визија Борио сам се и за бољи живот грађана, био сам амбасадор српске привреде, увек сам водио у свет делегације привредника у трагању за радним местима. И ових дана ми отварамо нова радна места, јер је радно место данас у Србији најважнија ствар за нашег човека. Наследили смо страшан социјални проблем, али се храбро суочавамо са њим. И решаваћемо, и решићемо тај проблем. Ја вам обећавам то својом политиком, политиком довођења инвестиција у нашу земљу, отварања фабрика, изградње инфраструктуре, ми тај проблем можемо да решимо.

Данас, понављам још једном, моја брига није само Косово, моја брига јесу најсиромашнији у овој земљи. Моја брига нису они који су се обогатили и у овим годинама и у деведесетим годинама. Моја брига су они који су сиромашни, ја за њих хоћу да радим, хоћу за њих да учинимо све, да отворимо извеснију и бољу будућност, да се маме и тате које немају довољно средстава не стиде пред својом децом сваког тридесетог, тридесет првог у месецу. Такву Србију ми хоћемо, без проблема незапослености.

Борио сам се свих ових година за очување Косова у Србији. И кажем још једном, наши централни циљеви су - у Европу са индентитетом, у Европу са Косовом. Ми никада, никада, никада нећемо одустати од европског циља, ни од нашег косовског циља, ни од европске будућности, ни од нашег идентитета, ни од наших људи на Косову, ни од наших људи који живе у осталим градовима Србије. То су централне позиције наше политике.

Екстремисти са једне и друге стране нека воде другачију политику, али ми ћемо водити политику очувања нашег интегритета, територијалног интегритета и европске будућности. И ја вам кажем, ми ћемо потписати уговор о стабилизацији и асоцијацији са ЕУ. Тај уговор, немојте да вас заварају, немојте да вас заварају ових дана они који имају снажну поруку кроз медије да тај уговор угрожава нашу европску будућност тиме што се лишавамо Косова, тај уговор се тиче животног стандарда наших грађана, и тиче се оснаживања наше економије, оснаживања Србије, јер само снажна и стабилна Србија може да брани Косово и Метохију.

Тај уговор обезбеђује да наши људи боље живе, да имамо више средстава у буџету за школовање, за улагање у науку, у културу, у спорт, тај уговор обезбеђује приступ европским фондовима који су друге земље већ искористиле. Тај уговор обезбеђује да се боље боримо за будућност избеглих, оних који су осиромашени и ојађени деведесетих година. Тај уговор помаже да се боље боримо против корупције, која је највећа пошаст са којом се наше друштво суочава. Као што не одустајемо од наше европске будућности, од нашег интегритета, ми никада нећемо одустати од успостављања честитог живота у нашој земљи, повратка морала и борбе против корупције. Од тога нећемо одустати.

Борис Тадић: Стабилна и јака Србија, то је наша визија Поштовани пријатељи, знам да се и данас, осам година после промена у Србији, тешко живи. Знам да људи тешко састављају крај са крајем. Знам да није лако, али знам да је боље него што је било. И знам да данас не смемо да станемо. И знам да нећемо стати и знам да се никада нећемо предати, и знам где је боља будућност за наш народ - у Европи, у Европској унији, јер сви остали народи решили су своје социјалне проблеме управо у Европској унији. И ми хоћемо да решавамо на тај начин како су и други наши пријатељи и суседи средили тај проблем.

Да бисмо дошли до Европе морамо да мењамо наше друштво из дана у дан, из године у годину. Рече један велики човек: Ако хоћеш да живиш у свету промена, ако хоћеш да живиш у свету који је побољшан, буди ти сам то побољшање, побољшавај сам сваки дан, учини нешто за своју земљу и себе сваки дан, и тако ћемо сви заједно, корак по корак, доћи до нашег заједничког циља.

(Бори се, Борисе…)

Борим се, да бих побољшао себе, да бих допринео бољитку наше нације и наше земље. Има много оних који шире песимизам и кажу: ништа не ваља, све је бездушно и безнадно. Хоће да нам затоме наду. Ми од наше наде никада нећемо одустати, јер наду нам нико не може одузети.

Поштовани пријатељи, има оних који желе да овом земљом завлада песимизам, има оних који у свакој могућности виде неки проблем, а наша разлика у односу на њих је што видимо нову могућност у нашем проблему, видимо нову храброст када имамо проблем испред себе. Испред нас има проблема и искушења, ја то отворено кажем и не обмањујем грађане, јер мој посао је да говорим истину, мој задатак и дужност је да говорим истину. Али ми можемо само храбро кроз шуму изазова и искушења.

Борис Тадић: Стабилна и јака Србија, то је наша визијаПреговараћемо о Косоову и Метохији, тражио сам јуче у Њујорку, у Савету безбедности, наставак преговора, потписиваћемо све уговоре са Европском унијом, бранећи наш интегритет, хоћемо до краја 2008, на почетку 2009. године да добијемо статус званичног кандидата за ЕУ. И добићемо тај статус, ја вам гарантујем, ако идемо храбро кроз искушења, ако знамо шта морамо да учинимо и како то морамо да учинимо. А претпоставка за све то, поштовани грађани, јесте највећа, најсветија дужност свакога ко у овој земљи ради јавни посао, и људи из културе, и из спорта, и политике, и из науке, јесте да се увек и увек за свагда упути порука мира. Србија мирним путем хоће да остварује своје циљеве. Србија хоће мир са својим суседима, Србија никог не жели да угрози, Србија само брани своје интересе, али не више употребом рата и насиља. И док сам председник Србије, свечано вам обећавам, никада више ни младост ове земље нити било која друга генерација неће бити гурана у ратове, у погибије и у насиље. 

Данас и они који годинама гласају за политику деведесетих година дубоко у свом срцу осећају много већу сигурност него тих деведесетих година. Ми и за њих имамо разумевања, али они се данас осећају сигурније зато што ми водимо овакву политику мира, споразумевања, договарања, и у Србији и са читавим светом. И са онима који нас не разумеју ми никада не повисимо реч. У томе је наша снага. Никада ми на агресију не одговарамо агресијом. И на увреду не одговарамо увредом. 

Мој посао као председника Србије је да примим све те ударе на себе, све увреде, да лишим вас тих увреда. И ја ћу то радити као што сам и радио, и немам никакав проблем са тим када примам увреде. Али знам да имамо велики циљ и знам да нема те препреке коју због тога нећу прескочити, нема тог проблема који нећу премостити, нема те увреде коју нећу просто скинути са себе да бисмо остварили тај велики циљ Србије у Европи, достојанствене земље, велике културе, људи са огромним потенцијалом у привреди, у спорту, у свему. Нације која доприноси регионалној стабилности и не мисли само о себи, нације која хоће када достигне економски развој да помаже сиромашнима. То је наш идеал.

Борис Тадић: Стабилна и јака Србија, то је наша визијаЈуче у Њујорку, не знам, можда је већ било и данас, имам притисак времена, али то је добро, то је Србија, то је добро, Србија је предмет дебате. Хоћу да Србија не буде предмет дебате у Савету безбедности Уједињених нација, него да буде чланица Савета безбедности Уједињених нација. Да Србија одлучује, а не да о Србији одлучују. Њихова политика нас је водила у стање да о нама одлучују. Хоћу да водимо Србију према томе да будемо угледна земља, чланица највећих међународних форума, хоћу да Србија не буде само кандидат за чланство у Европској унији, него да буде председавајућа ЕУ. То је наша визија Србије. Не идеја таворења и тумарања на Балкану, него модерне, снажне, ауторитативне европске земље, земље која има своје место у свим међународним форумима.

И сада, дозволите ми само још неку реч. Ја вас никада нећу изневерити зато што верујем у будућност ове земље, зато што верујемо у будућност ове земље сви заједно.

Тражим од вас подршку за остварење ових великих циљева, јер то није мој лични, приватни циљ, то је циљ сваког човека који у овој земљи живи, па чак и оних који не гласају данас за нашу политику, а за годину, две или пет гласаће за нашу политику. Ово је велики циљ за сву нашу децу у овој земљи. Ово је политика којом наша генерација себе херојски уздиже у односу на неке претходне генерације. Ово је политика која захтева да свако изађе на изборе и не дозвољава никоме да остане код куће, јер свако ко остане код куће показује да није свестан величине овог циља. Молим вас, људи, убедите свакога да изађе на изборе, свог комшију, пријатеља, девојку, брата, оца, деду, стрину, кога год хоћете. Тражим то од вас, убедите их да изађу на изборе и да донесу свој глас за будућност ове земље, да поставимо тај стуб на сред реке и пређемо мост према Европи на крају овог петогодишњег мандата.

Хвала вам велико. 20. јануара, на моју славу и нашу славу Светог Јована, идемо у још једну победу, иза тога у серију победа до коначног остварења циља. Хвала вам још једном - за Србију, за све нас и за све грађане који у њој живе. Хвала.

Борис Тадић: Стабилна и јака Србија, то је наша визија

(Извор: Веб редакција)

Повезане вести

Демократска странка

Политички противник ДС-а ће увек бити СНС, а не опозиција

Београд, 15. новембра 2015.Демократска странка изражава жаљење због чињенице да Борис Тадић сву енергију улаже у борбу против опозиционе Демократске...
Демократска странка

Жалостан обрачун Бориса Тадића са ДС

Београд, 7. маја 2014.Демократска странка сматра да је жалосно што је Борис Тадић у потпуности прихватио реторику СНС, а своје политичко деловање засновао на обрачуну са странком коју је...
Демократска странка

ДС Војводине: Тадићу смета само Демократска странка

Нови Сад, 6. маја 2014.Покрајински одбор Демократске странке (ПО ДС) за Војводину оценио је да бивши председник ДС, а сада лидер Нове демократске странке, Борис...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Фото: Нови магазин)

Ђилас: Обећао сам људима да ћу бити градоначелник

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Нови магазин" Председник Демократске странке и њен кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас сматра да ће...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Танјуг, архива)

Ђилас: ДС је ослобођена пртљага који ју је оптерећивао

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Недељник" Демократска странка је рашчистила са политиком Душана Петровића, Слободана Хомена, Вука...