ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Говор Бориса Тадића на самиту шефова држава и влада Процеса сарадње у jугоисточној Европи

- A +
Самит шефова држава и влада Процеса сарадње у jугоисточној ЕвропиПоморје, Бугарска, 21. маја 2008.


Уважене колеге,
Поштовани председници влада,
Екселенције,
Даме и господо,

Дозволите ми најпре да се захвалим нашим бугарским колегама на организацији овог значајног скупа, као и на активном ангажману током председавања.

Такође, желим да изразим задовољство чињеницом да је Молдавија следећа земља која ће председавати Процесом сарадње у југоисточној Европи. То ће, верујем, бити знак пуне интеграције Молдавије у jугоисточну Европу, којој и припада.

Окупили смо се у Поморју како бисмо заједно осмислили нашу заједничку будућност и дискутовали о изазовима са којима се суочавамо као европски регион.

Иницирајући регионалну сарадњу и радећи на консолидовању наших друштава за која желимо да буду демократска, тржишно орјентисана и социјално одговорна, постајемо у пуном смислу креатори своје судбине.  

Драго ми је што се уласком Хрватске и Молдавије завршава процес постављања темеља Процеса сарадње југоисточне Европе. Сада морамо заједно да радимо на јачању регионалне сарадњe - то је нешто за шта се Србија одувек залагала, баш као што је увек подржавала и успостављање Регионалног савета за сарадњу (РСС).

Србија у потпуности подржава избор Сарајева за седиште РСС, као и рад његовог генералног секретара г. Хидајета Бишчевића. Желимо му пуно успеха у вршењу његових одговорних дужности.

Желим да се захвалим свим званичницима Пакта за стабилност. Помогли сте нам да постигнемо много успеха у јачању регионалне сарадње и помирења.

Током свог деветогодишњег рада, Пакт за стабилност је помагао на унапређењу, а у неким областима је чак помогао и у поновном успостављању сарадње између земаља у региону. Пакт за стабилност нам је помогао и да се приближимо чланству у европским и евроатлантским структурама.

Наше земље су сада чланице заједничке зоне слободне трговине. Успоставили смо енергетску заједницу у југоисточној Европи, као и развојне планове у областима инфраструктуре, информационих технологија, социјалне правде, да наведемо само неке од њих.

Могу само још да додам да су то добри први кораци. Верујем да ћемо у годинама пред нама учинити још много таквих корака заједно.

Даме и господо,

Неке од наших земаља су већ постале чланице Европске уније, док ће друге то постати у блиској будућности.

Као што знате, Република Србија је недавно учинила одлучујући корак ка остварењу нашег циља пуноправног чланства у Европској унији.

Потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању 29. априла између Србије и ЕУ представља значајан тренутак у процесу интеграције целог западног Балкана у највећи мировни пројекат у историји човечанства зато што Европска унија штити идентитет сваке нације понаособ, истовремено доносећи економки просперитет, социјалну правду и поштовање људских права њеним грађанима.

Зато се надам да ће Европска унија ускоро потписати ССП и са Босном и Херцеговином.

Само када се цео регион у потпуности интегрише у Европску унију, земље и нације којима је балкански регион заједнички дом добиће могућност економског просперитета и социјалне сигурности. И тек тада ћемо моћи да затворимо књигу која представља неславну деценију обележену грађанским ратовима, етничким чишћењем, избеглицама и привремено расељеним лицима.

Република Србија ће, несумњиво, наставити да чини све што је у њеној моћи како би успешно окончала сарадњу са Међународним кривичним трибуналом у Хагу. Не само зато што је то наша међународна обавеза, не само зато што је то захтев нашег правног система, већ зато што је то морална обавеза према жртвама, према нама самима и према нашој деци.

Србија ће наставити да испуњава своје обавезе према Хашком трибуналу упркос великом незадовољству које је уследило након вести о ослобађању Рамуша Харадинаја. Таква одлука је, у очима велике већине нашег народа, довела у питање углед Трибунала и његов легитимитет.

Зато поздрављам одлуку тужилаштва Трибунала да поднесе жалбу на одлуку о ослобађању бившег команданта ОВК оптуженог за бруталне ратне злочине над косовским Србима, Ромима и Албанцима. Истина мора победити. Правда мора бити задовољена. Казна се мора изрећи.

Даме и господо,

Резултати парламентарних избора одржаних 11. маја несумњиво потврђују да је Европа стратешки избор велике већине грађана Републике Србије. Баш као и на председничким изборима одржаним почетком године, моји сународници су се још једном изјаснили за снажну и стабилну Србију која жели пуноправно и равноправно чланство у ЕУ.

Верујем да можемо остварити ове амбициозне циљеве зато што је политичка платформа листе коју сам ја предводио на недавним парламентарним изборима остварила убедљиву победу. Разлог је једноставан: грађани Србије знају да активан наставак процеса европских интеграција отвара пут ка бољем животу и сигурнијој будућности за сваког од њих.

Учинићу све што је у мојој моћи како бих обезбедио да Србија формира стабилну и социјално одговорну владу. Владу која ће засигурно:

- убрзати наш пут ка ЕУ;

- бранити наш суверенитет и територијални интегритет, као и права косовских Срба;

- омогућити снажан економски развој;

- знатно побољшати животни стандард свих наших грађана штитећи најугроженије;

- борити се против криминала и корупције;

- успешно окончати сарадњу са Хашким трибуналом.

Са таквом владом желим да сарађујем на учвршћивању и продубљивању иницијатива регионалне сарадње и на јачању наших пријатељских односа са светском заједницом држава.

Даме и господо,

Више од три месеца након нелегалног и једностраног проглашења независности од стране привремених институција самоуправе у јужној српској покрајини Косову и Метохији, јасно је да овај потез није донео ништа добро.

Напротив. Он је негативно деловао на политичке прилике у Србији и дестабилизовао делове њене јужне покрајине. Довео је у питање историјски процес сарадње и помирења на Балкану. Ојачао је поделе широм Европе. И створио је преседан за сецесионистичке процесе који могу имати несагледиве последице широм света.

Ово је право стање ствари и ту нема никакве дилеме.

Дозволите ми да истакнем да Србија никада неће признати једнострано проглашену независност и да поновим да је такво признање у супротности са међународним правом, као и да представља угрожавање нашег суверенитета и територијалног интегритета.

Истовремено, желим да истакнем да ће Србија своје интересе бранити мирним и дипломатским средствима. Ми не разматрамо могућност војне интервенције. Нисмо увели економске санкције косовским Албанцима. И охрабрили смо косовске Србе да остану у својим домовима.

У складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244, ми ћемо наставити пуну сарадњу са УНМИК-ом и КФОР-ом. Истовремено, скрећем пажњу да је присуство ЕУЛЕКС-а и Међународне управљачке групе нелегитимно јер они функционишу изван оквира постављених Резолуцијом 1244, а њихове активности нису у складу са принципима Повеље Уједињених нација и Завршног документа из Хелсинкија.

Да будем сасвим јасан: то не значи да ЕУ није добродошла у нашој јужној покрајини. Ми принципијелно поздрављамо свако исказивање посвећености Европе нашој земљи - укључујући Косово, као и нашем региону. Али за тако нешто мора постојати јасан правни мандат. Ово се једино може постићи уз одобрење Савета безбедности УН јер то је једина институција која има овлашћење да учини легитимним промене у вези међународног присуства на Косову.

Сходно томе, ми инсистирамо, заједно са генералним секретаром УН, да УНМИК не преноси било које од својих овлашћења на ЕУЛЕКС, све док за то не буде овлашћен на основу резолуције Савета безбедности.

Надаље, ми инсистирамо да УНМИК не дозволи имплементацију било које одредбе садржане у Ахтисаријевом предлогу јер он нема ни правни основ ни легитимитет. Тај план никада није одобрен од стране Савета безбедности, а одбацили су га и Република Србија и косовски Срби.

Уверен сам да су уздржаност и принципијелност наших суседа по овом питању од посебне важности и доприносе развоју регионалне сарадње и стабилности.

Сматрам да постоји само један начин да наставимо са решавањем овог питања на конструктиван начин. Постоји само један пут да се постигне одрживо решење за будући статус Косова. То је пут преговора под окриљем УН. То је пут за проналажење компромисног решења које може да потврди Савет безбедности. То је једини начин да се гарантује дугорочна стабилност западног Балкана и Европе. Недавна трилатерална иницијатива Русије, Кине и Индије за обнављање преговора веома је значајна.

Даме и господо,

Дозволите ми да на крају мог данашњег излагања истакнем да потписивање ССП између Србије и Европске уније отвара нову страницу историје западног Балкана. Још једном понављам да Србија има и право и обавезу да брани свој интегритет и идентитет на начин који је у складу са вредностима Европе и да имамо пуно право да напорно и одлучно радимо на пуном обезбеђењу наше европске будућности.

Србија се никада неће одрећи интегритета и суверенитета нити ће се одрећи перспективе чланства у ЕУ. Ово су два носећа стуба нашег националног интереса, два паралелна стратешка и легитимна циља наше земље, нераскидиво повезана између себе.

Оно што данас ради Србија није ни мање ни више од оног чему тежи било која друга европска земља. То је нешто што сваки одговорни грађанин тражи од своје демократске власти.

Мир, стабилност, економски развој, социјалне реформе и регионална сарадња. То је Србија 21. века коју поносно данас овде представљам.

Хвала.

(Извор: www.predsednik.yu)

Повезане вести

Демократска странка

СДС подржао Шутановца: Наставља се уједињење опозиције

Београд, 15. јануара 2018.Социјалдемократска странка и њен председник Борис Тадић подржали су данас кандидатуру Драгана Шутановца за градоначелника Београда,...
Демократска странка

Политички противник ДС-а ће увек бити СНС, а не опозиција

Београд, 15. новембра 2015.Демократска странка изражава жаљење због чињенице да Борис Тадић сву енергију улаже у борбу против опозиционе Демократске...
Демократска странка

Жалостан обрачун Бориса Тадића са ДС

Београд, 7. маја 2014.Демократска странка сматра да је жалосно што је Борис Тадић у потпуности прихватио реторику СНС, а своје политичко деловање засновао на обрачуну са странком коју је...
Демократска странка

ДС Војводине: Тадићу смета само Демократска странка

Нови Сад, 6. маја 2014.Покрајински одбор Демократске странке (ПО ДС) за Војводину оценио је да бивши председник ДС, а сада лидер Нове демократске странке, Борис...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Фото: Нови магазин)

Ђилас: Обећао сам људима да ћу бити градоначелник

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Нови магазин" Председник Демократске странке и њен кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас сматра да ће...