ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Србија је једна сјајна земља, земља будућности, најбоља земља

- A +
Обраћање председника Бориса Тадића на завршној конвенцији у БеоградуБеоград, 31. јануара 2008.

Говор председника Бориса Тадића на завршној ковенцији у Београду

Хвала вам што сте дошли, хвала вам на подршци једној дивној, једној сјајној идеји Србије у Европи, Србије која брине о својим људима, Србије која се бори за бољи живот својих људи.

Људи, данас је време одлучујуће, одлучујуће време и нема много различитих решења, има само једно решење. Моје дубоко уверење је да то решење води ову земљу и све наше људе према извесности, према бољем животу, према стабилности, према помирењу са суседима. Води нашу земљу према унутрашњем помирењу, води нас према јединству.

Хоћу само једноставне реченице да изговорим овде у Београду, у Србији, у Европи, у овом делу Европе. Све теме које су биле разлози сукоба, спорова, ратова, ужаса деведесетих година, морају да се претворе у теме заједништва, договора, јединства.

Обраћање председника Бориса Тадића на завршној конвенцији у БеоградуДанас сам био на Косову. Косово мора да постане наше јединство, не разлог наших сукоба и спорова. Србија је земља нашег јединства, Србија никада више, поновићу, никада више не сме да буде земља ратова, разарања, изолације, мржње, земља у којој се људи прогањају зато што другачије мисле, у којој се људи уништавају зато што другачије мисле, у којој људи бивају дискриминисани због разлика по верској и националној основи. 

Србија је једна сјајна земља, поносита земља, земља будућности, најбоља земља на Балкану, то је Србија. И Србија увек мора да доказује тај ореол. Како то морамо да радимо и данас и наредних година? Да ли повратком у прошлост? Не, него размишљањем о данашњици, са свешћу о будућности, са свешћу о нашој одговорности, да изградимо једно фантастично, једно бриљантно друштво на овом Балкану, и да покажемо свима како можемо заједно, како можемо сви заједно.

Рекао сам једном приликом: Хајде да направимо један скуп којим ћемо да увежемо све наше заставе. То је овај скуп. Хвала вам, људи, што сте дошли, што сте објединили ту енергију, веру у заједничку будућност, мишљења о сваком појединачном човеку, мишљења о нашој домовини и региону у којем живимо, Балкану који је наш заједнички простор, наше заједничко небо, наша заједничка земља. 

Обраћање председника Бориса Тадића на завршној конвенцији у БеоградуОвде је и Санџачка демократска партија Расима Љајића, овде је и Г17 плус, овде је и Млађан, овде је и ОТПОР, добродошли Отпораши, овде је и ДСС са нама, и Нова Србија је са нама, сви су са нама, и Демократска странка је са нама, сви су са нама, као и увек. Овде је и странка наше заједничке борбе, али овде је странка неважна - овде је Србија, то је наша застава, то је наше име, то је име под којим су сви сугурни: Бошњаци, Мађари, Хрвати, Русини, Буњевци, Бугари, Румуни, Роми, добродошли браћо, Власи, Македонци, Украјинци, сви људи који у овој земљи живе. Сви су у овој земљи, у овој кући, у својој домовини Србији.

Наше веровање у ту идеју је велико веровање, генерације људи биле су у животу посвећене тој великој идеји Србије која потврђује да је једна велика, ако не бројем, у сваком случају достигнућима, велика европска земља, велика европска нација. Велики европски људи јесу наши сународници, и некада Никола Тесла, и наш највећи научник Милутин Миланковић, и Вук Караџић и Доситеј Обрадовић, и Иво Андрић, и данас заједно са нама наши људи из културе који говоре о Србији, једној дивној земљи, и наши спортисти и Ана и Новак и Јелена и Јанко, и Владе, и Сале Ћорђевић, и Саво Милошевић, и Бајага, и Милена и Драган, и Бора Дугић и Мирослав Илић, и сви стилови, све музике, и наш идентитет у Европи. Са идентитетом у Европу, то је наша идеја.

Обраћање председника Бориса Тадића на завршној конвенцији у Београду Људи, не ради се на овим изборима о мени, о мени се најмање ради, овде се ради о будућности ове земље и о будућности свих њених граћана. Ево, овде су десетине хиљада људи, али ја морам да кажем: Сваки човек, свако од вас, стојите раме уз раме са неким, свако од вас има наду, има своју жељу, има своје хтење, има свој страх, има своју недоумицу. У Србији данас има људи који су се одлучили како ће 3. фебруара, али има људи који се још нису одлучили.

Молим вас за тренутак тишине да сви заједно посветимо неколико речи људима који данас и у наредних неколико дана одлучују. Они имају право на свој страх и на своју наизвесност, имају право на своју недоумицу. Ја њима кажем: Када буду одлучивали 3. фебруара треба да размишљају како виде себе и свој живот 4. фебруара, за годину дана након тога, две године, три године, пет година, у наредних десет година. То треба да имате на уму када будете одлучивали, људи.

Ви који данас још увек не знате, данас вам посвећујемо ове речи и желимо да их чујете: Желимо вам добро, желимо вам све најбоље, желимо и за вас да обезбедимо бољу будућност, јер верујемо да то можемо и да ћемо то учинити.

Вама који сте данас дошли хоћу да кажем велико хвала, а вама који нисте могли да дођете, који гледате ово из својих кућа, хоћу да кажем такође велико хвала што подржавате ову идеју, ову велику идеју. Само народ који има свој јасан циљ и план, тај циљ и план и остварује. Народ који тумара, који покушава да пронађе решења сваким новим часом, нема ни циљ ни план, и нема остварење свог сна, не потврђује своју мисију на простору на којем постоји. Наш народ, српски народ, има свој циљ - живот са свим другим народима у Европи, и решавање нашег националног питања под том европском кућом, тим европским кровом. У европској години наш народ има и свој циљ достигнућа бољег живота за све, за сваког свог човека. То су, дакле, један национални и државни циљ и један циљ за сваког човека. Они се уједињују у нашем плану за наредних пет година. 

Наш план је једноставан, врло прецизан и јасан. Ми ћемо у наредних неколико месеци потписати уговор о стабилизацији и придруживању са Европском унијом. Број два, почели смо преговоре о укидању виза, и до краја године или до почетка следеће укинућемо визе, да наши људи као и сви Европљани путују слободно. Морамо, људи, свима да обезбедимо да слободно путују, а не само повлашћенима.

Обраћање председника Бориса Тадића на завршној конвенцији у БеоградуБрој три, за годину дана ми ћемо, ми морамо, хоћемо, и то ћемо и урадити - остварити статус кандидата за чланство у Европској унији. На крају будућег мандата председника, верујем да ће то бити мандат који ћу ја спроводити у дело са вама, заједно са свима вама, грађанима Србије, ми ћемо бити или у Европској унији или на самом прагу Европске уније. Заједно са нашим сународницима у Републици Српској, у Црној Гори, у Хрватској, у Македонији, у Румунији, у Бугарској, у свакој земљи где живи наш народ, у свим земљама где наши људи раде и живе заједно са свим европским народима. Верујем у ту идеју, и то ћемо остварити јер ви верујете у ту идеју.

(Бори се, Борисе…)

Борим се, људи, свом снагом, таквог су ме родили и не могу да престанем да се борим. Ја вам то обећавам и немојте никада да имате дилему да ли ћу престати да се борим. И изборићемо се и за ову победу, и за друге победе. Претпоставка за то је да сви изађемо на изборе. Не дајте никоме да остане код куће, не дајте ни онима који не могу да се определе. Натерајте их да се определе, немојте да их грдите, само их натерајте да се определе. 

Велика је ствар да су данас дошли они који су мислили да нису опредељени претходних дана, то су наши пријатељи из Петог октобра 2000, то су наши пријатељи који су са нама највише обарали Шешељеву власт, изолацију, отварали земљу, подизали углед у свету, борили се за животни стандард наших грађана, пробијали путеве и тунеле. И пробијаћемо их поново, и увек ћемо то радити и никада се нећемо предати, јер имамо јасан циљ и најбољу могућу вољу и енергију. И данас, као и тих октобарских дана, ја ћу вас позвати у једну велику шетњу победе, у шетњу мира, са једном једноставном поруком.

Обраћање председника Бориса Тадића на завршној конвенцији у БеоградуРекао сам данас у Церници, једном од најугроженијих делова, а има их још на Косову и Метохији, где живе наша деца, наши људи, и име које данас важи за свако српско дете на Косову и Метохији - мале Слободанке. И њој сам рекао, и свим нашим људима: Кроз вас, људи, на Косову постоји Србија. Само кроз вас Србија постоји, не постоји кроз политичаре, не постоји кроз друге људе, већ кроз оне који су остали да живе на Косову, који имају ту храброст, ту веру да нашу културу, да наш идентитет чувају у највећој могућој невољи. Они заслужују захвалност свих нас. Молим један велики аплауз читаве Србије за ту децу и те људе.

Никада као припадник свог народа од борбе за Косово одустати нећу, али мирним путем, са планом, са јасном идејом, мислећи о сваком нашем човеку и његовом животу на Косову, а не мислећи само и искључиво о историји и неком имагинарном месту у историји. Хоћу да се борим за Косово као представник поноситог српског народа, једног европског народа. Европа има свој идентитет на Косову кроз наше постојање на Косову, наше споменике и нашу културу. То је моје уверење, то је мишљење Србије, то је моје веровање.

Као што сам рекао Церничанима и Косовцима, кажем и вама: Данас Србија не постоји пре свега кроз своје институције, не постоји изнад свега кроз мишљење и начин понашања своје владе и свог председника, Србија постоји кроз време, кроз живот својих људи, кроз судбину својих људи и сваког појединачног човека, кроз његов бољи живот, боље школовање, бољу плату, бољу пензију, веће достојанство, то је наше уверење. Нема достојанствене Србије у којој људи нису достојанствени, у којој су људи понижени као што је било у време деведесетих, изолације, Шешељеве политике уништавања националног потенцијала овог народа, наше културе, срамоћења наших достигнућа. Нема таквог достојанства, достојанства у изолацији нико видео није. Само отворена Србија, храбра Србија, Србија која има јасан план, јасну будућност, европску будућност, брани свој идентитет, осваја Европу својим достигнућима и својим људима - има веру у будућност. И оствариће је. Само таква Србија.

Обраћање председника Бориса Тадића на завршној конвенцији у Београду Само таквој будућности, таквој Србији тражим да дате глас, у такву Србију тражим да верујете, тражим ваше поверење 3. фебруара, да наставимо пут промена који смо започели 2000. године.

Људи, ако сви изађемо - побеђујемо! Са вером у победу, са вером у победу, са вером у бољу, бољу, најбољу Србију, једну дивну земљу на Балкану и у Европи.

Хвала вам, људи, видимо се 3. фебруара да сви заједно победимо.

А сад ћемо да кренемо у једну велику шетњу, велику грађанску шетњу, да увежемо све наше заставе и све народе, све вере и све културе, и да покажемо да је Србија свет, да је Србија Европа. Хвала вам још једном.

(Извор: Веб редакција)

Повезане вести

Демократска странка

Политички противник ДС-а ће увек бити СНС, а не опозиција

Београд, 15. новембра 2015.Демократска странка изражава жаљење због чињенице да Борис Тадић сву енергију улаже у борбу против опозиционе Демократске...
Демократска странка

Жалостан обрачун Бориса Тадића са ДС

Београд, 7. маја 2014.Демократска странка сматра да је жалосно што је Борис Тадић у потпуности прихватио реторику СНС, а своје политичко деловање засновао на обрачуну са странком коју је...
Демократска странка

ДС Војводине: Тадићу смета само Демократска странка

Нови Сад, 6. маја 2014.Покрајински одбор Демократске странке (ПО ДС) за Војводину оценио је да бивши председник ДС, а сада лидер Нове демократске странке, Борис...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Фото: Нови магазин)

Ђилас: Обећао сам људима да ћу бити градоначелник

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Нови магазин" Председник Демократске странке и њен кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас сматра да ће...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Танјуг, архива)

Ђилас: ДС је ослобођена пртљага који ју је оптерећивао

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Недељник" Демократска странка је рашчистила са политиком Душана Петровића, Слободана Хомена, Вука...