ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Потврдити највиши легитимитет Уједињених нација и међународног правног поретка

- A +
Председник Србије Борис Тадић Евијан, 8. октобар 2008.

Говор председника Србије Бориса Тадића на Конференцији о светској политици


Екселенције,
Драги пријатељи,
Даме и господо,

Република Србија је у потпуности посвећена остваривању свог главног стратешког циља – пуноправног чланства у Европској унији.

Грађани Србије желе да буду део ЕУ не само због географског положаја земље, наслеђа и економског просперитета, већ и због европских вредности. Те вредности чине изузетност Европе 21. века и темељ су наше демократије и друштва, наших напора ка партнерству, сарадњи и наших веровања у оно што можемо постићи.

Од великог значаја је што смо ми у региону, све земље западног Балкана, уједињени у жељи да постанемо чланица ЕУ.

Даме и господо,

Сматрам да смо суочени са новом глобалном геополитичком реалношћу. Користе се разни термини: неополарни свет, ера система који се међусобно преклапају, доба релативних сила. Сви они у суштини имају исто значење: међузависност, непредвидљивост и тектонска померања. За то постоје бројни разлози, од климатских промена и потреса на финансијским тржиштима, до тероризма и померања глобалне равнотеже снага на исток. Међутим, желим да се усредсредим на један који је од посебног значаја за Србију, а мислим и за све нас који поштујемо међународни поредак.

Очување темељних принципа и договора и даље суштински одређују односе међу држава.

Њихова основа је Повеља Уједињених нација. Колико год да се свет променио од 1945. године, Уједињене нације су и даље једина универзална институција која нас окупља у глобалну заједницу суверених држава.

Уједињене нације су једини универзални легитимни систем за спречавање повратка у анархију – посебно у свету који постаје све мање кохерентан и све мање предвидљив.

Даме и господо,

Недавно се на нас обрушио опасан изазов. Реч је о једностраном, нелегалном и нелегитимном проглашењу независности од стране једне етничке групе, косовских Албанаца, у нашој јужној покрајини Косову и Метохији.

Једнострано проглашење независности Косова представља покушај дељења једне државе чланице Уједињених нација против њене воље и супротно међународном праву како би се удовољило етничкој мањини.

То се догађа у контексту насталих тензија на глобалном плану.

Сведоци смо да постоје на десетине територија широм света које желе да се отцепе од матичних држава и које само чекају да сецесија постане легитимна и прихватљива норма. А ако би се то десило, многи актуелни конфликти могли би да ескалирају, замрзнути би могли поново да букну, а неки нови би били изазвани.

Даме и господо,

Неки су посегли за аргументом да је Косово sui generis – јединствен случај.

У том случају значило би да за Косово не важи Повеља УН и други принципи међународног права и да у случају Косова не треба да се поштују утврђена правила понашања међународне заједнице.

Зато је то опасна теза.

Сматрам да нико не сме себи да дâ за право да проглашава такве изузетке, ни на западном Балкану, ни у било ком другом делу света, посебно када за то нема одлуке Савета безбедности УН.

Погледајмо и друге регионе у свету: Кавказ, Блиски исток, подсахарску Африку, источну Азију. Зашто не би нека друга земља или нека ad hoc група земаља прогласила још један сличан изузетак, још неки јединствени случај који треба да буде изузет од међународног права?

Једини начин да се оваква ситуација избегне јесте да се још једном потврди примат, највиши легитимитет Уједињених нација и међународног правног поретка.

Морам да констатујем да се нажалост већ обистињује оно што је Србија предвидела да ће се догодити уколико Косово једнострано прогласи независност без одлуке Савета безбедности.

Али још увек није касно да се промени ток ствари. Током данашњег дана сазнаћемо да ли је прихваћена дипломатска иницијатива Србије да Генерална скупштина УН затражи саветодавно мишљење Међународног суда правде у вези са легалношћу једностраног проглашења независности Косова.

Надам се да ће наша иницијатива добити подршку, да ће Међународни суд правде дати своје мишљење и да ће криза међународног система проузрокована покушајем сецесије на тај начин бити спречена.

Уколико успемо, отвориће се могућност да регионална сарадња крене узлазним путем. Овакав резултат би могао да вреднује, у политичком, економском и моралном смислу, приступ Србије која решава питање Косова, без сукоба, мирним и дипломатским путем.

Даме и господо,

Србија жели да сарађује са суседима у региону и другима, како би се створио политички простор за усредсређивање на оно што нас уједињује а не на оно што нас раздваја.

Стога сматрам да није добро да земље у најближем окружењу трпе притиске и признају нелегално проглашену независност Косова јер се на тај начин дестабилизује не само регион, него и Србија. Такав погрешан приступ нас управо раздваја, а никако не уједињује. Позивам и са овог скупа пријатеље из окружења да не подлежу притисцима у случају Косова.

Што се тиче мисије Еулекс, желим да будем сасвим јасан: моја земља подржава европски ангажман у било ком делу Србије, укључујући и Косово.

Да би европско присуство на Косову у потпуности могло бити стављено у један легитиман оквир, од виталног је интереса да мандат мисије одобри Савет безбедности, да њено деловање буде статусно неутрално, и да мисија не примењује Ахтисаријев план који нема легитимитет.

Даме и господо,

Србија жели да буде део решења. Радећи заједно на решавању кризе око једностраног проглашења независности Косова можемо повратити поверење и још једном потврдити легитимитет Повеље УН и међународног правног поретка који се на њој заснива.

Србија је демократска земља посвећена убрзаној интеграцији у Европску унију, земља која може постати гарант добросуседства, безбедности и просперитета у региону.

Пријатељи,

Дозволите ми да излагање завршим речима Блез Паскала: "Правда и сила морају се удружити тако да све што је праведно буде и моћно, а да све што је моћно буде и праведно".

Хвала на пажњи.

(Извор: www.predsednik.yu)

Повезане вести

Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац одговорио Зорани Михајловић: Док су неки палили град, ја сам бранио Б92

Београд, 9. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац реагујући на оптужбе министарке Зоране...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото: Н1, архива)

Шутановац: Унутрашњи дијалог служи за прање савести

Београд, 8. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац оценио је да је унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, који је покренуо председник Србије...
Председник Демократске странке Драган Шутановац одговарао на питања грађана на Фејсбук страници Данаса (Фото: Данас)

Драган Шутановац: Србија је у ванредном стању пуних пет година

Београд, 4. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац одговарао на питања грађана на Фејсбук страници Данаса Мислим да је...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Неискрени европејци ударили у зид са политиком седења на две столице

Београд, 26. октобра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац за дневни лист Данас изјавио је да су неискрени европејци у...
Демократска странка

Демократска странка подржала Оливера Ивановића на локалним изборима на Косову и Метохији

Београд, 16. октобра 2017.Председништво Демократске странке донело је једногласну одлуку да на...