ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Говор председника Републике Србије Бориса Тадића на седници Савета безбедности Уједињених нација

- A +
Председник Републике Србије Борис ТадићУједињене нације, Њујорк,
20. јуна 2008.

Господине председниче,

Захваљујем се што сте сазвали нову седницу Савета безбедности како бисмо још једном размотрили ситуацију у јужној српској покрајини Косову и Метохији до које је довело нелегално проглашење независности од стране привремених институција самоуправе 17. фебруара ове године.

Ваше екселенције,

Даме и господо,

Став Републике Србије је да се једностраним проглашењем независности директно крши Повеља Уједињених нација, Завршни акт из Хелсинкија као и други основни принципи на којима почива међународни поредак. Зато наглашавам чињеницу да Резолуција 1244 Савета безбедности и Глава VII Повеље обавезују све државе чланице УН да поштују суверенитет и територијални интегритет моје земље.

Од 192 државе чланице светске организације велика већина и даље уважава те принципе и обавезе. У име Републике Србије, дозволите ми да изразим своју захвалност због њиховог поштовања међународног права и да јасно поновим приврженост своје земље тим принципима.

Нажалост, бројчана мањина се определила да подржи нелегални покушај сецесије косовских Албанаца. Тиме је угрожен мир и стабилност на Западном Балкану и за читаву деценију уназађен рад Савета безбедности на решавању косовског проблема.

На тај начин створен је амбијент у коме је међународни правни систем све нестабилнији, у коме свет постаје мање безбедан, а појављује се и опасност од непредвидивих ескалација криза у различитим деловима света. Потенцијална штета и по Светску организацију постаје све очигледнија јер су њени принципи доведени у питање, а то ће се лоше одразити и на њено деловање у будућности.

Са друге стране, Република Србија брани став који је потпуно у складу са чињеницом да смо били међу оснивачима Уједињених нација 1945. године. Србија озбиљно схвата идеју међународног права и снажно се залаже за унапређење мирољубивог, праведног и споразумног решавања спорова.

Управо зато је парламент Србије прогласио ништавном одлуку о једнострано проглашеној независности наше јужне Покрајине, а све касније одлуке које су из тог нелегалног акта проистекле – неважећим. Хоћу поново да нагласим да смо искључили употребу силе, потврђујући наше право да мирним, дипломатским и политичким средствима спречимо да такозвано независно Косово постане део светске заједнице суверених држава.

Господине председниче, желим да будем веома јасан: Србија никада неће признати независност Косова. Наставићемо да радимо у правцу проналажења легалног пута којим се могу премостити разлике, приближити супростављени ставови и пронаћи компромисно решење којим ће се решити историјски сукоб Срба и Албанаца.

Даме и господо,

Управо у таквом контексту желим да прокоментаришем извештај генералног секретара посвећеног УНМИК-у, као и писмо које сам тим поводом примио 12. јуна 2008.

У извештају се говори о појави ’’нове реалности’’ на Косову услед једностраног проглашења независности, а помиње се и такозвани ’’устав’’ усвојен од стране привремене скупштине покрајине Косово и Метохија. Тај нелегални акт има за циљ спровођене Ахтисаријевог предлога који никада није добио одобрење Савета безбедности, и зато нема никакву правну тежину.

У извештају се каже, цитирам: "Овај устав је тако конципиран да настоји да УНМИК-у, као привременој цивилној управи одузме ефективна овлашћења.".

Такво узурпирање мандата УНМИК-а од стране Приштинских власти изазива забринутост. Такође, забрињава и чињеница да извештај даје утисак прећутног прихватања кршења Резолуције 1244.

Ово наводи на закључак да неке утицајне земље, занемарујући међународно право, покушавају да задовоље интересе једне етничке групе, и то управо оне која је кроз претњу насиљем тражила испуњење својих максималистичким захтева.

То није прихватљив начин за решавање проблема. Међународни мир и безбедност могу се учвстити само кроз дијалог, споразум и поштовање права, а никако наметањем решења, присилом и претњама.

Ваше екселенције,

Од 17. фебруара ове године стање људских права у нашој јужној покрајини није се побољшало. Интерно расељена лица се нису вратила у своје домове. Нису отворена нова радна места. Уништене куће Срба нису обновљене. Приватна имовина Срба није враћена. Организован криминал није сузбијен, а наша културна баштина није заштићена.

Истина је да се од момента нелегалног проглашења независности ситуација погоршала. ’’Нова реалност’’ о којој извештај говори у ствари је проузроковала даље погоршање ситуације на терену.

Даћу вам пример. Специјални представник генералног секретара Јоаким Рикер коначно је, пре неколико недеља, прихватио да донесе извршно решење којим се нелегално одузета земља враћа њеном правом власнику, српском православном манастиру из ЏИИИ века, Високим Дечанима, споменику светске баштине под заштитом УНЕСКО-а.

Нажалост, општинске власти у месту Дечани одбиле су да изврше одлуку Специјалног представника коју је донео на основу овлашћења дефинисаних Резолуцијом 1244. Такође, функционери УН у Дечанима проглашени су непожељним, а потом су и физички нападнути.

Ова илустрација безобзирног непоштовања владавине права и стандарда УН са којима се суочавамо на територији покрајине имплицитно се признаје у Извештају констатацијом да, цитирам, "УНМИК, у својству привремене управе, више неће бити у могућности да ефикасно обавља велику већину својих послова".

То само наводи на закључак да мисија УН није завршена. Другим речима, она није испунила свој мандат и у таквим околностима Уједињене нација нити могу, нити смеју да оду са Косова.

Даме и господо,

Република Србија сматра да правац деловања који се предлаже у Извештају не води до компромисног решења за будући статус наше јужне покрајине.

Због тога не можемо да прихватимо Извештај генералног секретара.

Све док се не заврши процес одређивања будућег статуса Косова који је предвиђен Резолуцијом 1244, међународна заједница предвођена Уједињеним нацијама мора да задржи своју централну улогу у очувању мира и стабилности на Косову и Метохији.

Једино Савет безбедности може донети одлуку о реконфигурацији на коју се позива извештај и писмо генералног секретара које ми је упућено. СБ је једина институција која има овлашћење да легитимно мења састав међународног присуства на Косову, као што то јасно дефинишу тачке 5. и 19. Резолуције 1244.

Поред тога, сагласни смо да шест тема које се помињу у оба документа – полиција, судство, царина, саобраћај, инфраструктура, границе и културно наслеђе – изискују нашу пажњу. Јер, сваким даном који прође без напора за постизања споразума о тим темама, повећају се нереална очекивања косовских Албанаца и расте опасност од погоршања ситуације на терену.

Србија је спремна за суштински дијалог у оквиру Уједињених нација како би се дошло до задовољавајућег резултата.

Даме и господо,

Желео бих да нагласим и своју забринутост због имплицитне промене става НАТО до кога је дошло пре неколико дана, за време последњег Министарског састанка у Бриселу. Иако је НАТО поново потврдио своју неутралност у погледу статуса и своју приврженост Резолуцији 1244, најављено је да ће КФОР преузети тзв ’’нове задатке’’.

Конкретно, имам у виду намеру НАТО-а да надгледа укидање косовског заштитног корпуса, као и да надгледа и подржава оснивање и обучавање такозваних косовских безбедносних снага, нове институције чије оснивање није одобрио Савет безбедности. Тиме се несумњиво излази из оквира Резолуције 1244.

Зато изражавам забринутост због могућности да делови међународних снага на Косову помогну формирање и обуку нелегалне војске. Таквим кораком би се довело у питање поверење између КФОР-а и свих етничких заједница у нашој јужној покрајини, посебно косовских Срба. Таквим погрешним потезом нарушило би се и дуго стварано поверење између КФОР-а и Војске Србије.

Господине председниче,

Желео бих да покренем још једно питање у овом Савету.

Наиме, ради се о нечему што представља очигледни немар бившег специјалног представника генералног секретара, господина Јоакима Рикера. Он је пре неколико дана донео извршну одлуку која отвара могућност да наменска средства, нешто више од 426 милиона евра, нелегално припадну властима у Приштини.

Да буде потпуно јасно: та средства налазе се на наменском рачуну УН и предвиђена су за санирање последица отпуштања радника, углавном косовских Срба, али и за српска предузећа приватизована у сумњивим процесима које води косовска поверилачка агенција. С обзиром да та новчана средства никако не припадају властима у Приштини, Уједињене нације морају одмах предузети све неопходне мере и гарантовати да ће новац бити наменски коришћен.

Позивам вас да заједно радимо на постизању решења за ово деликатно питање.

Екселенције,

На крају, скрећем вам пажњу на чињеницу да су у Републици Србији одржани парламентарни избори 11. маја.

У Србији тренутно трају преговори о формирању будуће владе. Нова Влада Републике Србије наставиће јединствену државну политику одбране интегритета земље и пут учлањења у Европску унију, јер је то недвосмислено опредељење грађана Србије. Испунићемо нашу медјународну и домаћу законску обавезу и довршићемо сарадњу са Хашким трибуналом, уверени да је будућност целог Западног Балкана у Европској унији.

Србија је кључни гарант регионалне стабилности. Прошло је време када смо били део балканског проблема, сада желимо да будемо део решења. Зато желим да истакнем значај проналажења легалног пута за решавање питања Косова, пута који је прихватљив за заинтересоване стране и који ће усвојити Савет безбедности. Само такав приступ може довести до одрживог решења који ће нам осигурати дугорочну стабилност и отворити економске перспективе које Европа ЏЏИ века може да обезбеди свим житељима Балкана.

Екселенције,

Управо зато видим европске интеграције као кључ будућег успеха Србије.

У свечаном завету преамбуле Римског уговора каже се: ’’државе удружују своје ресурсе у циљу очувања и јачања мира и слободе.’’

То су вредности европске заједнице народа којој смо посвећени и којој ћемо ускоро припадати.

Без подела, без несугласица и без сукоба.

Сада је време за мир, економски развој и напредак.

Хвала на пажњи.

(Извор: www.predsednik.yu)

Повезане вести

Демократска странка

Политички противник ДС-а ће увек бити СНС, а не опозиција

Београд, 15. новембра 2015.Демократска странка изражава жаљење због чињенице да Борис Тадић сву енергију улаже у борбу против опозиционе Демократске...
Демократска странка

Жалостан обрачун Бориса Тадића са ДС

Београд, 7. маја 2014.Демократска странка сматра да је жалосно што је Борис Тадић у потпуности прихватио реторику СНС, а своје политичко деловање засновао на обрачуну са странком коју је...
Демократска странка

ДС Војводине: Тадићу смета само Демократска странка

Нови Сад, 6. маја 2014.Покрајински одбор Демократске странке (ПО ДС) за Војводину оценио је да бивши председник ДС, а сада лидер Нове демократске странке, Борис...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Фото: Нови магазин)

Ђилас: Обећао сам људима да ћу бити градоначелник

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Нови магазин" Председник Демократске странке и њен кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас сматра да ће...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Танјуг, архива)

Ђилас: ДС је ослобођена пртљага који ју је оптерећивао

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Недељник" Демократска странка је рашчистила са политиком Душана Петровића, Слободана Хомена, Вука...