ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Говор председника Тадића на Самиту председника држава централне Европе у Охриду

- A +
Председник Србије Борис ТадићОхрид, 3. маја 2008.

Поштовани председници држава централне и југоисточне Европе,

Даме и господо,

Драго ми је што смо се окупили на Охриду да разговарамо о заједничкој будућности и изазовима проширења Европске уније.

Србија је, као што знате, у уторак потписала са Европском унијом Споразум о стабилизацији и придруживању. То је веома важан корак ка пуноправном чланству Србије у ЕУ. Надам се да ће Европска унија у најскорије време потписати овакав споразум и са Босном и Херцеговином. Без интеграције свих земаља западног Балкана у Унију, неће доћи до потпуног помирења међу народима нашег региона.

Само на тај начин биће обезбеђен привредни просперитет сваке земље понаособ и економска сигурност свих народа којима је Балкан заједничка кућа.

ЕУ је највећи мировни пројекат у историји човечанства. ЕУ штити идентитет појединачних народа, а истовремено обезбеђује економски просперитет за све грађане. То су три разлога због чега остајемо привржени европском путу Србије који нема алтернативу.

Велика већина мојих сународника чврсто је опредељена да Србија буде јака и стабилна земља, пуноправна чланица ЕУ.

Стога је свака Влада Републике Србије од демократских промена 5. октобра 2000. године, радила на реформама целокупног друштва и припремала Србију за чланство у ЕУ.

Уверен сам да је Србија способна да постане званичан кандидат за чланство до краја ове године, као и да ће до тада испунити све услове како би њени грађани слободно, без виза, путовали у земље потписнице Шенгенског споразума.

Господо председници,

Србија чини све што је у њеној моћи да успешно заврши сарадњу са Хашким трибуналом, јер је то осим моралне и обавеза која произилази из међународног права и дефинисана је нашим домаћим законима.

Србија ће испунити све обавезе према Хашком суду, и у то нико не треба да сумња, иако у мојој земљи постоји велико разочарење због недавног ослобађања оптуженог Рамуша Харадинаја, јер је том одлуком пољуљан углед Хашког суда, а његов легитимитет озбиљно доведен у питање.

Због тога поздрављам одлуку Тужилаштва које је уложило жалбу на ослобађајућу пресуду бившем команданту ОВК који је оптужен за свирепе ратне злочине према Србима, Ромима и Албанцима. Надам се да ће у поновљеном процесу права истина бити разоткривена и кривац бити заслужено кажњен.

Свим злочинцима је место у Хагу јер то је једини начин да правда буде задовољена и да се већ једном стави тачка на болно питање ратних злочина који су почињени на територији бивше Југославије.

Даме и господо,

Моја земља се налази на прекретници и у наредним недељама мора донети храбре одлуке како би осигурала европску будућност својим грађанима.

Грађани Србије ће 11. маја изабрати пут којим ће Србија ићи у наредне четири године, а верујем и у следећој деценији. Отворили смо врата ЕУ потписивањем ССП, али ће грађани одлучити да ли ће споразум који је потписан бити и практично примењен.

Уверен сам да ће грађани Србије на изборима још једном потврдити европску оријентацију земље.

Србија има за циљ да подигне своју економију како привлачењем страних инвестиција тако и својим улагањем у земље региона. Споразум који смо потписали од кључне је важности за успостављање зоне слободне трговине између Србије и ЕУ, највећег и најбогатијег тржишта од око 500 милиона потрошача.

Моја земља има економски потенцијал и повољну климу за улагања и инвестиције. Италијански Фиат уложиће 700 милиона евра у српску аутомобилску компанију Застава из Крагујевца. Меморандум о партнерству је потписан само дан после потписивања ССП Србије са ЕУ.

Још један европски аутомобилски гигант планира да гради фабрику у Србији.

Господо председници,

Потписани ССП је веома значајан за развој економских односа Србије са државама Европске уније, али и за очување територијалног интегритета моје земље.

Овај споразум кроз члан 135. поштује резолуцију 1244 СБ УН и не прејудицира коначан статус Косова, кога једино могу утврдити Уједињене нације.

Даме и господо,

Два месеца након нелегалног проглашења независности Косова од стране привремених органа власти на КиМ, јасно је да овај потез није донео ништа позитивно.

Напротив, негативно је утицао на политичке прилике у Србији, дестабилизовао делове Косова и Метохије са већинским српским становништвом, нарушио је процес сарадње и помирења на целом Балкану и постао преседан који сецесионистичке области широм света већ користе за остваривање својих циљева.

Наглашавам да Република Србија никада неће признати једнострано проглашену независност Косова, јер овај акт сматра нелегалним, а противправно признање од стране поједних земаља повредом суверенитета и територијалног интегритета наше земље.

У исто време подсећам да Србија није војно интервенисала на Косову нити увела економске санкције према косовским Албанцима, а косовски Срби су, охрабрени од стране Београда, одлучили да остану на Косову.

Србија ће свим расположивим политичким и дипломатским средствима, без употребе силе, наставити борбу за своје интересе и за поштовање међународног права. Наставићемо да континуирано сарађујемо са УНМИК-ом и КФОР-ом у циљу одржавања реда и мира на КиМ.

Желим да се осврнем на мисију ЕУЛЕКС која на Косову делује изван оквира предвиђених резолуцијом 1244, подвлачећи да се не ради о томе да ЕУ није добродошла у нашој јужној покрајини, већ да за свако такво ангажовање треба да постоји јасан правни мандат - одлука Савета безбедности УН.

УНМИК не сме да пренесе ниједну своју надлежност на ЕУЛЕКС, све док слање ЕУ мисије не одобри СБ УН.

УНМИК такође не сме да дозволи примену ниједне одредбе Ахтисаријевог плана на КиМ, јер тај план није усвојен у СБ УН, а одбачен је од стране Србије и косовских Срба.

Сасвим је јасно да је одрживо решење статуса Косова могуће пронаћи само кроз наставак преговора под окриљем Уједињених нација, који ће довести до компромиса, гарантујући дугорочну стабилност западном Балкану и Европи. Савет безбедности УН једина је институција која може донети правно ваљану одлуку.

Даме и господо,

Потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању између Србије и ЕУ представља отварање нове странице историје Западног Балкана. Желим још једном да нагласим да Србија има и право и обавезу да на миран начин брани властити интегритет и идентитет и истовремено пуно право да осигура своју европску будућност.

Србија се никада неће одрећи свог интегритета и суверенитета, као што се не одриче ни уласка у ЕУ, и зато ми бранимо та два стратешка и легитимна државна циља, који су апсолутно неодвојиви један од другог.

Србија се залаже за мир, стабилност, економски напредак, регионалну сарадњу и добросуседске односе са свим народима и земљама, чланицама Уједињених нација.

Поштовани председници,

Као што сам и најавио на прошлогодишњем самиту у Брну, Србија је спремна да буде домаћин наредног Самита држава централне Европе.

Добродошли у Србију и у нашу средње-европску регију - Војводину.

Хвала на пажњи.

(Извор: www.predsednik.yu)

Повезане вести

Демократска странка

Политички противник ДС-а ће увек бити СНС, а не опозиција

Београд, 15. новембра 2015.Демократска странка изражава жаљење због чињенице да Борис Тадић сву енергију улаже у борбу против опозиционе Демократске...
Демократска странка

Жалостан обрачун Бориса Тадића са ДС

Београд, 7. маја 2014.Демократска странка сматра да је жалосно што је Борис Тадић у потпуности прихватио реторику СНС, а своје политичко деловање засновао на обрачуну са странком коју је...
Демократска странка

ДС Војводине: Тадићу смета само Демократска странка

Нови Сад, 6. маја 2014.Покрајински одбор Демократске странке (ПО ДС) за Војводину оценио је да бивши председник ДС, а сада лидер Нове демократске странке, Борис...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Фото: Нови магазин)

Ђилас: Обећао сам људима да ћу бити градоначелник

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Нови магазин" Председник Демократске странке и њен кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас сматра да ће...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Танјуг, архива)

Ђилас: ДС је ослобођена пртљага који ју је оптерећивао

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Недељник" Демократска странка је рашчистила са политиком Душана Петровића, Слободана Хомена, Вука...